Julsnaps, recept?
Julsnaps, recept?
Tjenare!
Är det ingen som har något bra tips på en god julsnaps?
//Finkel
Är det ingen som har något bra tips på en god julsnaps?
//Finkel
Julsnaps, recept?
Har du gott om tid (tar ett drygt år) så kan du testa nedanstående. De flesta jag bjudit den på har ansett den som snapsbordets höjdare, det brukar oxå vara den snapsen som tar slut först.
Jule-Besque (enligt Moi)
2 Flaskor sprit (2 x 70 cl)
10 Kardemummakärnor
4 Vitpepparkorn
4 Svartpepparkorn
6 hela Nejlikor
0,5 g Saffran
1 bit Vaniljstång
1 bit Kanel
1 bit Ingefära
Blanda allt utom 1 flaska sprit i en glasburk och låt dra 8-12 månader.
Sila och låt snapsen sedimentera några månader innan du försiktigt tappar om snapsen för att slippa den grumliga bottensatsen.
Tillsätt 2-4 tsk Honung allt efter smak och tycke samt den återstående flaskan Sprit. Därefter kan snapsen lagras eller drickas efter behov.
Passar utomordentligt bra till julbordet när man proppar sig full med fet mat.
/Mats
Jule-Besque (enligt Moi)
2 Flaskor sprit (2 x 70 cl)
10 Kardemummakärnor
4 Vitpepparkorn
4 Svartpepparkorn
6 hela Nejlikor
0,5 g Saffran
1 bit Vaniljstång
1 bit Kanel
1 bit Ingefära
Blanda allt utom 1 flaska sprit i en glasburk och låt dra 8-12 månader.
Sila och låt snapsen sedimentera några månader innan du försiktigt tappar om snapsen för att slippa den grumliga bottensatsen.
Tillsätt 2-4 tsk Honung allt efter smak och tycke samt den återstående flaskan Sprit. Därefter kan snapsen lagras eller drickas efter behov.
Passar utomordentligt bra till julbordet när man proppar sig full med fet mat.
/Mats
Julsnaps, recept?
Vad är 1 bit...?MatsK skrev:...
1 bit Vaniljstång
1 bit Kanel
1 bit Ingefära
Kan du inte ge lite mer info på hur mycket av varje...
Julsnaps, recept?
Pjolteren skrev:Vad är 1 bit...?MatsK skrev:...
1 bit Vaniljstång
1 bit Kanel
1 bit Ingefära
Kan du inte ge lite mer info på hur mycket av varje...
Vaniljstång och kanel säljs hela i små kryddburkar från Kockens och SantaMaria - så det ska väl egentligen stå 1 hel vaniljstång och 1 hel kanelbit, får be om ursäkt för slarvet.
Ingefäran köper jag en bit färsk, brukar ligga bland grönsakerna, och så tar jag ca 4 centimeter av den färska ingefäran - jag brukar skala och karva bort de små utstickarna på ingefäran.
Nackdelen med snapsen är att den inte blir helt billig och så är den rätt långsam
Du får gärna kommentera slutresultatet om du orkar göra en laddning, alltid intressant att få input...
/M
Julsnaps, recept?
Har du testat med kortare tid? Får man inte ur all smak redan på några veckor? När jag gör vaniljvodka tar jag ur vaniljstången redan efter 10-14 dagar, tycker att det blir beskt annars. Samma när jag gör julsnaps, annat recept, kryddorna åker ur efter 2 veckor.MatsK skrev: Blanda allt utom 1 flaska sprit i en glasburk och låt dra 8-12 månader.
/Mats
Börjar provsmaka efter en vecka och silar av när jag tycker det börjar smaka "fel".
Lagringen är viktig, ju längre desto bättre. Har julsnaps som stått 24 månader som smakar gudomligt. Till näst jul är den 36 månader... Hoppas den står sig till dess!
Det vi inte g?r idag slipper vi g?ra om i morgon
Julsnaps, recept?
Posta recepten då, GandT!
Julsnaps, recept?
GandT:
Nix, jag har faktiskt inte testat att variera lagringen särskilt mycket.
Receptet är en variant (kraftigt muterad) på Holländsk Kräuter så lagringstiden är deriverad från grundreceptet.
Dock ett bra tips - jag tror jag ska sätta en sats med dubbel spritmängd iår, så kan jag plocka ut några deciliter varannan månad och köra en jämförelse runt jul, eller kanske lagra nåt år innan provsmakning.
/M
Nix, jag har faktiskt inte testat att variera lagringen särskilt mycket.
Receptet är en variant (kraftigt muterad) på Holländsk Kräuter så lagringstiden är deriverad från grundreceptet.
Dock ett bra tips - jag tror jag ska sätta en sats med dubbel spritmängd iår, så kan jag plocka ut några deciliter varannan månad och köra en jämförelse runt jul, eller kanske lagra nåt år innan provsmakning.
/M
Julsnaps, recept?
Sökte förgäves efter receptet. Kanske dags att städa ur bodegan, förhoppningsvis kommer det fram då.Pjolteren skrev:Posta recepten då, GandT!
Men det var inget avancerat, i stort sett bara glöggkryddor. Något i stil med
1 kanelstång
2 cm färsk ingefära
runt 40 hela kardemummakärnor
runt 20 hela nejlikor
några cm apelsinskal
50 cl sprit.
Går nog lika bra att köpa färdiga glöggkryddor + en sjuttis.
Sprit i flaskan, ner med kryddorna, börjar smakar av efter ett par tre dagar, tar bort den kryddan som blir för markant för min smak. När det hela har just lite för intensiv smak (normalt efter 10-14 dagar) silar jag av alla kryddor och låter stå. En månads lagring gör mycket, smaken blir lenare och jämnare, mer tid, bättre.
Det vi inte g?r idag slipper vi g?ra om i morgon
Julsnaps, recept?
Fick just tips av en kollega om ännu ett recept på julsnaps som går snabbare, tyvärr var han inte helt säker på mängdangivelserna.
1 flaska sprit
1 påse Saffran, 0.5g
Citronskal från en halv citron (bara det gula)
Låt stå 1-2 veckor
Filtrera och låt därefter vila så att den sedimenterar och dekantera sedan.
Tillsätt 1-2 tsk honung och lagra minst ett halvår.
Eventuellt kan ett par malörtsblad få dra i några dagar om man önskar mer knorr.
1 flaska sprit
1 påse Saffran, 0.5g
Citronskal från en halv citron (bara det gula)
Låt stå 1-2 veckor
Filtrera och låt därefter vila så att den sedimenterar och dekantera sedan.
Tillsätt 1-2 tsk honung och lagra minst ett halvår.
Eventuellt kan ett par malörtsblad få dra i några dagar om man önskar mer knorr.
Julsnaps, recept?
Skall gå emot mina principer och släppa receptet på min saffran...
2 påsar saffran
skalet från 1 stor appelsin (ej det beska vita)
Skalet från 1 stor citron (ej det beska vita)
För att få det gottaste från citrusfrukterna använd en svärmor...(rivjärn)
Blanda i det hela i ca 5 dl sprit låt stå ca 5-7 dagar med 1-3 omskakningar per dag.
Sila sedan i kaffefilter 1-2 ggr. späd till 1liter och smaksätt med 1-2 msk likörboddy efter smak
Kommer att smaka mumma efter drygt en veckas lagring men blir förståss bättre efter en längre tid.
Har en kompis som HATAR saffran men som sitter och dricker denna dryck som om det vore en god viskey. dvs rumstemp i ett viskeyglas...
Pröva denna! till och med min mor dricker den......
2 påsar saffran
skalet från 1 stor appelsin (ej det beska vita)
Skalet från 1 stor citron (ej det beska vita)
För att få det gottaste från citrusfrukterna använd en svärmor...(rivjärn)
Blanda i det hela i ca 5 dl sprit låt stå ca 5-7 dagar med 1-3 omskakningar per dag.
Sila sedan i kaffefilter 1-2 ggr. späd till 1liter och smaksätt med 1-2 msk likörboddy efter smak
Kommer att smaka mumma efter drygt en veckas lagring men blir förståss bättre efter en längre tid.
Har en kompis som HATAR saffran men som sitter och dricker denna dryck som om det vore en god viskey. dvs rumstemp i ett viskeyglas...
Pröva denna! till och med min mor dricker den......
"Det ordnar sig med blommor bara kärringen dör."
Julsnaps, recept?
Körde just en variant av din Jule besque som smakar underbart men förmodligen blir bättre med tiden som allt annat.
1 Flaska sprit (75 cl)
9 Kardemummakärnor
4 Vitpepparkorn
4 Svartpepparkorn
6 Hela Nejlikor
0,5 g Saffran
1 Vaniljstång (Delad)
1 Bit Kanel Stång (Bruten / Grovt Krossad)
1 Bit Ingefära (Ca 4 cm Delad i 4 Klyftor)
Apelsinskal (Ca 2-5 cm)
Blanda kryddorna och hälften av spriten i en burk & låt dra i 2 veckor.
Använd så hela kryddor som möjligt för att underlätta silandet.
Tillsätt 2msk Extra mörk Honung och 1msk Mörkt Farinsocker eller efter tycke & smak.
Som ni ser så är det nästintill samma recept, förutom lite mer sötma och kortare process. Kör med hälften av spriten men samma mängd kryddor för att hamna på ungefär samma slutprodukt.
1 Flaska sprit (75 cl)
9 Kardemummakärnor
4 Vitpepparkorn
4 Svartpepparkorn
6 Hela Nejlikor
0,5 g Saffran
1 Vaniljstång (Delad)
1 Bit Kanel Stång (Bruten / Grovt Krossad)
1 Bit Ingefära (Ca 4 cm Delad i 4 Klyftor)
Apelsinskal (Ca 2-5 cm)
Blanda kryddorna och hälften av spriten i en burk & låt dra i 2 veckor.
Använd så hela kryddor som möjligt för att underlätta silandet.
Tillsätt 2msk Extra mörk Honung och 1msk Mörkt Farinsocker eller efter tycke & smak.
Som ni ser så är det nästintill samma recept, förutom lite mer sötma och kortare process. Kör med hälften av spriten men samma mängd kryddor för att hamna på ungefär samma slutprodukt.
Julsnaps, recept?
Lika bra att uppdatera lite... Måste börja med att tacka "MatsK" för hans recept, jag gjorde pga (o)lyckliga omständigheter receptet nedan istället men det blev utan tvekan den godaste snapsen jag druckit i hela mitt liv =)
Ni som har lite brännvin över och vill prova något nytt i år gör denna ASAP så bör den vara ok till jul. Alla som smakat den har blivit galna i den.
Ni som har lite brännvin över och vill prova något nytt i år gör denna ASAP så bör den vara ok till jul. Alla som smakat den har blivit galna i den.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Julsnaps, recept?
1 flaska sprit
3 sockerbitar
skalet av en citron (bara det gula i en lång remsa) Ta potatisskalaren.
Stoppa ner sockret i flaskan. Gör en lång remsa av citronskalet och pilla ner den i flaskan men låt ena skaländen vara precis under korken så att den är lätt att få ut.
Vänd flskan lite då och då.
Låt stå någon månad, sen har du en gul god citronsnaps som är väldigt populär och dessutom enkel att göra.
3 sockerbitar
skalet av en citron (bara det gula i en lång remsa) Ta potatisskalaren.
Stoppa ner sockret i flaskan. Gör en lång remsa av citronskalet och pilla ner den i flaskan men låt ena skaländen vara precis under korken så att den är lätt att få ut.
Vänd flskan lite då och då.
Låt stå någon månad, sen har du en gul god citronsnaps som är väldigt populär och dessutom enkel att göra.
//Svartnos
Julsnaps, recept?
Hur kommer det sig att snapsen kallas Jule-besque, men inte innehåller någon malört?
Julsnaps, recept?
Intressant med en citrusknorr, tror jag ska testa att skaffa lite pomeransskal på apoteket till nästa laddning.Lo skrev:Lika bra att uppdatera lite... Måste börja med att tacka "MatsK" för hans recept, jag gjorde pga (o)lyckliga omständigheter receptet nedan istället men det blev utan tvekan den godaste snapsen jag druckit i hela mitt liv =)
Ni som har lite brännvin över och vill prova något nytt i år gör denna ASAP så bör den vara ok till jul. Alla som smakat den har blivit galna i den.
Traditionellt har man väl alltid sagt Besk om just malörtsbrännvin, men ordet har ju en generell betydelse som inte är krydd-bunden.tripp skrev:Hur kommer det sig att snapsen kallas Jule-besque, men inte innehåller någon malört?
Man kan ju alltid spekulera i huruvida en besk måste innehålla malört eller om det är smaken som ska avgöra.
/M
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster