Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

mäsk på 24 timmar

Allt om hur du jäser din mäsk på bästa sätt.
Användarvisningsbild
intruder
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: fre maj 16, 2003 2:00
Ort: H?lsingland

mäsk på 24 timmar

Inlägg av intruder »

citat från hembryggning.com

"Turbo Pure finns i 2 versioner - 14% alkohol och 16-18% alkohol, 14% jäser renast av dessa.


På köpet blir jäsningen extremt snabb. 14% kan jäsas på 24 timmar och 18% på 48 timmar. För att få denna snabbhet så startar man jästen vid 35-40C. Gör man inte det så jäser den med normal Turbofart, vilket rekomenderas. Kvaliten ökar när man jäser långsamt under längre tid."

Hur många procent behöver mäsken vara på för att få en lyckad destillation i tex en LabMaster? Enligt detta påstånde skulle det alltså räcka med att jäsa mäsken ett dygn. 14% borde väl räcka eller hur? Är det någon som provat på detta. Hur blir resultatet?

:) Tack för svar! /intruder
Användarvisningsbild
Labrock
Bryggmästare
Inlägg: 226
Blev medlem: fre apr 18, 2003 2:00

mäsk på 24 timmar

Inlägg av Labrock »

Med en kolonnapparat av typ LabMaster, med bra fyllning i kolonnen
och bra temperaturhållning, kan du få ut bra sprit även med mycket
låga koncentrationer i mäsken. 14% kör många med och det går
utmärkt. Andra föredrar 18% eftersom man vill ha ut så mycket
sprit som möjligt när man ändå sätter igång att koka.

Har du en LabMaster blir det utmärkt att köra med en 14% mäsk.

Jag har inte provat att "snabbjäsa" Turbo Pure, men generellt säger
man att det blir en renare jäsning vid lägre temperaturer. När jag
jäser Turbo Pure vid rumstemperatur eller lite kallare blir resultatet
en mycket ren och trevlig mäsk.

Om det är första gången du skall bränna rekommenderar jag att du
läser här på forumet om hur man gör för att få renaste spriten.
Lycka till!
Användarvisningsbild
intruder
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: fre maj 16, 2003 2:00
Ort: H?lsingland

...

Inlägg av intruder »

Tackar för det seriösa svaret Labrock!
Nu är det så att jag har ju faktiskt ingen brännare än, men försöker snappa upp så mycket jag bara kan av er brännvinsveteraner :) Så jag hoppas ni står ut med alla mina frågor.

Ska nog pröva att koka på en 48 timmars turbo pure när jag får hem apparaten i allafall. Kan ju vara kul att se hur den färdiga spriten blir jämförd mot en mäsk som jäst 7-10 dagar i rumstemperatur.
Användarvisningsbild
dawe
Finjäsare
Inlägg: 69
Blev medlem: mån apr 28, 2003 2:00

mäsk på 24 timmar

Inlägg av dawe »

Går det snabbare om man slänger i en doppvärmare som håller tempen på ca 30 grader eller liknande???
För jag behöver få fram lite mäsk såfort som möjligt så är det någon som har experimenterat med snabbjäsning eller har lite kunskaper om det så vore jag tacksam om någon ville skriva ner lite.
Don?t jump in the water if you cant swim
Användarvisningsbild
Labrock
Bryggmästare
Inlägg: 226
Blev medlem: fre apr 18, 2003 2:00

mäsk på 24 timmar

Inlägg av Labrock »

Om doppvärmaren inte blir för het så att du har ihjäl för mycket
jäst i närområdet (d.v.s. akvarievärmare snarare än COs doppis),
så går det säkert utmärkt.

När jäsningen pågått en tid blir kombinationen av alkohol och värme
obehaglig för jästen. Då kan jästen kola om du inte passar dig.

Någonstans på forumet fanns en tabell över vilka temperaturer någon
typisk jäst klarar vid olika alkoholhalt.
Skriv svar

Återgå till "Mäskjäsning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster