Hej!
Har kört en sats av detta: https://www.pgw.se/ekens-lantvin-rod.html
Efter jäsning i 24 dagar (Oeschle +82 till 0) följde jag instruktioner och tillsatte jässtopp/klarning.
Den här satsen kom med bara 2 påsar jässtopp/klarning till skillnad från 7-dagarsviner och bär/fruktbaserade satser från PGW.
Fortfarande 2 dagar efter 'jässtopp' fortsätter det bubbla.
1. Vad kan jag göra för att stoppa jäsningen och att det klarnar?
2. Vilket fel kan jag ha gjort?
3. Hur kan det jäsa efter Oeschle 0?
Nu har jag ställt kärlet i kallskafferiet med temperatur 10 grader. Jäsningen har slutat men ingen klarning än.
Fortsätter jäsa
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Fortsätter jäsa
1. Skaka ur kolsyran. Det tar längre tid att klarna ett vin när kolsyran är kvar.
2. Tror inte du gjort något fel.
3. Oechsle mäter gravitationen i vätskan. 1 liter etanol väger mindre än 1 liter vatten. Så om du skulle råka få lite alkohol i ditt vin vid jäsningen så skulle det bli mindre än 0. Om det nu visar 0, betyder det att det troligtvis är lite socker kvar i vinet. Antingen har det inte jäst klart eller så består sockret av icke-jäsbart socker.
2. Tror inte du gjort något fel.
3. Oechsle mäter gravitationen i vätskan. 1 liter etanol väger mindre än 1 liter vatten. Så om du skulle råka få lite alkohol i ditt vin vid jäsningen så skulle det bli mindre än 0. Om det nu visar 0, betyder det att det troligtvis är lite socker kvar i vinet. Antingen har det inte jäst klart eller så består sockret av icke-jäsbart socker.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Re: Fortsätter jäsa
Tack för svar.
Nu står det fortfarande i +10 grader och jäser inte. Ska jag ha den kvar där? Kanske börjar jäsa igen vid +21.
Nu står det fortfarande i +10 grader och jäser inte. Ska jag ha den kvar där? Kanske börjar jäsa igen vid +21.
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Fortsätter jäsa
Om den jäst i 24 dagar och du tillsatt jässtopp kommer den inte jäsa mer.
Så följ planen du har.
Så följ planen du har.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Re: Fortsätter jäsa
Tror faktiskt det blivit något fel. Nu efter 5 dagar i +10 grader utan bubblor ställde jag tillbaka den i +21. Börjar bubbla.
Aja, jag låter den sköta sig själv. Kanske klarnar om några veckor
Tur man har fler jäskärl att experimentera med.
Aja, jag låter den sköta sig själv. Kanske klarnar om några veckor
Tur man har fler jäskärl att experimentera med.
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Fortsätter jäsa
Det kan vara så enkelt som att kall vätska lättare binder kolsyra och att nu när den blivit varmare, släpper ifrån sig kolsyra som bundits i vätskan.
För att vara på säkra sidan hade jag...
1. Tappa om till ett nytt jäskärl
2. Skaka om jäskärlet så all bunden kolsyra försvinner.
3. Ställ jäskärlet i 20-22 grader varmt rum.
4. Ta ett mätvärde (SG) med en hydrometer.
5. Vänta 5 dagar o ta ett nytt mätvärde.
Om du fortfarande har samma mätvärde, skulle jag säga att det jäst klart.
För att vara på säkra sidan hade jag...
1. Tappa om till ett nytt jäskärl
2. Skaka om jäskärlet så all bunden kolsyra försvinner.
3. Ställ jäskärlet i 20-22 grader varmt rum.
4. Ta ett mätvärde (SG) med en hydrometer.
5. Vänta 5 dagar o ta ett nytt mätvärde.
Om du fortfarande har samma mätvärde, skulle jag säga att det jäst klart.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Re: Fortsätter jäsa
Precis det som videon du tipsade om i andra tråden sa. Ska göra det.
Om densiteten ändrats på en vecka har jäsningen fortsatt. Annars är det gammal kolsyra som sipprar ut.
Om densiteten ändrats på en vecka har jäsningen fortsatt. Annars är det gammal kolsyra som sipprar ut.
Re: Fortsätter jäsa
Efter omtappning slutade bubblet, stendött i 5 dagar. Men nån klarning syns inte än. I ursprungskärlet låg en tunn bottensats, så något har försvunnit, men mycket borde finnas kvar. Jag har ju som sagt redan hällt i klarningskemikalierna. Finns det nåt annat jag kan göra nu utom att vänta ut det?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Fortsätter jäsa
Tyvärr är tid o tålamod bästa receptet för att få ett klart o fint vin. Så ställ det kallt, gärna nollgradigt.
Mitt fläderblomsvin som klarnat sedan sommaren förra året borde vara klart nu.
Du får nog vänta ett tag tyvärr.
Jag har aldrig köpt en färdig sats med klarningsmedel. Vad står det i instruktionerna?
Mitt fläderblomsvin som klarnat sedan sommaren förra året borde vara klart nu.
Du får nog vänta ett tag tyvärr.
Jag har aldrig köpt en färdig sats med klarningsmedel. Vad står det i instruktionerna?
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Re: Fortsätter jäsa
Vanligtvis med produkter från PGW med klarnings-kemikalier funkar det kanon. Man klarnar vinet på 1-2 dagar. Då kan man antingen bulklagra eller tappa på flaskor. Måste gjort något galet denna gång, kanske inte fick bort all kolsyra.
Ställde nu kärlet i kall-skafferiet som håller ca +10 grader. Glömmer den och fortsätter på nästa
Ställde nu kärlet i kall-skafferiet som håller ca +10 grader. Glömmer den och fortsätter på nästa
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster