Tipsa om vinrecept
- hembryggarn
- Bryggare
- Inlägg: 118
- Blev medlem: lör feb 02, 2008 15:50
Tipsa om vinrecept
Diskusionstråd om samlingstråden för vinrecept, http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=10624 . Tipsa om nya vinrecept som finns här på forumet (annars skapa en ny tråd med dem).
- hembryggarn
- Bryggare
- Inlägg: 118
- Blev medlem: lör feb 02, 2008 15:50
Tipsa om vinrecept
Jag gjorde ett rönnbärsvin en gång i tiden...kommer inte ihåg receptet
Förmodligen är det samma recept som till de flesta "sträva" grunder men det vore bra om det kom ett rönnbärsrecept på denna site då det i år verkar bli ett rönnbärsår.
Förmodligen är det samma recept som till de flesta "sträva" grunder men det vore bra om det kom ett rönnbärsrecept på denna site då det i år verkar bli ett rönnbärsår.
- hembryggarn
- Bryggare
- Inlägg: 118
- Blev medlem: lör feb 02, 2008 15:50
Tipsa om vinrecept
tjenare jag håller på med ett vin med apelsin,citron och lime
tror ni att det kan bli något smarigt ?
tror ni att det kan bli något smarigt ?
Tipsa om vinrecept
Vad jag saknar är ett eller flera recept på rött o vitt vindruvsvin som ändå måste vara det som är det vanligaste i hela världen, kanske inte i vårat land men.....
Rätta mig om jag har fel
Rätta mig om jag har fel
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Tipsa om vinrecept
Kanske även någon som har ett bra recept på vinbärs-vin?
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: ons sep 02, 2009 11:49
- Ort: Stockholm
Äppelvin på råpressad saft
Hej
Tänkte sätta mitt första äppelvin. Nybörjare som jag är funderar jag på för och nackdelar med att pressa saften ur äpplena först. Vad är att rekomendera?
Tänkte sätta mitt första äppelvin. Nybörjare som jag är funderar jag på för och nackdelar med att pressa saften ur äpplena först. Vad är att rekomendera?
- Snygg-Anders
- Färsk jäst
- Inlägg: 19
- Blev medlem: ons aug 17, 2011 1:07
- Utrustning: Dunkar & kärl
- Ort: Östergötland
Tipsa om vinrecept
skulle gärna vilja ha ett recept på svartvinbärsvin
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 9
- Blev medlem: mån dec 19, 2011 9:58
Tipsa om vinrecept
Jag gjorde ett vinbärsvin i juli enligt följande recept från Harry Edelmans vinboken, en mycket bra bok för mig som nybörjare.
Edelmans Madeira jäst
5 kg röda vinbär (jag använde 3kg röda 2kg svarta)
3 kg socker
2 gram jästnärsalt
5 liter vatten
Resultatet blev ett mycket uppskattat starkt dessertvin, och då har det bara hunnit lagras nån månad eller så. Det håller ca 18 - 19%
Jag kan rekommendera att ni fryser vinbären först, de ger ifrån sig saften mycket lättare då.
Edelmans Madeira jäst
5 kg röda vinbär (jag använde 3kg röda 2kg svarta)
3 kg socker
2 gram jästnärsalt
5 liter vatten
Resultatet blev ett mycket uppskattat starkt dessertvin, och då har det bara hunnit lagras nån månad eller så. Det håller ca 18 - 19%
Jag kan rekommendera att ni fryser vinbären först, de ger ifrån sig saften mycket lättare då.
Russinvin
Har precis satt vin på russin
Ett recept som jag ändrat lite i från boken Vinberedning
Håll till godo.
Russinvin ca: 10 L
Katrinplommon 300 gr
Socker 1,2 kg + 0,6 kg + 0,6 kg
Russin 1,75 kg
Vatten 8 l
Pectolase 1 tsk
Jästnäring 1 tsk
Jäst Edelmans Malaga (skulle vilja ha Sherryjäst eller Tokayer men hade denna hemma och den går ut i december)
Russin och katrinplommon hackas i små delar samt överhälls med kokhett vatten. Jag kokade mina i ca: 10 minuter.
När det svalnat tillsätts övriga ingredienser samt 1,2 kg socker upplöst i 1/2 liter vatten och den förkultiverade jästen.
Efter en vecka tillsätts 600 gram socker och efter en vecka till resterande 600 gram. Upplöses i lite vatten.
Efter 2-3 dagar ska egentligen frukten frånsilas men jag ska försöka jäsa detta vin med frukten kvar.
Vad tror ni?
Ett recept som jag ändrat lite i från boken Vinberedning
Håll till godo.
Russinvin ca: 10 L
Katrinplommon 300 gr
Socker 1,2 kg + 0,6 kg + 0,6 kg
Russin 1,75 kg
Vatten 8 l
Pectolase 1 tsk
Jästnäring 1 tsk
Jäst Edelmans Malaga (skulle vilja ha Sherryjäst eller Tokayer men hade denna hemma och den går ut i december)
Russin och katrinplommon hackas i små delar samt överhälls med kokhett vatten. Jag kokade mina i ca: 10 minuter.
När det svalnat tillsätts övriga ingredienser samt 1,2 kg socker upplöst i 1/2 liter vatten och den förkultiverade jästen.
Efter en vecka tillsätts 600 gram socker och efter en vecka till resterande 600 gram. Upplöses i lite vatten.
Efter 2-3 dagar ska egentligen frukten frånsilas men jag ska försöka jäsa detta vin med frukten kvar.
Vad tror ni?
Äppelvin
Jag har gjort äppelvin både genom urlakning av frukt och genom att använda en råsaftcentrifug.
Det var enormt mycket arbete att köra dessa i råsaftcentrifugen så nästa gång urlakar jag nog frukten som man brukar om man inte har kontakter på ett musteri.
Det verkar bli lika mycket små partiklar från frukten i båda fallen
Beroende av mängden vin du ska framställa så kan en råsaftcentrifug bara klara mindre mängder. Fördelen är att man får ren saft utan tillsatt vatten som vid urlakning.
Man slipper också den mest riskabla delen i vinberedning då man inte behöver ha frukten i hink de första dagarna som vid urlakning.
Lycka till.
Det var enormt mycket arbete att köra dessa i råsaftcentrifugen så nästa gång urlakar jag nog frukten som man brukar om man inte har kontakter på ett musteri.
Det verkar bli lika mycket små partiklar från frukten i båda fallen
Beroende av mängden vin du ska framställa så kan en råsaftcentrifug bara klara mindre mängder. Fördelen är att man får ren saft utan tillsatt vatten som vid urlakning.
Man slipper också den mest riskabla delen i vinberedning då man inte behöver ha frukten i hink de första dagarna som vid urlakning.
Lycka till.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst