Om en vecka kommer den vara bättre. Den jäste inte ut helt som den skulle och om du hamnade lågt på og också så är den säkert lite svag i smak och alkohol, vilket såklart kan påverka känslan. Fortsätt brygga så kommer bitarna du saknar nu falla på plats automatiskt.
All drickbar öl är bra öl
Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Nej möjligt att den inte jäste ut helt. Skulle vara 1.011 men var 1.014-15 svårt att läsa av.
Gick ändå 16 dagar, kanske jäste lite för kallt. För lågt OG var det inte utan tvärtom, skulle varit 1.049 men hamnade på 1.060 och hällde på kanske en liter vatten innan jäsning så den hamnade på
1,054. Kan vara boven kanske? Mer vatten men inte mer humle.
Ja vi får se efter en till två veckor till. Vet ju inte heller hur det är meningen att den ska smaka, kanske ska vara så här?
Gick ändå 16 dagar, kanske jäste lite för kallt. För lågt OG var det inte utan tvärtom, skulle varit 1.049 men hamnade på 1.060 och hällde på kanske en liter vatten innan jäsning så den hamnade på
1,054. Kan vara boven kanske? Mer vatten men inte mer humle.
Ja vi får se efter en till två veckor till. Vet ju inte heller hur det är meningen att den ska smaka, kanske ska vara så här?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Om du gillade den så är det bara att köra igen, ändra någon parameter. Ändra inte allt för mycket så du kan hålla reda på vilken effekt förändringen får. Fundera på vad du tycker saknas och hur din bryggning kan förändras för att åtgärda det.RödeRuben skrev: ↑sön dec 13, 2020 0:22 Nej möjligt att den inte jäste ut helt. Skulle vara 1.011 men var 1.014-15 svårt att läsa av.
Gick ändå 16 dagar, kanske jäste lite för kallt. För lågt OG var det inte utan tvärtom, skulle varit 1.049 men hamnade på 1.060 och hällde på kanske en liter vatten innan jäsning så den hamnade på
1,054. Kan vara boven kanske? Mer vatten men inte mer humle.
Ja vi får se efter en till två veckor till. Vet ju inte heller hur det är meningen att den ska smaka, kanske ska vara så här?
Mät alltid FG SG och OG i rätt temperatur (brukar vara 20°C), annars blir värdena fel, jag litar inte på omvandlingsprogrammen. Jäste du kallt så kan ditt 1015 lika väl varit 1011.
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Tack. Då är det på ett igen!
Jag tänkte försöka mig på att klona ett recept men inser att jag inte har de rätta kunskaperna för att räkna ut hur jag ska gå tillväga med att skala ett recept.
Jag kör biab i en 20-liters-gryta. Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig.
Stigbergets New & Improved
OG:1.062
FG: 1.014
IBU 55
EBC 6
Mäskning
67C i 60 min
Ingredienser
Extra pale malt 72%
Omältat havre 14%
Omältat vete 7%
Kokning 60 min
Cascade 0,4g/l 60 min
Mosaic 2g/l 0 min (kokslut)
Citra 1g/l 0 min (kokslut)
Jäsning
Temperatur och tid
18C till hälften av förväntad FG, sedan 22C
Ingredienser
burlington Ale yeast (White Labs WLP095)
Torrhumling efter jäsning
Citra 6g/l 4 dagar
Nelson sauvin 4g/l 4 dagar
mosaic 4g/l 4 dagar.
Finns det något bra knep att räkna ut detta med?
Jag tänkte försöka mig på att klona ett recept men inser att jag inte har de rätta kunskaperna för att räkna ut hur jag ska gå tillväga med att skala ett recept.
Jag kör biab i en 20-liters-gryta. Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig.
Stigbergets New & Improved
OG:1.062
FG: 1.014
IBU 55
EBC 6
Mäskning
67C i 60 min
Ingredienser
Extra pale malt 72%
Omältat havre 14%
Omältat vete 7%
Kokning 60 min
Cascade 0,4g/l 60 min
Mosaic 2g/l 0 min (kokslut)
Citra 1g/l 0 min (kokslut)
Jäsning
Temperatur och tid
18C till hälften av förväntad FG, sedan 22C
Ingredienser
burlington Ale yeast (White Labs WLP095)
Torrhumling efter jäsning
Citra 6g/l 4 dagar
Nelson sauvin 4g/l 4 dagar
mosaic 4g/l 4 dagar.
Finns det något bra knep att räkna ut detta med?
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Använd ett program typ beersmith / Brewfather och lägg in ingredienserna sen justerar du vikten på alla tre för att det ska stämma in på %.RödeRuben skrev: ↑mån dec 14, 2020 15:34 Tack. Då är det på ett igen!
Jag tänkte försöka mig på att klona ett recept men inser att jag inte har de rätta kunskaperna för att räkna ut hur jag ska gå tillväga med att skala ett recept.
Jag kör biab i en 20-liters-gryta. Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig.
Ingredienser
Extra pale malt 72%
Omältat havre 14%
Omältat vete 7%
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Tack. Bara använt mig av brewfather i iPhone-appen men i datorn blev det lite lättare. Svårt recept o få till det helt rätt dock Och tror jag fattar varför. Malten i receptet är 72+14+7, alltså 93%. Svårt att få in rätt siffror då.
Hoppar över det receptet och försöker mig på detta istället.
” Sneaky Pale Ale
OG: 1.056 FG: 1.009 Koktid: 90min Mäskning: 65 grader 90min BIAB
Maltnota
————
80% pilsnermalt
9% wienermalt
7% melaniodmalt (eller wienermalt här också)
4% karamellvetemalt
Humleschema
———————
60 min Simcoe 4 IBU
20 min Simcoe 6 IBU
15 min Simcoe 11 IBU
10 min Simcoe 15 IBU
5 min Simcoe 13 IBU
0 min Simcoe 5g/l
Torrhumling: Simcoe 2g/l Amarillo 4g/l
Jäst: Safale US-05 eller Danstar Nottingham 16-17 grader första veckan sedan rumstemp.”
Här får jag svårt att beräkna Ibu men ska nog kunna lösa det tillslut.
Hoppar över det receptet och försöker mig på detta istället.
” Sneaky Pale Ale
OG: 1.056 FG: 1.009 Koktid: 90min Mäskning: 65 grader 90min BIAB
Maltnota
————
80% pilsnermalt
9% wienermalt
7% melaniodmalt (eller wienermalt här också)
4% karamellvetemalt
Humleschema
———————
60 min Simcoe 4 IBU
20 min Simcoe 6 IBU
15 min Simcoe 11 IBU
10 min Simcoe 15 IBU
5 min Simcoe 13 IBU
0 min Simcoe 5g/l
Torrhumling: Simcoe 2g/l Amarillo 4g/l
Jäst: Safale US-05 eller Danstar Nottingham 16-17 grader första veckan sedan rumstemp.”
Här får jag svårt att beräkna Ibu men ska nog kunna lösa det tillslut.
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Då var ölen nästan slut och jag tänker att jag gör en ny batch. Har gått igenom min förra bryggning och det var en del småmisstag helt klart, tror docj att jag inte är helt överförtjust i ölreceptet så tänker att jag ska försöka mig på Stigbergets New & Improved som jag visade innan och hade problem med att göra ett recept på, tror nu att jag fått koll på det. Här kommer det:
Stigbergets New & Improved
New England IPA
6.6% / 15.2 °P
Helmalt
BIAB (No sparge) (copy)
69% utbyte
Satsvolym: 12 L
Koktid: 60 min
Mäskvatten: 17.01 L
Total vattenvolym: 17.01 L
Kokvolym: 15.02 L
Densitet innan kok: 1.054
Grundvärden
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 5
Färg: 7.3 EBC
Mäskning
Temperatur — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min
Malt (3.452 kg)
2.484 kg (72%) — Crisp Extra Pale Malt — Malt — 3.4 EBC
484 g (14%) — Stangeland Mølle Oats, Flaked — Malt — 2 EBC
242 g (7%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Malt — 3.2 EBC
242 g (7%) — Thomas Fawcett Wheat Torrified — Malt — 3.9 EBC
Humle (208.9 g)
3.7 g (5 IBU) — Cascade 7% — Kok — 60 min
22.8 g — Mosaic 12.25% — Kok — 0 min
13.2 g — Citra 12% — Kok — 0 min
73.2 g — Citra 12% — Torrhumling — 4 dagar
49.2 g — Nelson Sauvin 12% — Torrhumling — 4 dagar
46.8 g — Mosaic 12.25% — Torrhumling — 4 dagar
Övrigt
0.5 g — Protafloc — Kok — 15 min
0.3 tsk — Yeast Nutrients — Kok — 10 min
Jäst
1 pkt — White Labs WLP095 Burlington Ale 80%
Jäsning
Primär — 20 °C — 14 dagar
Kolsyresättning: 2.4 CO2-vol
18C till hälften av förväntade FG, sedan 22C
Jag borde kunna lösa detta någorlunda men har några funderingar. Kok 0 min? Lägger jag i den humlen direkt efter koket är avslutat och kyler omedelbart ner?
jag tänker att det kommer bli en hel del humlebös. Jag har ingen tappkran på min gryta och försöker komma på något sätt att bli av hed så mycket humle som möjligt innan jäskärl men inte tappa humlesmak. Om jag använder mig av humlepåsar, tar detta bort lite av effektiviteten? borde jag lägga i mer humle då? I min förra bryggning hade jag i allt i humlepåsar, tog bort dom när det skulle i jäskärlet och hällde allt genom saftsil.
Är det bättre och försöka mig på en whirlpool (heter det så?) i grytan och sedan använda mig av hävert?
Sista frågan är torrhumling. Är en hel del torrhumling och är humlestrumpor något jag kan använda mig av eller tar detta bort effektiviteten? borde jag använda mig av två jäskärl och tappa om innan flaskning?
Ja blev en del frågor.
Edit, jag har skapat följande utrustningsprofil och har kanske ingen koll.
Jäskärl: 12 L
Bortkok: 2/L timma 13,3% (chansade)
Kalldruv och kylförluster: 0,5 Liter
Förluster i jäskärl: 0,7 Liter
Totalt utbyte: 69%
Mäskutbyte: 71,9%
Humleutbyte: 100%
Krympning vid kylning 4%
Stigbergets New & Improved
New England IPA
6.6% / 15.2 °P
Helmalt
BIAB (No sparge) (copy)
69% utbyte
Satsvolym: 12 L
Koktid: 60 min
Mäskvatten: 17.01 L
Total vattenvolym: 17.01 L
Kokvolym: 15.02 L
Densitet innan kok: 1.054
Grundvärden
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 5
Färg: 7.3 EBC
Mäskning
Temperatur — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min
Malt (3.452 kg)
2.484 kg (72%) — Crisp Extra Pale Malt — Malt — 3.4 EBC
484 g (14%) — Stangeland Mølle Oats, Flaked — Malt — 2 EBC
242 g (7%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Malt — 3.2 EBC
242 g (7%) — Thomas Fawcett Wheat Torrified — Malt — 3.9 EBC
Humle (208.9 g)
3.7 g (5 IBU) — Cascade 7% — Kok — 60 min
22.8 g — Mosaic 12.25% — Kok — 0 min
13.2 g — Citra 12% — Kok — 0 min
73.2 g — Citra 12% — Torrhumling — 4 dagar
49.2 g — Nelson Sauvin 12% — Torrhumling — 4 dagar
46.8 g — Mosaic 12.25% — Torrhumling — 4 dagar
Övrigt
0.5 g — Protafloc — Kok — 15 min
0.3 tsk — Yeast Nutrients — Kok — 10 min
Jäst
1 pkt — White Labs WLP095 Burlington Ale 80%
Jäsning
Primär — 20 °C — 14 dagar
Kolsyresättning: 2.4 CO2-vol
18C till hälften av förväntade FG, sedan 22C
Jag borde kunna lösa detta någorlunda men har några funderingar. Kok 0 min? Lägger jag i den humlen direkt efter koket är avslutat och kyler omedelbart ner?
jag tänker att det kommer bli en hel del humlebös. Jag har ingen tappkran på min gryta och försöker komma på något sätt att bli av hed så mycket humle som möjligt innan jäskärl men inte tappa humlesmak. Om jag använder mig av humlepåsar, tar detta bort lite av effektiviteten? borde jag lägga i mer humle då? I min förra bryggning hade jag i allt i humlepåsar, tog bort dom när det skulle i jäskärlet och hällde allt genom saftsil.
Är det bättre och försöka mig på en whirlpool (heter det så?) i grytan och sedan använda mig av hävert?
Sista frågan är torrhumling. Är en hel del torrhumling och är humlestrumpor något jag kan använda mig av eller tar detta bort effektiviteten? borde jag använda mig av två jäskärl och tappa om innan flaskning?
Ja blev en del frågor.
Edit, jag har skapat följande utrustningsprofil och har kanske ingen koll.
Jäskärl: 12 L
Bortkok: 2/L timma 13,3% (chansade)
Kalldruv och kylförluster: 0,5 Liter
Förluster i jäskärl: 0,7 Liter
Totalt utbyte: 69%
Mäskutbyte: 71,9%
Humleutbyte: 100%
Krympning vid kylning 4%
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
En sak jag funderat på är att i grundreceptet är IBU 55. När jag skalat i överkant så är IBU endast 5. Tror iof att brewfather endast räknade med bittergivaren (0,4 g/l * 12 = 4,8. Jag jämnade av med 5) vet inte hur jag ska fylla i? Antar att den andra humlen också påverkat IBU eller?
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Att brygga och hantera allt efter man har bryggt en NEIPA är svårt, risken är extrem stor att du kommer få ett oxiderat öl.
Så all hantering utav ölet under jäsning och efter jäsning handlar om att inte exponera ditt öl med syre. Det ska man normalt inte heller göra oavsett vilken öltyp du brygger, men NEIPA är känsligare.
Finns lite tips & trix du borde läsa om hur man undviker syre innan du provar på dig att brygga en NEIPA.
Normalt gör man så
Du tappar kanske något mätbart men tror inte att du kommer märka någon skillnad.RödeRuben skrev: ↑tis jan 12, 2021 9:46
jag tänker att det kommer bli en hel del humlebös. Jag har ingen tappkran på min gryta och försöker komma på något sätt att bli av hed så mycket humle som möjligt innan jäskärl men inte tappa humlesmak. Om jag använder mig av humlepåsar, tar detta bort lite av effektiviteten? borde jag lägga i mer humle då? I min förra bryggning hade jag i allt i humlepåsar, tog bort dom när det skulle i jäskärlet och hällde allt genom saftsil.
Ja att göra en whirlpool är ett bra sätt att lösa det problemet.
Du kan använda dig utav humlepåsar, men som sagt du ska göra en NEIPA så då får du garanterat med dig syre med humlen när du lägger i dem i jäskärlet. Finns lite tips & trix här men jag rekommenderar att du inte använder en humlepåse.
Två kärl där du tänkte föra över från ena till den andra är en stor risk att du får i syre i ditt öl, jag hade undvikit detta.
Du kan lyckas men frågan är om det är värt det?
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden
Ja i stort sett så påverkar alla "humlegivor" IBU men inte lika mycket som +60min givan, för att förklara det enkelt.RödeRuben skrev: ↑tis jan 12, 2021 21:39 En sak jag funderat på är att i grundreceptet är IBU 55. När jag skalat i överkant så är IBU endast 5. Tror iof att brewfather endast räknade med bittergivaren (0,4 g/l * 12 = 4,8. Jag jämnade av med 5) vet inte hur jag ska fylla i? Antar att den andra humlen också påverkat IBU eller?
BIAB+NoChill Nuff Said!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst