Försöker dra liv i denna tråd då... Några frågor:
Är det allmänt känt att viking turbo 8 är trögstartad eller?
Jag använde 6.5kg socker istället för 8kg till 25 liter, vad kan jag förvänta mig av detta?
Vinhinken står vid ett ställe som är 19-19.5 grader varmt, kommer det jäsa ut helt?
Nu till min oro, löste upp sockret i 8 liter 65 gradigt vatten noga, fyllde sedan på med iskallt vatten och väntade tills det var under kroppstemp. Blandade i jästen och rörde om noga igen.
Nu 2 dagar senare kommer det något bubbel var 5:e minut kanske. Oroar jag mig i onödan?
Har bara provat turbo pure 48 förut och det började puttra som ett maskingevär ganska fort....
Viking turbo 8
Re: Viking turbo 8
Kan vara så att du har för mycket socker men att du uppnått alkoholhalten som jästen inte längre klarar av.
Re: Viking turbo 8
Tror han lyckats jäsa ut sin mäsk såhär 9 år senare.....
Re: Viking turbo 8
Legenden säger att han fortfarande sitter där med jäshinken framför sig och räknar plupp.
Värdet ska enligt sägen nu ligga på -4
Värdet ska enligt sägen nu ligga på -4
Re: Viking Turbo 8 - min första jäsning av mäsk.
Lånar denna tråden då det gäller samma jäst.
Hoppas det är ok.
Jag satte en jäshink med 8 kg strösocker samt Viking Turbo 8 den 1/9.
Temp har varit på stadiga 21 och det har bubblat på.
Nu kommer det ett "plupp" var 25-30 sekund men oc är på +8
Vad göra?
Antar att det tar ett tag att jäsa ur de där 8kg och att den kanske behöver stå någon vecka till?
Men finns det något jag kan göra för att hjälpa jästen på traven, spä ut lite? Tillsätta en förkultur?
Tack på förhand
Hoppas det är ok.
Jag satte en jäshink med 8 kg strösocker samt Viking Turbo 8 den 1/9.
Temp har varit på stadiga 21 och det har bubblat på.
Nu kommer det ett "plupp" var 25-30 sekund men oc är på +8
Vad göra?
Antar att det tar ett tag att jäsa ur de där 8kg och att den kanske behöver stå någon vecka till?
Men finns det något jag kan göra för att hjälpa jästen på traven, spä ut lite? Tillsätta en förkultur?
Tack på förhand
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 26
- Blev medlem: mån feb 26, 2018 11:22
Re: Viking Turbo 8 - min första jäsning av mäsk.
Utan koppling till jästen i fråga:
Jag använder en färgomrörare på borrmaskin för att lösa sockret och jästen och få in lite syre också.
Snabbt och enkelt.
Jag använder en färgomrörare på borrmaskin för att lösa sockret och jästen och få in lite syre också.
Snabbt och enkelt.
Re: Viking Turbo 8 - min första jäsning av mäsk.
Jag gjorde en förkultur på 3dl av mäsken samt lika mycket vatten samt lite näring och russin.
Nu bubblar det på i förkulturen,
Så min plan är att spä de 25 tysta literna med kanske 4-5 liter förkultur (kultiverad i utspädd mäsk), tror det är trögt för jästen att bearbeta sockret.
Synpunkter, tips?
Nu bubblar det på i förkulturen,
Så min plan är att spä de 25 tysta literna med kanske 4-5 liter förkultur (kultiverad i utspädd mäsk), tror det är trögt för jästen att bearbeta sockret.
Synpunkter, tips?
Re: Viking Turbo 8 - min första jäsning av mäsk.
En fråga.
Kan jästen uppnå sin maximala tolerans i % och lämna socker kvar?
Förmodligen... det ger i så fall missvisande OC värde?
Kan jästen uppnå sin maximala tolerans i % och lämna socker kvar?
Förmodligen... det ger i så fall missvisande OC värde?
Re: Viking turbo 8
Min erfarenhet av viking turbo och 8 kg socker, är att den klarar inte av att jäsa/ta vill vara på allt socker.
Temperatur på jäsningen varit 23 grader.
Temperatur på jäsningen varit 23 grader.
Re: Viking turbo 8
Min erfarenhet också. Det har alltid varit en liten restsötma när jag gjort mäsk med 8 kg socker. Eller så har jag för bråttom, men denna jästen är ju redan en långsam jävel. Inte min favoritjäst men jag råkade köpa ett 10-pack en gång så jag är fast med dennyfiken77 skrev:Min erfarenhet av viking turbo och 8 kg socker, är att den klarar inte av att jäsa/ta vill vara på allt socker.
Temperatur på jäsningen varit 23 grader.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster