Hej!
Första vinsatsen någonsin, oklart vilken druva.
70l orensade druvor
blev till 30l efter svärmors-trampade och rensning
16 AUG:
2st jäskinkar på 25l
ca 13-14l druvor i vardera jäshink och fyllt upp med kokande vatten till 23l
Jässats Universal PGW (någon som vet vilken sorts jäst det är?) i vardera jäshink vid temperatur på 22grader i vattnet.
1.5kg bryggsocker i vardera.
20 AUG:
Det har och det bubblar nå djävulskt.
24 AUG:
Jäsningen har avtagit drastiskt, väljer att öppna hinkarna och vända på övre lagret av druvor samt tillsätta 1,5kg bryggsocker i vardera.
Tips och åsikter motas gärna, misslyckas jag i år finns det alltid druvor nästa.
80% av vinet sitter i druvan va?
C.S vin. 80% av vinet sitter i druvan?
- Petter_
- Finjäsare
- Inlägg: 92
- Blev medlem: mån aug 10, 2020 10:32
- Utrustning: Brygghinkar
- Ort: Strax norr om Sundsvall
Re: C.S vin. 80% av vinet sitter i druvan?
Så jävla underbart att se riktigt vintrampande! Och att du satt svärmor i arbete dessutom
Det blir säkert bra det där, men jag misstänker att det riskerar att bli lite tunt. Normalt använder man ju bara druvjuicen när man gör vin på druvor utan att tillsätta vatten.
Det blir säkert bra det där, men jag misstänker att det riskerar att bli lite tunt. Normalt använder man ju bara druvjuicen när man gör vin på druvor utan att tillsätta vatten.
"Skulle bara prova nån jäsning", sen var man mer beroende av tillverkningen än själva drycken
Re: C.S vin. 80% av vinet sitter i druvan?
Petter_ skrev: ↑tis aug 24, 2021 17:53 Så jävla underbart att se riktigt vintrampande! Och att du satt svärmor i arbete dessutom
Det blir säkert bra det där, men jag misstänker att det riskerar att bli lite tunt. Normalt använder man ju bara druvjuicen när man gör vin på druvor utan att tillsätta vatten.
Då testar jag att bara använda mig av saften som pressats ur druvorna nästa år, det är ju blir en 10-15liter vätska åtminstone.
Jag fick tips att gå efter denna herres metoder, såg enkelt och praktiskt ut för en nybörjare.
Re: C.S vin. 80% av vinet sitter i druvan?
Hej, nu är jag tillbaks på ön och tänkte ta hand om vinet. Det har stått lite längre än planerat men det får bli vad det blir när man har ett distansförhållande till sina dunkar.
2 OKT: Såhär ser vinet ut nu, druvorna är som ett lager cornflakes, hälften har sjunkit ned och hälften flyter. 3 OKT: Filtrerade bort druvorna likt videon nedan. Köpte ett 55L kärl från JULA och använde mig utav gallret från ugnen då det lätt blir väldigt tungt att hålla lakanet uppe över kärlet så pass länge.
Det här var om än görbart både bökigt och tungt att utföra, nästa gång investerar jag i en sorts silduk som släpper igenom vätskan och luft lättare.
Tvättade båda Damejeannerna jag tänkt förvara vinet i till våren innan buteljering, tyvärr gick ena sönder när jag skulle tömma rengöringsvattnet. Skulle man kanske ha haft den kvar i korgen hela vägen... Aja det finns nya på Tradera. Vinet luktar bra, nu står det med jäs stopp och jag kommer röra runt varje dag fram helgen.
2 OKT: Såhär ser vinet ut nu, druvorna är som ett lager cornflakes, hälften har sjunkit ned och hälften flyter. 3 OKT: Filtrerade bort druvorna likt videon nedan. Köpte ett 55L kärl från JULA och använde mig utav gallret från ugnen då det lätt blir väldigt tungt att hålla lakanet uppe över kärlet så pass länge.
Det här var om än görbart både bökigt och tungt att utföra, nästa gång investerar jag i en sorts silduk som släpper igenom vätskan och luft lättare.
Tvättade båda Damejeannerna jag tänkt förvara vinet i till våren innan buteljering, tyvärr gick ena sönder när jag skulle tömma rengöringsvattnet. Skulle man kanske ha haft den kvar i korgen hela vägen... Aja det finns nya på Tradera. Vinet luktar bra, nu står det med jäs stopp och jag kommer röra runt varje dag fram helgen.
Re: C.S vin. 80% av vinet sitter i druvan?
Har du hunnit testa en flaska än? Hur blev det?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 12 och 0 gäster