Hej allihop!
Den 8:e april startade jag min allra första helmaltsbryggning med BIAB-metoden. Det blev en American Red Ale från Humlegården som jag halverade satsen på + lite extra pale ale-malt. Nu ligger den i jäshinken och gror. Första dagen hände inte så värst mycket, men andra dagen bubblade det rejält! Nu har det avstannat helt som det verkar, men någon långsam aktivitet verkar det vara för att det senaste provet visade på 1,013 från OG 1,061 (6,3 %). Jag är lite osäker på om jag misslyckats eller lyckats, men jag tog en liten slurk efter senaste provet och den smakade väl hyfsat drickbar! Nu till mitt problem.
Jag kylde grytan med vört genom att ställa den i vasken under lock och i ett vattenbad som jag bytte lite då och då tills jag blev trött och gick och lade mig. Jag förstår att kylspiral efter koket är den ultimata lösningen men jag har inte den lyxen. I stugan där jag bor har vi borrad brunn och jag har alltid blivit tillsagd att inte slösa på vattnet. Återvinningen på 90 meters djup kanske inte är så rask!
Är det någon här som kan tipsa mig om en intelligent kylmetod som kapar tiden lite mer utan att slösa litervis med vatten, eller får jag helt enkelt gilla läget och låta kastrullen stå och svalna efter koket?
Ha'de gött och Happy Brewing!
Söker finurlig kylmetod
Re: Söker finurlig kylmetod
Kanske låta vörten rinna genom ett konvektorrör som har en massor av datorfläktar monterat på sig?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Söker finurlig kylmetod
Som Andy är inne på, är det nog den bästa lösningen med ett konvektorrör o fläkt med en pump kopplat till kylspiralen.
Alternativt kan du bygga ett slutet system med aktiv kylning genom att ex. Bygga om en AC som kyler ditt kylvatten. Det förutsätter att du har tillgång till elektricitet.
Om det verkar besvärligt kan du utforska no-chill-metoden.
Då får man räkna om tiden för när humlegivorna ska i vörten för att få rätt IBU osv.
Alternativt kan du bygga ett slutet system med aktiv kylning genom att ex. Bygga om en AC som kyler ditt kylvatten. Det förutsätter att du har tillgång till elektricitet.
Om det verkar besvärligt kan du utforska no-chill-metoden.
Då får man räkna om tiden för när humlegivorna ska i vörten för att få rätt IBU osv.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Re: Söker finurlig kylmetod
Tack MurvSneaker och Andy! Jag ska kolla upp de tankarna. Det kan ju vara värt att kolla gamla inlägg också som kanske tar upp hur man ska ändra humlegivorna. Annars finns det väl någon bra hemsida att kolla på.
Tack och bock!
Tack och bock!
Re: Söker finurlig kylmetod
Jag rekommenderar no-chill. Det blir bra öl, så varför krångla till det?
Jag har aldrig hållit på med omvandling av tider för humlegivor utan har bara i en bittergiva i början och sen eventuell torrhumling. På så sätt slipper jag fundera på omvandlingen.
Jag har aldrig hållit på med omvandling av tider för humlegivor utan har bara i en bittergiva i början och sen eventuell torrhumling. På så sätt slipper jag fundera på omvandlingen.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster