Enkel apelsin/lime osv sprit?
Enkel apelsin/lime osv sprit?
En sak som slog mig, har inte provat detta ännu för jag har ingen frukt hemma men..
Kan man inte strimla/riva skalet av en apelsin t.ex utan att ta med allt för mycket av det vita under skalet såklart.. lägga detta i ett kaffefilter i kaffebryggaren, och sedan köra en omgång med två deciliter vatten eller något sådant (rengör bryggaren ordentligt först).. jag vet att man gör såhär för att smaksätta kaffe, dvs blandar strimlat apelsinskal i kaffet och kör igenom
Att koka skalen i vatten är nog inte riktigt samma sak, då är nog risken att få med beska större.. här är det kokande vatten som rinner börbi på skalen, borde inte "svetta" ut det fula på samma sätt
Och sedan blandar man såklart ut lämpligt stark sprit med vattnet
Btw, nån som vet hurivida det kan vara skadligt för kaffebryggaren ifall man kör om vattnet två gånger?
Ska försöka att komma ihåg att köpa lite frukt nästa gång jag handlar så jag kan testa, återkommer med resultat isf
Kan man inte strimla/riva skalet av en apelsin t.ex utan att ta med allt för mycket av det vita under skalet såklart.. lägga detta i ett kaffefilter i kaffebryggaren, och sedan köra en omgång med två deciliter vatten eller något sådant (rengör bryggaren ordentligt först).. jag vet att man gör såhär för att smaksätta kaffe, dvs blandar strimlat apelsinskal i kaffet och kör igenom
Att koka skalen i vatten är nog inte riktigt samma sak, då är nog risken att få med beska större.. här är det kokande vatten som rinner börbi på skalen, borde inte "svetta" ut det fula på samma sätt
Och sedan blandar man såklart ut lämpligt stark sprit med vattnet
Btw, nån som vet hurivida det kan vara skadligt för kaffebryggaren ifall man kör om vattnet två gånger?
Ska försöka att komma ihåg att köpa lite frukt nästa gång jag handlar så jag kan testa, återkommer med resultat isf
"een f?r alla, alla f?r faan!"
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
Enkel apelsin/lime osv sprit?
Rivet skal från apelsin och andra cirtusfrukter används ofta i samband med matlagning och bakning. Det är inte farligt att äta skalen heller (typ apelsinmarmelad), man passa dig för det "vita" det är beskt som faan.
Jag tror personligen att det är bättre att låta det rivna skalet ligga och dra i sprit, men kanske hett vatten fungerar också om man är varsam med temperaturen.
/TT
Jag tror personligen att det är bättre att låta det rivna skalet ligga och dra i sprit, men kanske hett vatten fungerar också om man är varsam med temperaturen.
/TT
- KaptenGrogg
- Bryggmästare
- Inlägg: 484
- Blev medlem: tor mar 13, 2003 1:00
- Ort: Stockholm
Enkel apelsin/lime osv sprit?
Är det inte lättare att riva av det yttersta på skalet på ett rivjärn och sedan låta "rivet" dra i spriten? Så har jag gjort, med bra resultat.
Enkel apelsin/lime osv sprit?
KaptenGrogg, det blev inte beskt då?.. isf har jag det perfekta verktyget för det hela, ett litet kockrivjärn med en sorts mikrolameller.. hur enkelt som helt att pulverisera skal, brukar ha det att dekorera glass och tårtor, riva vitlök och parmesan osv
Jag har läst på lite om det här med extrakt och sådant på shenet nu, tror inte att min idé fungerar på citrusskal längre.. men jag hittade däremot info om perkulator extraktion eller vad det nu kallades.. gick till så att man hängde upp örter eller något sådant i en nätkasse innuti en perkulatorbryggare
En annan idé jag kom att tänka på när jag läste på sidan var att man kanske skulle kunna så att säga "öppna porerna" på t.ex apelsiner och lime genom att sätta ugnen på säg 175 grader.. 1. tvätta bort bekämpningsmedel, 2. stoppa in apelsinen i mitten av ugnen på gallret i några minuter.. 3. lägga apelsinen/apelsinerna hela i en stor skål med renat i... 4. låta det dra i säg 5 minuter och röra om då och då, 5. ta upp apelsinerna, skaka av dem, skala dem.. 6. skriva dem och äta upp dem
Kan det vara nått?.. effekten av torr varm luft borde ju inte vara samma som kokning i lösningsmedel, förhoppningen är att porerna ska öppna sig och göra det lättare för de eteriska oljorna att dras ut av alkoholen
Jag har läst på lite om det här med extrakt och sådant på shenet nu, tror inte att min idé fungerar på citrusskal längre.. men jag hittade däremot info om perkulator extraktion eller vad det nu kallades.. gick till så att man hängde upp örter eller något sådant i en nätkasse innuti en perkulatorbryggare
En annan idé jag kom att tänka på när jag läste på sidan var att man kanske skulle kunna så att säga "öppna porerna" på t.ex apelsiner och lime genom att sätta ugnen på säg 175 grader.. 1. tvätta bort bekämpningsmedel, 2. stoppa in apelsinen i mitten av ugnen på gallret i några minuter.. 3. lägga apelsinen/apelsinerna hela i en stor skål med renat i... 4. låta det dra i säg 5 minuter och röra om då och då, 5. ta upp apelsinerna, skaka av dem, skala dem.. 6. skriva dem och äta upp dem
Kan det vara nått?.. effekten av torr varm luft borde ju inte vara samma som kokning i lösningsmedel, förhoppningen är att porerna ska öppna sig och göra det lättare för de eteriska oljorna att dras ut av alkoholen
"een f?r alla, alla f?r faan!"
- Sqrewdriver
- Föredetta moderator
- Inlägg: 909
- Blev medlem: lör mar 06, 2004 1:00
- Ort: V?sternorrland
Enkel apelsin/lime osv sprit?
vart läste du om perkulator extraktion?
kul med källa.
kul med källa.
"Why go synthetic, when Nature can fuck you up bad enough!"
Moderar med k?nsla. Tycker du inte som jag? PM s? reder vi ut det, Jag ?r inte om?jlig
Moderar med k?nsla. Tycker du inte som jag? PM s? reder vi ut det, Jag ?r inte om?jlig
Enkel apelsin/lime osv sprit?
Sqrewdriver skrev:vart läste du om perkulator extraktion?
kul med källa.
http://www.shenet.se/ravaror/extrakt.html• En speciell apoteksmetod för utdrag har varit perkolering, där extraktet får droppa av långsamt i en bryggapparat. Den rätt komplicerade tekniken kom från USA och användes mest till spritutdrag av giftiga växter. Ett par receptexempel att fundera på ges nedan. Vem vet vad som kan göras med de perkolatorbryggare som var populära till kaffe för några år sedan?
"een f?r alla, alla f?r faan!"
- Sqrewdriver
- Föredetta moderator
- Inlägg: 909
- Blev medlem: lör mar 06, 2004 1:00
- Ort: V?sternorrland
Enkel apelsin/lime osv sprit?
nice, vam har en perkulator till
övers?
övers?
"Why go synthetic, when Nature can fuck you up bad enough!"
Moderar med k?nsla. Tycker du inte som jag? PM s? reder vi ut det, Jag ?r inte om?jlig
Moderar med k?nsla. Tycker du inte som jag? PM s? reder vi ut det, Jag ?r inte om?jlig
- KaptenGrogg
- Bryggmästare
- Inlägg: 484
- Blev medlem: tor mar 13, 2003 1:00
- Ort: Stockholm
Enkel apelsin/lime osv sprit?
Nä, det blev inte beskt. Jag rev ytterst försiktigt av det yttersta färgade skiktet och lät det endast dra i tre dygn. Blev mycket bra.canibull skrev:KaptenGrogg, det blev inte beskt då?
Enkel apelsin/lime osv sprit?
e de någon som provar nån citron essens?
skulle gärna vilja hitta en bra essens till 35% eldvatten
skulle gärna vilja hitta en bra essens till 35% eldvatten
Enkel apelsin/lime osv sprit?
Undra hur det skulle vara att använda ekströms citronessens för bakning i sprit, den finns i välsorterade butiker brevid karamellfärgen.. finns pepparmint också för den som vill göra egen Mintu
"een f?r alla, alla f?r faan!"
Enkel apelsin/lime osv sprit?
thx.. skall prova det när jag hinner.... får väl avge en rapport.canibull skrev:Undra hur det skulle vara att använda ekströms citronessens för bakning i sprit, den finns i välsorterade butiker brevid karamellfärgen.. finns pepparmint också för den som vill göra egen Mintu
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster