Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Tipsa om vinrecept

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
hembryggarn
Bryggare
Inlägg: 118
Blev medlem: lör feb 02, 2008 15:50

Tipsa om vinrecept

Inlägg av hembryggarn »

Diskusionstråd om samlingstråden för vinrecept, http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=10624 . Tipsa om nya vinrecept som finns här på forumet (annars skapa en ny tråd med dem).
Användarvisningsbild
hembryggarn
Bryggare
Inlägg: 118
Blev medlem: lör feb 02, 2008 15:50

Tipsa om vinrecept

Inlägg av hembryggarn »

Två nya recept i tråden:
* Blåbärsvin
* Plommonvin
Användarvisningsbild
pitch
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: tis aug 12, 2003 2:00
Ort: Fjollträsk

Tipsa om vinrecept

Inlägg av pitch »

Jag gjorde ett rönnbärsvin en gång i tiden...kommer inte ihåg receptet
Förmodligen är det samma recept som till de flesta "sträva" grunder men det vore bra om det kom ett rönnbärsrecept på denna site då det i år verkar bli ett rönnbärsår.
Användarvisningsbild
hembryggarn
Bryggare
Inlägg: 118
Blev medlem: lör feb 02, 2008 15:50

Tipsa om vinrecept

Inlägg av hembryggarn »

dannemek
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: ons dec 17, 2008 23:08
Ort: uddevalla

Tipsa om vinrecept

Inlägg av dannemek »

tjenare jag håller på med ett vin med apelsin,citron och lime
tror ni att det kan bli något smarigt ?
eldaren
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön sep 13, 2009 9:53

Tipsa om vinrecept

Inlägg av eldaren »

Vad jag saknar är ett eller flera recept på rött o vitt vindruvsvin som ändå måste vara det som är det vanligaste i hela världen, kanske inte i vårat land men.....
Rätta mig om jag har fel
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Tipsa om vinrecept

Inlägg av aqua vitae »

Kanske även någon som har ett bra recept på vinbärs-vin?
Denimdemon
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: ons sep 02, 2009 11:49
Ort: Stockholm

Äppelvin på råpressad saft

Inlägg av Denimdemon »

Hej
Tänkte sätta mitt första äppelvin. Nybörjare som jag är funderar jag på för och nackdelar med att pressa saften ur äpplena först. Vad är att rekomendera?
Användarvisningsbild
Snygg-Anders
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: ons aug 17, 2011 1:07
Utrustning: Dunkar & kärl
Ort: Östergötland

Tipsa om vinrecept

Inlägg av Snygg-Anders »

skulle gärna vilja ha ett recept på svartvinbärsvin
it01daniels
Färsk jäst
Inlägg: 9
Blev medlem: mån dec 19, 2011 9:58

Tipsa om vinrecept

Inlägg av it01daniels »

Jag gjorde ett vinbärsvin i juli enligt följande recept från Harry Edelmans vinboken, en mycket bra bok för mig som nybörjare.

Edelmans Madeira jäst
5 kg röda vinbär (jag använde 3kg röda 2kg svarta)
3 kg socker
2 gram jästnärsalt
5 liter vatten

Resultatet blev ett mycket uppskattat starkt dessertvin, och då har det bara hunnit lagras nån månad eller så. Det håller ca 18 - 19%

Jag kan rekommendera att ni fryser vinbären först, de ger ifrån sig saften mycket lättare då.
Användarvisningsbild
Peomass
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: sön aug 11, 2013 17:08
Ort: Halmstad
Kontakt:

Russinvin

Inlägg av Peomass »

Har precis satt vin på russin
Ett recept som jag ändrat lite i från boken Vinberedning
Håll till godo.

Russinvin ca: 10 L

Katrinplommon 300 gr
Socker 1,2 kg + 0,6 kg + 0,6 kg
Russin 1,75 kg
Vatten 8 l
Pectolase 1 tsk
Jästnäring 1 tsk
Jäst Edelmans Malaga (skulle vilja ha Sherryjäst eller Tokayer men hade denna hemma och den går ut i december)

Russin och katrinplommon hackas i små delar samt överhälls med kokhett vatten. Jag kokade mina i ca: 10 minuter.
När det svalnat tillsätts övriga ingredienser samt 1,2 kg socker upplöst i 1/2 liter vatten och den förkultiverade jästen.
Efter en vecka tillsätts 600 gram socker och efter en vecka till resterande 600 gram. Upplöses i lite vatten.
Efter 2-3 dagar ska egentligen frukten frånsilas men jag ska försöka jäsa detta vin med frukten kvar.
Vad tror ni?
:lol:
Användarvisningsbild
Peomass
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: sön aug 11, 2013 17:08
Ort: Halmstad
Kontakt:

Äppelvin

Inlägg av Peomass »

Jag har gjort äppelvin både genom urlakning av frukt och genom att använda en råsaftcentrifug.
Det var enormt mycket arbete att köra dessa i råsaftcentrifugen så nästa gång urlakar jag nog frukten som man brukar om man inte har kontakter på ett musteri.
Det verkar bli lika mycket små partiklar från frukten i båda fallen
Beroende av mängden vin du ska framställa så kan en råsaftcentrifug bara klara mindre mängder. Fördelen är att man får ren saft utan tillsatt vatten som vid urlakning.
Man slipper också den mest riskabla delen i vinberedning då man inte behöver ha frukten i hink de första dagarna som vid urlakning.

Lycka till. :wink:
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst