Av ren kuriosa så frågar jag nu om detta är vanligt eller ej.
Efter 14 dagar jäsning av en Haze IPA så skulle jag kolla FG. Självklart var jag då också tvungen att provsmaka innan jag började torrhumla ölet.
Till min förvåning är ölet "pärlande" men lätt kolsyra. Det var svårt att mäta FG då det bubblade från ölet vilket lyfte upp doppmätaren lite grann.
Ölet var iallafall fantastiskt gott redan nu, men jag förstår inte hur ölet kan vara såpass kolsyrat när det jäst i en 18L hink med vattenlås. Det har aldrig hänt förr.
OG: 1.063
FG: 1.013
Jäst: Mangrove Jack's M66 hophead ale yeast.
Kolsyrad öl direkt från jäskärl
Re: Kolsyrad öl direkt från jäskärl
Lite bubblor brukade jag få även när jag jäste i hink. Jästen avger ju stora mängder koldioxid som ju stannar kvar en stund i vätskan. Brukade få skaka ur provet innan jag mäter SG.
Re: Kolsyrad öl direkt från jäskärl
Vet du om mängden "bubblor" i ölet kan visa om ölet är helt utjäst eller ej?
Jag har nått målet på FG nu, men då detta är ett nytt recept med en ny jäst så vet jag inte säkert om jästen är "färdig" eller inte.
Re: Kolsyrad öl direkt från jäskärl
Nej det går inte att se på bubblorna. Det tråkiga svaret är att det enda säkra sättet att veta om det är färdigjäst är att mäta samma SG flera ggr.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster