Jäsa om vin som blivit för sött
Jäsa om vin som blivit för sött
Är ny i forumet så ursäkta om detta besvarats tidigare.
Satte förra året vin med ovan jässats. Stoppade jäsningen när det slutat bubbla och tänkte det var klart.
Tyvärr är det alldeles för sött och inte så starkt som jag vill.
Varför slutade det jäsa tro?
Om jag sätter en ny sats i år, kan jag blanda i det gamla vinet och jäsa allt tillsammans eller har jässtoppet E202, E223 samt Kiselsol och Chitosan satt stopp för detta?
Tack!
Re: Jäsa om vin som blivit för sött
Hur mycket socker hade du totalt och hur stor volym gjorde du? Hade du hög sockerhalt från början kan alkoholhalten ha blivit för hög så att jästen gick ned i vila.
I så fall skulle jag rekommendera att du gör ett nytt vin med lägre sockerhalt som har möjlighet att jäsa ut helt. Använd inte jässtopp innan det är helt torrt, det går bra att vänta många veckor efter att jäsningen avstannat. När det jäst klart och är helt torrt kan du om du fortfarande vill blanda med det söta vinet så att det blir lagom.
Jäs inte om det färdiga vinet, jästoppet kommer antingen förhindra jäsning eller orsaka bismaker.
I så fall skulle jag rekommendera att du gör ett nytt vin med lägre sockerhalt som har möjlighet att jäsa ut helt. Använd inte jässtopp innan det är helt torrt, det går bra att vänta många veckor efter att jäsningen avstannat. När det jäst klart och är helt torrt kan du om du fortfarande vill blanda med det söta vinet så att det blir lagom.
Jäs inte om det färdiga vinet, jästoppet kommer antingen förhindra jäsning eller orsaka bismaker.
Re: Jäsa om vin som blivit för sött
Kommer inte ihåg hur mycket socker men följde receptet. Det är definitivt inte för hög alkoholhalt, skulle gissa 5-6%
Har gjort tidigare och då landat på +12% så förstår inte varför det slutade jäsa denna gången
Någon trodde att jag använt gammal jäst.
Men det var en bra ide att minska sockret och ev blanda i det söta. Inte jäsa om vinet.
Tack för info!
Har gjort tidigare och då landat på +12% så förstår inte varför det slutade jäsa denna gången
Någon trodde att jag använt gammal jäst.
Men det var en bra ide att minska sockret och ev blanda i det söta. Inte jäsa om vinet.
Tack för info!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster