Nästan rätt själv .
Metanol metaboliseras till formalin som metaboliseras till myrsyra.
Sen är det stopp. Myrsyran ackumuleras i kroppen - jättedåligt.
Vare sig formalin eller myrsyra är hälsokost men om det är formalinet som ödelägger synnerven vet jag inte - har du någon bra källa? Jag har sett båda varianterna (samt en tredje - man blir blind för att pupillen skulle utvidgas för mycket och ta in för mycket ljus - snick snack säger jag).
/Snorkulf - med 4 dioptrier utan att ha druckit träsprit men kanske pga överdrivet myrätande som barn.
Vad ska man plocka!?!
Vad ska man plocka!?!
He, borde kanske skrivit formaldehyd och SEDAN myrsyra... men det är riktigt.
Vad gäller synpåverkan har jag lärt mig att det är formaldehyden som är boven i dramat, men efter ditt inlägg sökte jag lite på google. Faktum är att det finns lite motsägande information.
På http://www.forensic.lu.se/Forensic/fore ... ologiB.htm
står "Den metaboliseras emellertid till formaldehyd, som skadar retina (blindhet!), och myrsyra, som ger upphov till en kraftig acidos."
men på http://school.chem.umu.se/Experiment/sh ... p?expId=91
kan man läsa "Blindhet uppstår då myrsyra reagerar med vissa proteiner i synnerven"
Inga super-källor precis, men jag skall undersöka saken lite närmare och se vad jag kan komma fram till.
Vad gäller synpåverkan har jag lärt mig att det är formaldehyden som är boven i dramat, men efter ditt inlägg sökte jag lite på google. Faktum är att det finns lite motsägande information.
På http://www.forensic.lu.se/Forensic/fore ... ologiB.htm
står "Den metaboliseras emellertid till formaldehyd, som skadar retina (blindhet!), och myrsyra, som ger upphov till en kraftig acidos."
men på http://school.chem.umu.se/Experiment/sh ... p?expId=91
kan man läsa "Blindhet uppstår då myrsyra reagerar med vissa proteiner i synnerven"
Inga super-källor precis, men jag skall undersöka saken lite närmare och se vad jag kan komma fram till.
Vad ska man plocka!?!
Nähä, det verkar som om ni har rätt.
Myrsyran ser ut att vara den största bidragande orsaken till blindhet. Kolla:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/q ... ds=1997785
Där ser man....
Myrsyran ser ut att vara den största bidragande orsaken till blindhet. Kolla:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/q ... ds=1997785
Där ser man....
- kollon2000
- Finjäsare
- Inlägg: 85
- Blev medlem: mån aug 11, 2003 2:00
- Ort: Mellansvergie i dunkens hemstad
Vad ska man plocka!?!
Hej alla vår bryggare, såg idag ett enkelt och annorlunda recept som jag själv ännu inte provat. Fast det går väl inte att göra förren till hösten iofs.
------------------------------
RENFANE-BRÄNNVIN
6 cl stark sprit
lika mängd blommor (ej från vägkant)
låt stå 10-12 dagar övertäckt
Sila genom melitta och tillsätt i en sjuttis, låt stå i 14 dagar.
-------------------------------
------------------------------
RENFANE-BRÄNNVIN
6 cl stark sprit
lika mängd blommor (ej från vägkant)
låt stå 10-12 dagar övertäckt
Sila genom melitta och tillsätt i en sjuttis, låt stå i 14 dagar.
-------------------------------
Vad ska man plocka!?!
Jag har provat det mesta när det gäller brännvinskryddning och det finns enligt min smak bara två som står sig:
Enbärsbränvin
Mosa en burk hela enbär (från kryddhyllan)
Häll på brännvin så det täcker
låt st två veckor, fyll på brännvin om bären sväller
sila av och använd som essens
Drick och bli full
Malörtsbesk
Köp eller odla malört
Torka och låt ligga i lite brännvin i två veckor
använd som essens
OBSERVERA
Malört är faktiskt lite giftigt, jag och svågerns svärson klippte en halv liter i påsk och båda spydde tarmarna ur sig på natten, och det var inte en normal fyllespya utan troligen för mycket besk.....
Enbärsbränvin
Mosa en burk hela enbär (från kryddhyllan)
Häll på brännvin så det täcker
låt st två veckor, fyll på brännvin om bären sväller
sila av och använd som essens
Drick och bli full
Malörtsbesk
Köp eller odla malört
Torka och låt ligga i lite brännvin i två veckor
använd som essens
OBSERVERA
Malört är faktiskt lite giftigt, jag och svågerns svärson klippte en halv liter i påsk och båda spydde tarmarna ur sig på natten, och det var inte en normal fyllespya utan troligen för mycket besk.....
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
Vad ska man plocka!?!
Det finns dock en blomma som slår det mesta när det gäller kryddning, och det är Gullviva. Plocka blommorna (kanske skall kolla om den är fridlyst där du bo, plocka om natten i så fall), Lägg dessa i sprit, låt stå en tid.
Använd den silade brygden som essans till ren produkt, tillsätt e.v. lite (men bara ytterst lite) sockerlag.
Detta ger en snaps som slår allt i sin väg! (Men det är ett j-a jobb)
Finns intresse, så kan jag fixa fram det exakta receptet.
Andra kryddningar som kan rekommenderas eller motsatt är:
1. Rönnbär (gott om det görs rätt)
2. Kantarell (älskad av vissa, hatad av andra)
3. Ros, hatad av alla
//TT
Använd den silade brygden som essans till ren produkt, tillsätt e.v. lite (men bara ytterst lite) sockerlag.
Detta ger en snaps som slår allt i sin väg! (Men det är ett j-a jobb)
Finns intresse, så kan jag fixa fram det exakta receptet.
Andra kryddningar som kan rekommenderas eller motsatt är:
1. Rönnbär (gott om det görs rätt)
2. Kantarell (älskad av vissa, hatad av andra)
3. Ros, hatad av alla
//TT
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
Vad ska man plocka!?!
Här kommer ett utdrag från min snaps-mentor:
---------------------------------------------------------------------
Gullviva - Primula Veris
Blommorna skall vara väl utslagna men ej för gamla.
Drag ut de gula blomtrattarna ur de gröna hyllebladen.
Lägg dem i en glasburk om ca 3-5 dl.(använd INTE plastburk)
Var noga med att inte något grönt från blomman följer med.
Tryck inte ihop blommorna, när burken är nästan full, slå på 36-40%ig sprit så att det väl täcker och sätt på lock. Låt essensen stå mörkt och i rumstemperatur i fem dygn.
Sila genom ett kaffefilter, essensen kan sedan lagras i åratal, svalt och mörkt.
Blandningen till färdig snaps är mycket individuell. 1 : 6 till 1 : 8 kan vara ett riktmärke. Mycket av smakkoncentrationen beror på växtplats och mognad.
Prova genom att "ploppa" ut en blomtratt och sug i trattens bakände. det skall smaka sött och honungslikt. Blommans nektar finns i den bakre delen, därför är viktigt att hela blomtratten kommer med i essensen.
Eventuellt kan lite socker tillsättas den färdiga snapsen. 1/2 tsk per 1/2 lit kan vara ett riktmärke.
En riktigt bra bok i ämnet är Albert Sandklef "30 sorters kryddat brännvin och några till".
-------------------------------------------------------------
Jag garanterar att denna är den mest ljuvliga snaps världen skådat.
//TT
---------------------------------------------------------------------
Gullviva - Primula Veris
Blommorna skall vara väl utslagna men ej för gamla.
Drag ut de gula blomtrattarna ur de gröna hyllebladen.
Lägg dem i en glasburk om ca 3-5 dl.(använd INTE plastburk)
Var noga med att inte något grönt från blomman följer med.
Tryck inte ihop blommorna, när burken är nästan full, slå på 36-40%ig sprit så att det väl täcker och sätt på lock. Låt essensen stå mörkt och i rumstemperatur i fem dygn.
Sila genom ett kaffefilter, essensen kan sedan lagras i åratal, svalt och mörkt.
Blandningen till färdig snaps är mycket individuell. 1 : 6 till 1 : 8 kan vara ett riktmärke. Mycket av smakkoncentrationen beror på växtplats och mognad.
Prova genom att "ploppa" ut en blomtratt och sug i trattens bakände. det skall smaka sött och honungslikt. Blommans nektar finns i den bakre delen, därför är viktigt att hela blomtratten kommer med i essensen.
Eventuellt kan lite socker tillsättas den färdiga snapsen. 1/2 tsk per 1/2 lit kan vara ett riktmärke.
En riktigt bra bok i ämnet är Albert Sandklef "30 sorters kryddat brännvin och några till".
-------------------------------------------------------------
Jag garanterar att denna är den mest ljuvliga snaps världen skådat.
//TT
Vad ska man plocka!?!
Epp epp epp, sakta i backarna! Skvattram har verkligen en mycket utpräglad, aromatisk doft, precis som pors!Apelsin skrev:Pors hittar man i närheten av små tjärnar inne i skogen och i fuktiga miljöer.
Den går att förväxla med skvattram men den har ingen doft alls om du gnuggar på bladen medan porsen luktar precis som porsbrännvin.
Jag har f.ö. själv gjort en trevlig snaps på svattram - tog ½ kaffekopp av skvattramens gröna blad, lade därtill två enbär och lät detta dra i 35 cl 40% sprit i en vecka. Kan meddela att det smakar mycket "skogigt" och gott! Eftersmaken är rik, len och behaglig.
(Dock är pors ännu godare. En klar favorit på nubbebordet.)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster