Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Vad ska man plocka!?!

Hemkryddning, likörer, köpesessenser och allmänna drinktips.
Användarvisningsbild
Snorkulf
Turbojäsare
Inlägg: 46
Blev medlem: fre aug 15, 2003 2:00

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av Snorkulf »

Nästan rätt själv :D .

Metanol metaboliseras till formalin som metaboliseras till myrsyra.

Sen är det stopp. Myrsyran ackumuleras i kroppen - jättedåligt.

Vare sig formalin eller myrsyra är hälsokost men om det är formalinet som ödelägger synnerven vet jag inte - har du någon bra källa? Jag har sett båda varianterna (samt en tredje - man blir blind för att pupillen skulle utvidgas för mycket och ta in för mycket ljus - snick snack säger jag).

/Snorkulf - med 4 dioptrier utan att ha druckit träsprit men kanske pga överdrivet myrätande som barn.
Användarvisningsbild
Mr_P
Bryggare
Inlägg: 159
Blev medlem: ons mar 17, 2004 1:00
Ort: framf?r datorn

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av Mr_P »

He, borde kanske skrivit formaldehyd och SEDAN myrsyra... men det är riktigt.

Vad gäller synpåverkan har jag lärt mig att det är formaldehyden som är boven i dramat, men efter ditt inlägg sökte jag lite på google. Faktum är att det finns lite motsägande information.

http://www.forensic.lu.se/Forensic/fore ... ologiB.htm
står "Den metaboliseras emellertid till formaldehyd, som skadar retina (blindhet!), och myrsyra, som ger upphov till en kraftig acidos."

men på http://school.chem.umu.se/Experiment/sh ... p?expId=91
kan man läsa "Blindhet uppstår då myrsyra reagerar med vissa proteiner i synnerven"

Inga super-källor precis, men jag skall undersöka saken lite närmare och se vad jag kan komma fram till.
Användarvisningsbild
Mr_P
Bryggare
Inlägg: 159
Blev medlem: ons mar 17, 2004 1:00
Ort: framf?r datorn

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av Mr_P »

Nähä, det verkar som om ni har rätt.

Myrsyran ser ut att vara den största bidragande orsaken till blindhet. Kolla:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/q ... ds=1997785

Där ser man.... :?
Schluckebier

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av Schluckebier »

Mr_P: Eller snarare ser man inte. :wink:
Användarvisningsbild
kollon2000
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: mån aug 11, 2003 2:00
Ort: Mellansvergie i dunkens hemstad

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av kollon2000 »

Hej alla vår bryggare, såg idag ett enkelt och annorlunda recept som jag själv ännu inte provat. Fast det går väl inte att göra förren till hösten iofs.

------------------------------
RENFANE-BRÄNNVIN

6 cl stark sprit
lika mängd blommor (ej från vägkant)
låt stå 10-12 dagar övertäckt

Sila genom melitta och tillsätt i en sjuttis, låt stå i 14 dagar.
-------------------------------
Användarvisningsbild
Stronk
Bryggare
Inlägg: 170
Blev medlem: tor aug 14, 2003 2:00

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av Stronk »

Jag har provat det mesta när det gäller brännvinskryddning och det finns enligt min smak bara två som står sig:

Enbärsbränvin
Mosa en burk hela enbär (från kryddhyllan)
Häll på brännvin så det täcker
låt st två veckor, fyll på brännvin om bären sväller
sila av och använd som essens
Drick och bli full

Malörtsbesk
Köp eller odla malört
Torka och låt ligga i lite brännvin i två veckor
använd som essens

OBSERVERA
Malört är faktiskt lite giftigt, jag och svågerns svärson klippte en halv liter i påsk och båda spydde tarmarna ur sig på natten, och det var inte en normal fyllespya utan troligen för mycket besk.....
Användarvisningsbild
TommyTurbo
Föredetta moderator
Inlägg: 373
Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av TommyTurbo »

Det finns dock en blomma som slår det mesta när det gäller kryddning, och det är Gullviva. Plocka blommorna (kanske skall kolla om den är fridlyst där du bo, plocka om natten i så fall), Lägg dessa i sprit, låt stå en tid.

Använd den silade brygden som essans till ren produkt, tillsätt e.v. lite (men bara ytterst lite) sockerlag.

Detta ger en snaps som slår allt i sin väg! (Men det är ett j-a jobb)

Finns intresse, så kan jag fixa fram det exakta receptet.


Andra kryddningar som kan rekommenderas eller motsatt är:
1. Rönnbär (gott om det görs rätt)
2. Kantarell (älskad av vissa, hatad av andra)
3. Ros, hatad av alla

//TT
Schluckebier

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av Schluckebier »

Vill gärna ha komplett recept!
Användarvisningsbild
TommyTurbo
Föredetta moderator
Inlägg: 373
Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av TommyTurbo »

Här kommer ett utdrag från min snaps-mentor:
---------------------------------------------------------------------
Gullviva - Primula Veris

Blommorna skall vara väl utslagna men ej för gamla.
Drag ut de gula blomtrattarna ur de gröna hyllebladen.
Lägg dem i en glasburk om ca 3-5 dl.(använd INTE plastburk)
Var noga med att inte något grönt från blomman följer med.
Tryck inte ihop blommorna, när burken är nästan full, slå på 36-40%ig sprit så att det väl täcker och sätt på lock. Låt essensen stå mörkt och i rumstemperatur i fem dygn.
Sila genom ett kaffefilter, essensen kan sedan lagras i åratal, svalt och mörkt.
Blandningen till färdig snaps är mycket individuell. 1 : 6 till 1 : 8 kan vara ett riktmärke. Mycket av smakkoncentrationen beror på växtplats och mognad.
Prova genom att "ploppa" ut en blomtratt och sug i trattens bakände. det skall smaka sött och honungslikt. Blommans nektar finns i den bakre delen, därför är viktigt att hela blomtratten kommer med i essensen.
Eventuellt kan lite socker tillsättas den färdiga snapsen. 1/2 tsk per 1/2 lit kan vara ett riktmärke.

En riktigt bra bok i ämnet är Albert Sandklef "30 sorters kryddat brännvin och några till".
-------------------------------------------------------------

Jag garanterar att denna är den mest ljuvliga snaps världen skådat.

//TT
Användarvisningsbild
Sauron
Bryggmästare
Inlägg: 273
Blev medlem: sön sep 28, 2003 2:00

Vad ska man plocka!?!

Inlägg av Sauron »

Apelsin skrev:Pors hittar man i närheten av små tjärnar inne i skogen och i fuktiga miljöer.
Den går att förväxla med skvattram men den har ingen doft alls om du gnuggar på bladen medan porsen luktar precis som porsbrännvin.
Epp epp epp, sakta i backarna! Skvattram har verkligen en mycket utpräglad, aromatisk doft, precis som pors!
Jag har f.ö. själv gjort en trevlig snaps på svattram - tog ½ kaffekopp av skvattramens gröna blad, lade därtill två enbär och lät detta dra i 35 cl 40% sprit i en vecka. Kan meddela att det smakar mycket "skogigt" och gott! :) Eftersmaken är rik, len och behaglig.

(Dock är pors ännu godare. En klar favorit på nubbebordet.)
Skriv svar

Återgå till "Kryddning, likörer, essenser & drinktips"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster