Är det någon här som brygger frukt/bär-vin i en så kallad "brew-bag"? Jag hade nyligen problem med bismak i ett rosévin som eventuellt beror på att jag lyckats pressa ut kärnsmak då jag varit lite för brutal i mitt försök att få ut maximalt med vin efter 4 veckors jäsning med bärmassan (https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=24789). Jag skulle vilja undvika detta nästa gång genom att hitta en smidig och säker metod för att låta vinet självavrinna istället för att pressa med kraft. Tänkte att en brew-bag kanske kan underlätta då man borde kunna fiska upp hela bärmassan i påsen och hänga den på någon slags ställning med ben inne i jäskärlet så den hamnar typ halvvägs upp, sen på med locket igen och låta det rinna några timmar tills allt är urlakat? Man kan ju använda en hink med tappkran här så blir det lätt att tappa över till jäskärl #2 om nivån kommer upp till påsen.
Någon som testat detta, alternativt någon annan bra lösning för att laka ur must på ett skonsamt vis? Gärna en metod som inte slabbar så mycket.
Sila av frukt/bärmassa inuti jäskärlet (brew-bag?)
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tor nov 19, 2020 23:42
- Utrustning: 3 hinkar, 1 badrum.
- Ort: Västerås
Sila av frukt/bärmassa inuti jäskärlet (brew-bag?)
The more I practice, the luckier I get.
Re: Sila av frukt/bärmassa inuti jäskärlet (brew-bag?)
Jag brukar brygga bärviner så, det är väldigt smidigt för att separera fruktmassan, för att sila av den sen brukar jag lägga påsen i ett durkslag och pressa ur den med en slev. Om man är orolig för oxidation kan det vara bra att inte låta påsen med bären ligga kvar för länge ut att plocka ut påsem medan det fortfarande jäser.
En sån där saftsil med ben brukar ju också vara populärt, äger ingen själv, men har testat och tycker att en jäspåse är smidigare.
En sån där saftsil med ben brukar ju också vara populärt, äger ingen själv, men har testat och tycker att en jäspåse är smidigare.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tor nov 19, 2020 23:42
- Utrustning: 3 hinkar, 1 badrum.
- Ort: Västerås
Re: Sila av frukt/bärmassa inuti jäskärlet (brew-bag?)
Tack för input! Jag tycker också att det låter lockande. Brukar du ha en påse lika stor som hinken eller är den avsevärt mindre så den i princip blir full av bär/frukt? Jag tänker att man kanske vill kunna röra runt i den precis som man rör direkt i hinken? Humlegården säljer några olika storlekar, den största är väldigt stor och känns som om den blir som ett innerfoder i hinken. Sen behöver jag något att hissa upp den med eller ställa den på inuti hinken, så det får självavrinna istället för att pressas av. Får kanske göra något custom där men brew-bagen ska jag nog beställa snart om jag bara kan klura ut rätt storlek för en 30L jäshink.
The more I practice, the luckier I get.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster