Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Nytt bygge?

Allt om kolonnbrännare.
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

Nytt för idag...
Bilagor
DSCN6479.JPG
DSCN6479.JPG (231.38 KiB) Visad 2883 gånger
Mvh Brännvins August
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

Cutsen... :)
Köpte syltburkar på IKEA för 14kr st... :)
Trodde att 9 skulle räcka men får köpa några till...


Så här blev det

Fel ordning på bilderna...
Bilagor
DSCN6482.JPG
DSCN6482.JPG (234.38 KiB) Visad 2864 gånger
DSCN6481.JPG
DSCN6481.JPG (231.62 KiB) Visad 2870 gånger
DSCN6480.JPG
DSCN6480.JPG (238.27 KiB) Visad 2876 gånger
Senast redigerad av Strogg666, redigerad totalt 5 gånger.
Mvh Brännvins August
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

[quote="Strogg666"]Hey...
Jag är mer än nöjd MK3:an.... hon funkade över förväntan,
körde full refux i ca 45 min sen kunde jag tappa ut 95%:ig etanol....

Gjorde inte cutsen, men jag ska göra det nästa gång, för nu börjar jag
fatta vad vad det hela handlar om... :)[/quote


Testkörning nr2...

Måste säga att den här setuppen levererar...
95% i början och 96% i slutet... jag har gjort cutsen enl regelboken och har fått ut ca 4liter :w00t: tailsen är
naturligtvis svagare men håller ändå 85+

Konstigt nog så luktar inte ens tailsen speciellt illa :?:
Mvh Brännvins August
MRWELDER
Föredetta moderator
Inlägg: 453
Blev medlem: ons aug 17, 2016 6:45

Re: Nytt bygge?

Inlägg av MRWELDER »

Konstigt nog så luktar inte ens tailsen speciellt illa :?:[/quote]

Blanda med vatten så känner du lukt :)
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

Hey igen..

lite fakta ang denna kokning...

ett par dagar senare analyserade jag resultatet så noga
jag kunde... tempen inne i rummet och drycken vart på ca 17-19 grader...
vi börjar med burk ett.. och då ska ni veta att bara för att burken rymmer 50cl
innebär det inte att alla vart fulla... mer troligt 30-40 cl...

Burk nr:
1: 77%
2: 93%+
3: 95%
4: 94%++
5: 94%++
6: 94%++
7: 94%+
8: 93%+
9: 90%
10: 88%
11: 87%+

och med ++ menar jag den nästan nosar vid nästa
heltal...

Har dock märkt på drycken att även om jag kolar den så
luktar den väldigt skarpt vid 40%... typ heads... hela vägen...
vad kan det bero på :?:
Mvh Brännvins August
click
Bryggmästare
Inlägg: 310
Blev medlem: tor okt 20, 2016 19:32

Re: Nytt bygge?

Inlägg av click »

Det låter som att du inte stabiliserat kolonnen ordentligt.
Det första man tar ut skall alltid vara det med högst ABV (heads har ju högst kokpunkt och är alltså lättast, visar högst på mätaren)

Jag skulle gissa att du tagit ut för snabbt i början och att det är därför kolonnen destabiliserats.
Det skulle förklara varför hela koket smakar heads också, alla fraktioner blandade sig nog där i början.

Måste erkänna att jag inte läst hela tråden, så jag vet inte exakt vad det är för apparat du kör med, men när man göra neutralt brukar man först sätta kolonnen i full reflux i någon timme eller två för att få bra fraktionering.
Sen tar man ut heads långsamt, 1 droppe i sekunden typ.
Sen sätter man kolonnen i full reflux igen i kanske en timme till. Och efter det kan man börja ta ut hjärtat, något snabbare än headsen.
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

click skrev:Det låter som att du inte stabiliserat kolonnen ordentligt.
Det första man tar ut skall alltid vara det med högst ABV (heads har ju högst kokpunkt och är alltså lättast, visar högst på mätaren)

Jag skulle gissa att du tagit ut för snabbt i början och att det är därför kolonnen destabiliserats.
Det skulle förklara varför hela koket smakar heads också, alla fraktioner blandade sig nog där i början.

Måste erkänna att jag inte läst hela tråden, så jag vet inte exakt vad det är för apparat du kör med, men när man göra neutralt brukar man först sätta kolonnen i full reflux i någon timme eller två för att få bra fraktionering.
Sen tar man ut heads långsamt, 1 droppe i sekunden typ.
Sen sätter man kolonnen i full reflux igen i kanske en timme till. Och efter det kan man börja ta ut hjärtat, något snabbare än headsen.
Kul att du svarade så fort...
Jag vet att forshot och headsen kommer ut vid lägre temperatur MEN ska
man ta ut dom först och refluxa sen :?:
Mvh Brännvins August
click
Bryggmästare
Inlägg: 310
Blev medlem: tor okt 20, 2016 19:32

Re: Nytt bygge?

Inlägg av click »

Reflux skall du ju ha hela tiden, annars blir det inget bra :)

Men ja, först full reflux (inget skall komma ut) i ca en timme, sen minskar du kylvattnet långsamt tills det droppar sakta, sen tar du 1-2dl heads (beroende på din apparat och sats)
Sen sätter du den i full reflux igen i ca 1timme.
Sen minskar du kylvattnet igen så att det rinner precis lite mer än att det droppar.

Sen får du successivt minska kylningen eller öka effekten under koket för att bibehålla samma utflöde.
click
Bryggmästare
Inlägg: 310
Blev medlem: tor okt 20, 2016 19:32

Re: Nytt bygge?

Inlägg av click »

Läs denna, speciellt post #4 (men allt är mycket läsvärt):
/viewtopic.php?f=22&t=15125
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

click skrev:Reflux skall du ju ha hela tiden, annars blir det inget bra :)
Jag tycker att jag har gjort allt det där...

Men jag gillar att experimentera så snart är jag där :)
Bilagor
DSCN6515.JPG
Mvh Brännvins August
click
Bryggmästare
Inlägg: 310
Blev medlem: tor okt 20, 2016 19:32

Re: Nytt bygge?

Inlägg av click »

Ja, experimentera måste man göra! Men man kan spara mycket tid genom att lära sig av andras misstag

Såg på bilderna att du satt nålventilerna på ingående kylvatten, du får bättre kontroll om du sätter dom på utgående, men dom har en tendens att bli rätt varma då...
drjosefelak
Bryggmästare
Inlägg: 208
Blev medlem: ons aug 05, 2009 22:05

Re: Nytt bygge?

Inlägg av drjosefelak »

Herregud! Vad är mer vilseledande?
Ta mig till en annan planet! HJÄLP!!
Bästföre Mäsk 7-9%
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

click skrev:Ja, experimentera måste man göra! Men man kan spara mycket tid genom att lära sig av andras misstag

Såg på bilderna att du satt nålventilerna på ingående kylvatten, du får bättre kontroll om du sätter dom på utgående, men dom har en tendens att bli rätt varma då...
Nej dom sitter på utgående... :)
Mvh Brännvins August
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

drjosefelak skrev:Herregud! Vad är mer vilseledande?
Ta mig till en annan planet! HJÄLP!!
Är jag helt off eller?? :(
Hjälp mig...
Mvh Brännvins August
Strogg666
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tis dec 11, 2018 12:26
Utrustning: VM snart LM

Re: Nytt bygge?

Inlägg av Strogg666 »

click skrev:Reflux skall du ju ha hela tiden, annars blir det inget bra :)

Men ja, först full reflux (inget skall komma ut) i ca en timme, sen minskar du kylvattnet långsamt tills det droppar sakta, sen tar du 1-2dl heads (beroende på din apparat och sats)
Sen sätter du den i full reflux igen i ca 1timme.
Sen minskar du kylvattnet igen så att det rinner precis lite mer än att det droppar.

Sen får du successivt minska kylningen eller öka effekten under koket för att bibehålla samma utflöde.
Körde FULL refux i 45minuter...
Mvh Brännvins August
Skriv svar

Återgå till "Kolonnbrännare"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster