Hej!
Igår gjorde jag två satser varav en öl och en mäsk på 5 liter vardera. Min mäsk jäser som bara den men mitt kärl med öl i har väldigt lite aktivitet i jäsröret. Det bubblar i det men inte i närheten av så mycket som på mäsken.
Vad kan jag göra för att få igång ölen? Vet att öl kan ta lite längre att komma igång men jag använde ju turbojäst så känns som den borde hoppa igång direkt.
Ska jag syresätta den mer nu i efterhand?
Ska jag aktivera en skvätt jäst till i vatten och tillsätta?
Volym: 5L
Malt: Vete malt 1kg
Humle: SAAZ 20g (Pellets)
Jäst: Turbo jäst 25ml (140ml jäser 6kg socker)
Kryddning: Lite socker, sirap, koriander, halv apelsin, skvätt svart vinbär essens, nypa svartpeppar.
Min öl jäser inte?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Min öl jäser inte?
Lite utanför mitt kunskapsområde... men... Olika jästsorter fungerar bäst i olika situationer. Turbojäst är framtaget för att fungera bäst i en mäsk av sockervatten.Hugo123 skrev: ↑ons dec 28, 2022 14:56 Hej!
Igår gjorde jag två satser varav en öl och en mäsk på 5 liter vardera. Min mäsk jäser som bara den men mitt kärl med öl i har väldigt lite aktivitet i jäsröret. Det bubblar i det men inte i närheten av så mycket som på mäsken.
Vad kan jag göra för att få igång ölen? Vet att öl kan ta lite längre att komma igång men jag använde ju turbojäst så känns som den borde hoppa igång direkt.
Ska jag syresätta den mer nu i efterhand?
Ska jag aktivera en skvätt jäst till i vatten och tillsätta?
Volym: 5L
Malt: Vete malt 1kg
Humle: SAAZ 20g (Pellets)
Jäst: Turbo jäst 25ml (140ml jäser 6kg socker)
Kryddning: Lite socker, sirap, koriander, halv apelsin, skvätt svart vinbär essens, nypa svartpeppar.
Din vört av malt innehåller lite andra sockerarter så då kanske inte den jästen fungerar optimalt.
Min erfarenhet av att jäsa en vört och mäsk är att vörten alltid behöver lite längre tid på sig för att komma igång. Då har jag använt turbojäst till mäsken och us-05-jäst med vörten.
Så mitt bästa råd är att bara vänta, du har troligen redan de bästa förutsättningarna för dina pågående jäsningar.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster