Making Whiskey, short description of precedure and gear
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Tack för hjälpen!
det blir till o plocka fram verktygen igen, tur det är helg o man e nykter!
det blir till o plocka fram verktygen igen, tur det är helg o man e nykter!
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Really nice pictures of your still riku!
what sort of % and volume do you get out of 25L of mash?
och hur stor del är heads and tails,och hur stor del av heads respektive tails blandar du in igen/sparar till nästa sats?
det här verkar vara ett bra svar på den andra delen av min fråga, eller?
A typical rum or whisky would be obtained by discarding the foreshots(50 ml),
then collecting the heads, middle run, and then begin the tails, until the
purity has dropped to around 58-60% (82 °C).
By altering when to start collecting, and how late to time the final "cut", various flavour profiles will result.
Dvs, det sitter lite grand "i näsan" hur man gör.
what sort of % and volume do you get out of 25L of mash?
och hur stor del är heads and tails,och hur stor del av heads respektive tails blandar du in igen/sparar till nästa sats?
det här verkar vara ett bra svar på den andra delen av min fråga, eller?
A typical rum or whisky would be obtained by discarding the foreshots(50 ml),
then collecting the heads, middle run, and then begin the tails, until the
purity has dropped to around 58-60% (82 °C).
By altering when to start collecting, and how late to time the final "cut", various flavour profiles will result.
Dvs, det sitter lite grand "i näsan" hur man gör.
Making Whiskey, short description of precedure and gear
I must say that the pictures are not that "nice", it's merely a functional setup. I've used it for stripping only (for whiskey that is) and in for that purpóse it makes roughly 20-25% stuff from ~8% mashes on the grains. Therefore I can't really help you with cuts using this setup. I'd recommend you do it using your nose. This setup will give you ~70% alcohol max. if you fill the large pipe with mesh or scrubbers.fbuddy skrev:Really nice pictures of your still riku!
what sort of % and volume do you get out of 25L of mash?
och hur stor del är heads and tails,och hur stor del av heads respektive tails blandar du in igen/sparar till nästa sats?
det här verkar vara ett bra svar på den andra delen av min fråga, eller?
A typical rum or whisky would be obtained by discarding the foreshots(50 ml),
then collecting the heads, middle run, and then begin the tails, until the
purity has dropped to around 58-60% (82 °C).
By altering when to start collecting, and how late to time the final "cut", various flavour profiles will result.
Dvs, det sitter lite grand "i näsan" hur man gör.
Anyway, if you try it for double distillation let us know the results. Would be interesting fact to know. Nowadays I personally use a CM type of a system that makes tripple distilled stuff on one pass.
- Riku
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Jag läste en text om hembryggning på wikipedia. Det blidas olika sockerarter beroende på vilken temperatur man använder vid försockringen. Vid 60-65 grader bildas mest maltos som kan jäsas till etanol, den andra sockerarten dextrin kan inte jäsas. Det är kanske är bäst att hålla sig lite under 65 grader.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hembryggning
"Mäsken värms först till 50 grader C, som hålls i 30 minuter. Detta kallas proteinrast, som har till uppgift att bryta ner proteinet till mindre delar för att bl.a undvika grumlighet i det färdiga ölet. Därefter värms mäsken upp till 65–68 grader C. Detta kallas försockringsrast, och hålls i 60 minuter. Enzymerna bryter ner stärkelsen till två olika sockerarter; mest maltos och lite dextrin. Den sistnämnda är icke förjäsbar så den blir kvar efter jäsningen. Beroende på önskad fyllighet i det färdiga ölet så väljer man temperatur mer exakt, och vid 68 grader bildas lite mer dextrin jämfört med 65 grader, som därmed ger lite mer fyllighet. Försockring kan även ske vid 60–65 grader C men ger då i stort sett endast maltos, vilket resulterar i ett starkt men mycket tunt öl. Vid temperaturer runt 68–72 grader C bildas det istället så mycket dextrin så att man knappt får någon jäsning alls."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hembryggning
"Mäsken värms först till 50 grader C, som hålls i 30 minuter. Detta kallas proteinrast, som har till uppgift att bryta ner proteinet till mindre delar för att bl.a undvika grumlighet i det färdiga ölet. Därefter värms mäsken upp till 65–68 grader C. Detta kallas försockringsrast, och hålls i 60 minuter. Enzymerna bryter ner stärkelsen till två olika sockerarter; mest maltos och lite dextrin. Den sistnämnda är icke förjäsbar så den blir kvar efter jäsningen. Beroende på önskad fyllighet i det färdiga ölet så väljer man temperatur mer exakt, och vid 68 grader bildas lite mer dextrin jämfört med 65 grader, som därmed ger lite mer fyllighet. Försockring kan även ske vid 60–65 grader C men ger då i stort sett endast maltos, vilket resulterar i ett starkt men mycket tunt öl. Vid temperaturer runt 68–72 grader C bildas det istället så mycket dextrin så att man knappt får någon jäsning alls."
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Mellan 65 och 68 grader och pH mellan 5,1 och 5,3 håller många skotska destillerier under mäskningen.
Nåväl, jag har läst att destillerierna använder "distillers yeast" eller "brewing yeast", vad kan man jämställa distillers yeast med, torr bakjäst för söta degar eller turbo pure?
EDIT: Färsk jäst för söta degar funkar mkt bra och ger en fruktig smak.
Nåväl, jag har läst att destillerierna använder "distillers yeast" eller "brewing yeast", vad kan man jämställa distillers yeast med, torr bakjäst för söta degar eller turbo pure?
EDIT: Färsk jäst för söta degar funkar mkt bra och ger en fruktig smak.
Senast redigerad av aqua vitae, redigerad totalt 1 gång.
Making Whiskey, short description of precedure and gear
En kort fråga:
Vattendestillatorn (Typ eco 500) bränner mig veterligen enligt potstillsprincipen.
Visst borde det gå lika bra att köra whisky i en vattendestillator som i en potstill? Visserligen inte lika stilfullt men ändå.
Vattendestillatorn (Typ eco 500) bränner mig veterligen enligt potstillsprincipen.
Visst borde det gå lika bra att köra whisky i en vattendestillator som i en potstill? Visserligen inte lika stilfullt men ändå.
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Det borde funka bra, den ger väl inte särskilt ren produkt så smakerna borde komma med.
- Morty81
- Bryggmästare
- Inlägg: 342
- Blev medlem: fre aug 26, 2005 2:00
- Ort: I min lilla v?rld av blommor
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Hej igen, gamla vänner och forumiter!
De var ett tag sedan sist men nu är jag tillbaka...
Nya ideer och planer.
Ska nu ihop med en vän tillverka vår egen whisky.
Denna ska tillverkas en gång per år och komma i en upplagaom ca 40 liter cask strenght per år.
Just nu samlas information upp och planering börjar.
Kommer nog antagligen att använda oss av en eco500 för destillation då man besitter en del vana en den kokaren.
återkommer senare info!
De var ett tag sedan sist men nu är jag tillbaka...
Nya ideer och planer.
Ska nu ihop med en vän tillverka vår egen whisky.
Denna ska tillverkas en gång per år och komma i en upplagaom ca 40 liter cask strenght per år.
Just nu samlas information upp och planering börjar.
Kommer nog antagligen att använda oss av en eco500 för destillation då man besitter en del vana en den kokaren.
återkommer senare info!
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Ujuj! Då får du göra ca 20 st 25 l satser en gång om året. Lycka till!
Mälta själv !!
Jag har mältat lite själv med lysande resultat. Det tar dock mycket tid!!!
Explosion?
Hej.
Har under de senaste dagarna funderat på att göra egen whiskey. Har läst en hel del om det och förstår hur det fungerar.
Är dock orolig att när man gör whiskey måste man hette upp allt till 98-99 grader C. Alkohol vid 78 grader C börjar brinna om den utsätts för öppen låga eller elektrisk gnista och liknande.
Hur säkert är det egentligen och eftersom jag tänkt göra det inne på toaletten, har ni extra tips hur man får isolerar en plastbrännare bra så inte gaser smyger ut och smäller om man t.ex. tänder en lampa?
Tacksam för svar.
Har under de senaste dagarna funderat på att göra egen whiskey. Har läst en hel del om det och förstår hur det fungerar.
Är dock orolig att när man gör whiskey måste man hette upp allt till 98-99 grader C. Alkohol vid 78 grader C börjar brinna om den utsätts för öppen låga eller elektrisk gnista och liknande.
Hur säkert är det egentligen och eftersom jag tänkt göra det inne på toaletten, har ni extra tips hur man får isolerar en plastbrännare bra så inte gaser smyger ut och smäller om man t.ex. tänder en lampa?
Tacksam för svar.
Re: Explosion?
i slutet av bränningen har mäsken den temperaturen, men då är det ju nästan bara vatten kvar, så ingen risk att den börjar brinna.swerikard skrev: Är dock orolig att när man gör whiskey måste man hette upp allt till 98-99 grader C. Alkohol vid 78 grader C börjar brinna om den utsätts för öppen låga eller elektrisk gnista och liknande.
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Tally skrev:En kort fråga:
Vattendestillatorn (Typ eco 500) bränner mig veterligen enligt potstillsprincipen.
Visst borde det gå lika bra att köra whisky i en vattendestillator som i en potstill? Visserligen inte lika stilfullt men ändå.
Såg mitt gamla inlägg nu när jag läste tråden igen och måste tillägga att det torde vara väldigt svårt att göra cuts med så små satser så det borde vara svårt att få en fin whiskybody. Bättre då med potstill/stripper eller kolonnbrännare med mycket lite reflux.aqua vitae skrev:Det borde funka bra, den ger väl inte särskilt ren produkt så smakerna borde komma med.
Re: Explosion?
Det jag tänker på är alkoholgaserna i plastbrännaren. Kan risk finnas att droppvärmaren utger någon fara eller t.ex något utanför rummet om man inte lyckats få tätat till 100%?stillton skrev:i slutet av bränningen har mäsken den temperaturen, men då är det ju nästan bara vatten kvar, så ingen risk att den börjar brinna.swerikard skrev: Är dock orolig att när man gör whiskey måste man hette upp allt till 98-99 grader C. Alkohol vid 78 grader C börjar brinna om den utsätts för öppen låga eller elektrisk gnista och liknande.
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Making Whiskey, short description of precedure and gear
Du kan inte värma mäsken till 100 grader i en plastbrännare, den klarar inte att kondensera dem och till slut kommer de helt enkelt pysa ut i rummet.
Det blir nog inte så bra att whisky i en plastbrännare om du håller mäsken vid normal plastistemperatur heller. Mycket svårt att avskilja heads och tails och kolar du för att få bort dem försvinner ju whiskysmaken.
Det blir nog inte så bra att whisky i en plastbrännare om du håller mäsken vid normal plastistemperatur heller. Mycket svårt att avskilja heads och tails och kolar du för att få bort dem försvinner ju whiskysmaken.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster