bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Aktuellt datum och tid: tis sep 02, 2014 5:14

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 64 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: fre aug 22, 2003 22:17 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 1:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Äntligen höst !!!

Jag sitter och smuttar på ett vin gjort av rönnbär, satte igång det i oktober förra året så det är snart ett år nu.

Rönnbär är ju som bekant ruskiga att äta som dom är och man blir sträv och besk i hela munnen. Vinet smakade så också när det var färskt men med en frisk bäska. Nu när det legat i flaska ca. fem månader så har det mildrats betydligt och smaken blir allt mer mjuk. Om ytterligare kanske 6-12 månader så kommer detta vin att vara guld värt. Om det nu finns nåt kvar då ... oj då ... :oops:

Med tanke på hur lätt det är att plocka rönnbär som växer i stora klasar så är detta vin väl värt besväret om man har tålamod att vänta länge på det färdiga resultatet.

Kolla länken : http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/sorbu/sorbauc.html

Ska prova att göra en variant med lite äpplejuice koncentrat i detta år. Känner på mig att de smakerna kommer att "gifta" ihop sig fin-fint.

Skall dock plocka bären lite tidigare i år, de var lite övermogna här i skåne i oktober. Det lär vara viktigt att frysa bären innan man använder dem, det lär ta bort en del av den råaste bäskheten.

Här är iallafall mitt recept och beskrivning på hur jag gjorde.
(Campden = vinsvavla tablett, motsvarar 0,5g svavla)
(SG 1.XXX = specific gravity, ex.vis SG 1.045 = 45 öchsel)

Rönnbärsvin
5 liter totalt.
1500g Rönnbär (plockade 2002/10/11, frysta 1 dygn)
1250g Socker
2 st Tepåsar, Lipton Yellow Lable
1/2 tsk Pectolase
4 tsk Syrablandning (citron-vin 50-50)
1tsk HISAB Starkvinsjäst (förkultur)
+ svavla (Campden tablets)

2002/10/12
Bären tinade. Pectolase och svavla(1/2g) tillsatt.
Bären mosade med potatismosaren.
2002/10/13
Jästkultur tillsatt + 500g socker.
2002/10/15
Musten avsilad genom sil och handduk. Vatten + 50g socker upp till 5 liter.
2002/10/26
Jäsningen långsam. SG 1.045. Verkar jäsa stabilt men sakta.
2002/12/21
Fortfarande svag jäsning, SG 1.005
Omtappat och 1 campden tillsatt. Den vackra röda färgen fösvann av svavlingen, grå-brun istället.
2003/01/31
Omtappat igen, lite grumligt. 1 campden. Färgen nästan återhämtad men försvann av svavlan igen.
2003/03/07
Omtappat. Nästan helt klart. 1 campden tillsatt.

Omdöme 2003/08/22 :

-Ljus orange färg, vinet kristallklart men lite bottensats i flaskan
-Lätt doft, karakteristisk rönnbärsdoft
-Frisk "vildmarkssmak", kraftig av rönnbär, lätt bäska, välbalanserad syrlighet

Kommentar :

-Skulle nog fryst bären minst ett par tre dygn
-Måste lagras längre för att nå sin topp

Användning :

-Drick som det är om du gillar lite beska och ingen sötma
-Använd som apretif, förematenaptitretandedrink
-Drick till rätter av vilt kött (sa Fructis, vegetarianen)

Plus i kanten blir det samt guldstjärna till bryggaren ... :wink:

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre aug 22, 2003 23:15 
Offline
Hedersmedlem
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor mar 06, 2003 1:00
Inlägg: 2069
Alltid roligt att läsa om dina experiment.

Vet ju definitivt vem man ska fråga om råd när det blir dags att brygga vin igen.

snart är det dags att ta äpplena!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre aug 22, 2003 23:34 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 1:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Jag har faktiskt aldrig gjort vin på äpplen :oops: men det är ju definitivt en klassiker i detta vinstocksfattiga land. Det enklaste är nog om man kan få tag på färsk äpplemust hos nåt litet "bonn-musteri" och utgå ifrån det. Annars går det nog bra att jäsa krossad frukt också.

Kolla in hos : http://www.salneckefruktvin.se/

en fruktvinsproducent som kämpar i motvind i detta blåsiga land.

Klicka på "Siderskolan" så hittar du värdefull info om hur man gör 100% naturlig cider (sider). Det receptet går nog bra att trimma upp lite med socker och ev. syrajustering.

Annat på gång är flädersäsong #2 ... bären ... mums ! Och slånbär, växer i massor i parken bara 200m från mitt hus. :D

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör aug 23, 2003 0:33 
Offline
Hedersmedlem
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor mar 06, 2003 1:00
Inlägg: 2069
har du provat att använda saftmaja för att få saft från bär?
skulle tro att man tappar en del smak från det kanske, men bekvämt är det ju


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör aug 23, 2003 0:39 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 1:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Har tyvärr inte tillgång till nån och vet inte hur resultatet och utbytet blir. Borde ju vara ganska smidigt och funka bra till mjuka och saftiga bär och frukter som lätt avger sin juice. Det blir säker annorlunda än att jäsa med frukten i musten men inte nödvändigtvis sämre.

Ska prova att koka saft på fläderbär dock och se hur det går.

Får kolla efter en saftmaja på loppis, misstänker att dom är ganska dyra att köpa nya. Men, å andra sidan kan dom ju tydligen användas till andra, mer potenta drycker också vilket så klart får vägas in i hushållsbudgeten ...

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön aug 24, 2003 20:47 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons maj 21, 2003 1:00
Inlägg: 399
tror du det, blir bra med rönnbär/svartvinbär?

_________________
I'm over it
You see I'm falling in the vast abyss
Clouded by memories of the past
At last, I see

Disturbed- forsaken(refr?ngen)


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön aug 24, 2003 22:45 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 1:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Inte för att dissa din ideer Sneaky ... men jag tror inte det blir så bra. Rönnbären har en väldigt udda smak som nog inte går ihop med så mycket annat, det enda jag kan tänka mig skulle vara äpple.

Smaken är väldigt udda men jag gillar den, lite träig på nåt sätt plus att det är ganska beskt.

Gå ut och plocka några rönnbär och stoppa i munnen så vet du vad jag menar ...

Men men, man vet ju aldrig innan man provat och det finns bara ett sätt att ta reda på det ... att prova.

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån aug 25, 2003 15:35 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons mar 05, 2003 1:00
Inlägg: 47
hej Fructis har du något recept på slånbärsvin

//hobbe


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor aug 28, 2003 9:47 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor aug 28, 2003 1:00
Inlägg: 43
Ort: Helvete
jag har ibland tillsatt lite rönnbär för å ge lite studs i vinet när jag använt mer mjäkiga, smaklösa bär o frukter. spännande å höra att det kan funka med bara rönnbär.
rönnbär innehåller en jäkla massa tannin (vilket gör dem så fruktansvärt sträva) och det gör att ett vin med rönnbär klarnar mycket snabbt o lätt. jag har läst ngnstans att folk tom använder rönnbär som klarningsmedel. nog inte att rekommendera.

för att minska rönnbärens bäskhet kan man förutom att, som Fructis nämner ovan, frysa bären oxo torka dem (först frysa, sen torka).

/Big D


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor aug 28, 2003 11:47 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 1:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Jodå, de funkar på egen hand men räkna med att det blir både strävt och beskt. Mums :wink:

Har du hittat några kombinationer där rönnbären passar in ? Dom är ju rätt udda i smaken och jag har svårt att tänka mig så många frukter och bär som skulle passa ihop med dem.

Äpplen vet jag går bra och nypon men det är allt jag kan komma på. Använder man en mindre mängd så kanske man kan få med rönnbärens fördelar, tannin osv. utan att smaken och beskan tar överhand.

Har du några tips Judge ?? Rönnbärssäsongen står ju runt knuten nu och de är ju lätta att plocka så det skulle vara kul med lite ideer.

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor aug 28, 2003 21:30 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons maj 21, 2003 1:00
Inlägg: 399
tack iaf(slipper man göra nåt man inte tycker om)

_________________
I'm over it
You see I'm falling in the vast abyss
Clouded by memories of the past
At last, I see

Disturbed- forsaken(refr?ngen)


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor aug 28, 2003 21:37 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 1:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Man ska aldrig säga aldrig och om du tror på din blandning med svarta vinbär så ska du såklart prova den.

Jag kan ha fel och om inte du provar så får vi ju aldrig veta.

Judge_Dregg hade tydligen goda erfarenheter av att blanda i rönnbär så jag ska inte säga att det inte funkar. :oops:

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor aug 28, 2003 23:13 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor aug 28, 2003 1:00
Inlägg: 43
Ort: Helvete
sv vinbär vete fan dock. sv vinbär har ju en så kraftig o speciell smak i sig. men fan vet, Sneaky, du kanske gör ett gudavin när du blandar två så brutala smaker. varför inte jäsa dem var för sig o sedan blanda dig fram till "rätt" mix?

och jag vet inte om jag har nåra bra tips på andra kombinationer, Fructis. nu när jag ställs mot väggen o tvingas rannsaka mitt minne tvingas jag nog erkänna att jag inte har använt rönnbär så förbannat mycket ändå.
jag brukade göra ett hyfsat vitt vin på typiskt intetsägande matäpplen när jag la till sissådär ett ½kg rönnbär på en 25liters-sats.
och en gång hade jag rönnbär med i en av mina, i bekantskapskretsen beryktade, laddningar bananvin och där gjorde de sig alldeles utmärkt.

jag såg nu i ditt recept att du även hade med te. får man fråga varför? jag brukar tillsätta lite te för å få till lite extra strävhet, men det är ju inget som saknas i ditt recept!?

/Big D


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor aug 28, 2003 23:18 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor aug 28, 2003 1:00
Inlägg: 43
Ort: Helvete
för övrigt är det väldigt lite rönnbär här (småland) i år. men det ska ju å andra sidan betyda att det blir en mild vinter.. :D


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor aug 28, 2003 23:19 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 1:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Vi kan nog enas om att te'et var lite overkill !

Letar efter en "smiley" som har druckit nåt strävt ... den här kanske :x

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 64 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013