Hej.
Förstår verkligen inte hur man ska göra och när man ska mäta med en jäsmätare.
Jo när man börjar och när den har jäst klart och även till för att se om den har jäst klart.
Så långt är jag med.
Ska det var upp till kanten med dryck i mätglaset?
På beskrivningen står det att man ska fylla mätglaset med 2/3.
Och när ska man mäta?
Satte cider igår från Humlegården "Passion & Peach Cider (Mangrove Jack's)"
Löste upp socker och körde med jäsmätaren när cidern var 25° bifogar bild.
Står 50 på vit skala men vad betyder det?
Sen hällde jag i jästen.
I beskrivningen str det såhär
Citat, Efter en vecka, eller när det slutat bubbla i jäsröret, ska du kontrollera Specific Gravity (SG) med
en hydrometer. Om jäsningen är avslutad bör SG vara inom 2 punkter från det planerade SG 1.006.
Om inte, låt jäsa några dagar till och kontrollerar igen.
Citat slut.
Vad menas med det?
Och vadå SH 1.006 vad är det?
Finns ju inte med på jäsmätaren.
Känner mig dötrög.
Snälla hjälp
Efter en vecka, eller när det slutat bubbla i jäsröret, ska du kontrollera Specific Gravity (SG) med
en hydrometer. Om jäsningen är avslutad bör SG vara inom 2 punkter från det planerade SG 1.006.
Om inte, låt jäsa några dagar till och kontrollerar igen.
Jäsmätare, trög
Re: Jäsmätare, trög
Ja, det är väl inte så lätt att veta innan man vet. Jag gör ett försök att reda ut det
Din mätare anger vätskans densitet i den gamla tyska enheten grader Oechsle.
Du kan enkelt omvandla Oechsle till SG:
SG = (Oechsle / 1000) + 1
så i ditt fall där mätaren visar 50:
SG = (50 / 1000) + 1 = 1,05
Du kan omvandla från SG till Oechsle också:
Oechsle = 1000 * (SG - 1)
Så i ditt fall där du ska jäsa ner till SG 1,006:
Oechsle = 1000 * (1,006 - 1) = 6
Mätaren ska alltså visa 6 på den vita skalan när det har jäst färdigt (den svarta skalan indikerar negativa Oechsle).
Angående hur mycket du ska ha i mätglaset så tänker jag att det inte spelar någon roll så länge mätaren inte nuddar botten av mätglaset.
Däremot är det viktigt att vätskan du ska mäta har samma temperatur som mätaren är kalibrerad vid. Runt rumstemperatur brukar det vara. Det brukar även anges på själva mätaren. Det är också bra att kolla att mätaren visar rätt. Det kan du göra genom att fylla mätglaset med rumstemperat vatten och mäta detta. Mätaren ska då visa 0.
Din mätare anger vätskans densitet i den gamla tyska enheten grader Oechsle.
Du kan enkelt omvandla Oechsle till SG:
SG = (Oechsle / 1000) + 1
så i ditt fall där mätaren visar 50:
SG = (50 / 1000) + 1 = 1,05
Du kan omvandla från SG till Oechsle också:
Oechsle = 1000 * (SG - 1)
Så i ditt fall där du ska jäsa ner till SG 1,006:
Oechsle = 1000 * (1,006 - 1) = 6
Mätaren ska alltså visa 6 på den vita skalan när det har jäst färdigt (den svarta skalan indikerar negativa Oechsle).
Angående hur mycket du ska ha i mätglaset så tänker jag att det inte spelar någon roll så länge mätaren inte nuddar botten av mätglaset.
Däremot är det viktigt att vätskan du ska mäta har samma temperatur som mätaren är kalibrerad vid. Runt rumstemperatur brukar det vara. Det brukar även anges på själva mätaren. Det är också bra att kolla att mätaren visar rätt. Det kan du göra genom att fylla mätglaset med rumstemperat vatten och mäta detta. Mätaren ska då visa 0.
Re: Jäsmätare, trög
Tack så jättemycket för väldigt bra/utförlig förklaring
Re: Jäsmätare, trög
Haha hur mäter jag alkoholen då?
Re: Jäsmätare, trög
Du kan göra en hyfsad uppskattning med följande formel:
Alkoholprocent = (OG - FG) / 7,62
Där
OG är Oechsle när du startar
FG är Oechsle när du jäst färdigt
Alkoholprocent = (OG - FG) / 7,62
Där
OG är Oechsle när du startar
FG är Oechsle när du jäst färdigt
Re: Jäsmätare, trög
Tack igen
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 10 och 0 gäster