Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Potatisvin (Päravin), recept

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Ragnar
Bryggmästare
Inlägg: 268
Blev medlem: ons jul 16, 2003 2:00

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av Ragnar »

Fick förfrågan om potatismäsk i mäskforumet, tänkte att det kanske var intresant även här :?

Päravin

10 liter vatten, 2 kg potatis skivad och fryst, 4,5 kg strösocker,
6 st apelsiner skivade ej skal, 2 st citroner skivade ej skal,
50 gram jäst, 25 gram hjorthornssalt.

Silas efter 14 dagar. Använd kärl av dubbel storlek rumstemperatur.
Skall stå i 14 dagar till.

Det är ca 15 år sedan jag gorde det vet inte om det finns vinjäster som passar till det här.
Det krävde en låååååång lagringstid innan det blev smakvärt (ca6 mån)
"Det ordnar sig med blommor bara kärringen dör."
Användarvisningsbild
Sneaky
Bryggmästare
Inlägg: 400
Blev medlem: ons maj 21, 2003 2:00

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av Sneaky »

potatisvin, det var en ny variant.
I'm over it
You see I'm falling in the vast abyss
Clouded by memories of the past
At last, I see

Disturbed- forsaken(refr?ngen)
Användarvisningsbild
speakeasy
Bryggare
Inlägg: 185
Blev medlem: ons apr 02, 2003 2:00
Ort: Sthlm

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av speakeasy »

när jag ser sådana här intressanta recept så blir jag så sur för att jag e pank just nu annars skulle jag bygga ihop min 5l potstill å prova å stressbränna ett hyggligt hemmagjort vin ett par gånger... fatta va läcker sprit...
Fyllehunden - M?nniskans B?ste V
Användarvisningsbild
Ragnar
Bryggmästare
Inlägg: 268
Blev medlem: ons jul 16, 2003 2:00

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av Ragnar »

:D
Låt det ta den tid det behövs och medela resultat sedan. Blir lite sugen jag med när du skriver så där....
"Det ordnar sig med blommor bara kärringen dör."
Användarvisningsbild
Hasse
Finjäsare
Inlägg: 76
Blev medlem: fre aug 15, 2003 2:00

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av Hasse »

Har gjort ovan nämnda päravin med utmärkt resultat.
Vinner helt klart på att lagras.
Användarvisningsbild
Psilo
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: tor jul 21, 2005 2:00

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av Psilo »

Här kommer ett till recept på potatisvin.. Mina föräldrar gjorde detta när jag var ung. Och jag måste väl erkänna att jag stal en del sådant, när man skulle till folkets park...

Kommer inte ihåg vad det smakade men gick helt klart att dricka.

10 L vatten
5 Kg socker
1/2 Hg Jäst
1 flaska saftessens (fanns i olika smaker)
1 påse hjorthornssalt
15 st råa potatisar i tunna skivor

Blanda ihop allt utom saftessensen. Jäs i 10 dagar. Rör varje kväll.
Sila
Blanda i saftessens och låt stå i 10 dagar.


Är lite sugen på att göra ett försök, för gammla minnens skull..
Användarvisningsbild
TantFusel
Finjäsare
Inlägg: 84
Blev medlem: ons dec 08, 2004 1:00

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av TantFusel »

Ett till (har dock inte provat):

Potet-vin

8 store poteter
1 pund konfektrosiner
1 pund hvetekorn

Males på kvern.

Tilsett 5 liter vann, 2.5kg sukker, 40g bakegjær.

Står 4 uker. Omrøres ikke.

Denne bør lages om høsten av nye poteter.
Användarvisningsbild
Mackan
Turbojäsare
Inlägg: 45
Blev medlem: tor aug 05, 2004 2:00
Ort: Uppsala

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av Mackan »

bla bla vbla fgblmkfölg
Användarvisningsbild
jolon
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: sön jul 24, 2005 2:00

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av jolon »

TantFusel skrev:Ett till (har dock inte provat):

Potet-vin

8 store poteter
1 pund konfektrosiner
1 pund hvetekorn

Males på kvern.

Tilsett 5 liter vann, 2.5kg sukker, 40g bakegjær.

Står 4 uker. Omrøres ikke.

Denne bør lages om høsten av nye poteter.
Ha! den har jag gjort med farsgubben! Och det smakade duktigt illa men bouqet var kanske inget folk vid höga kusten gick efter,,,, :)
Användarvisningsbild
TantFusel
Finjäsare
Inlägg: 84
Blev medlem: ons dec 08, 2004 1:00

Potatisvin (Päravin), recept

Inlägg av TantFusel »

jolon skrev:Ha! den har jag gjort med farsgubben! Och det smakade duktigt illa men bouqet var kanske inget folk vid höga kusten gick efter,,,, :)
Då måste jag ju bara prova... :D
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst