Tjena!
Innan någon säger något så har jag kollat igenom varje inlägg här på mjöd sidan som har "eftersöt" med i sin titel,och ingen av dem gav mig svaret som jag kände att jag sökte, så slänger ut frågan!
Har 25L mjöd som jäst ner till 0 på hydrometern, vill eftersöta detta upp till ca 1.025/1.030 däromkring. Gillar mig ett sötare mjöd
Endast aktuellt att eftersöta med honung och ej socker eller dylikt.
1. Vad är era taktiker när det kommer till att få till rätt mängd honung/must?
2. Någon som har ett bra sätt att räkna ut hur mycket ca honung som krävs utan att ta upp mindre delar och testa sig fram?
Hoppas på svar som kan hjälpa mer än mig i framtiden
Eftersötning
Eftersötning
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Eftersötning
Har du pastöriserat mjödet eller haft i jässtopp? För annars kommer jästen att börja jäsa igen och jäsa upp sötman.
Re: Eftersötning
Hallå där!
När vinet är klarnat och klart att tappas på flaska brukar jag eftersöta. Enligt e-boken om oeschlevikt man hittar här på forumet så behövs 2,7 gram socker för att höja 1 oeschlegrad i 1 liter vin, alltså 1*25*25=1687 gram socker i ditt fall. Men kom ihåg att honung är sött så börja lägre än så. Hetta upp honungen i kastrull, häll det i vinet och rör om. Smakar det bra så sluta, annars tillsätt mer. Kom ihåg att det är lättare att tillsätta socker än att få bort det vid sötning, så börja med låg mängd.
Läste ett annat bra tips i en vintidning. Det handlade om att tillsätta tannin men funkar lika bra med socker/honung. Tappa upp 3-5 flaskor med vin. Tillsätt sedan honung i olika mängd till varje flaska, tex 1,2,3,4 och 5 msk. Smaka sedan av och kör på det som smakar bäst.
Lycka till!
När vinet är klarnat och klart att tappas på flaska brukar jag eftersöta. Enligt e-boken om oeschlevikt man hittar här på forumet så behövs 2,7 gram socker för att höja 1 oeschlegrad i 1 liter vin, alltså 1*25*25=1687 gram socker i ditt fall. Men kom ihåg att honung är sött så börja lägre än så. Hetta upp honungen i kastrull, häll det i vinet och rör om. Smakar det bra så sluta, annars tillsätt mer. Kom ihåg att det är lättare att tillsätta socker än att få bort det vid sötning, så börja med låg mängd.
Läste ett annat bra tips i en vintidning. Det handlade om att tillsätta tannin men funkar lika bra med socker/honung. Tappa upp 3-5 flaskor med vin. Tillsätt sedan honung i olika mängd till varje flaska, tex 1,2,3,4 och 5 msk. Smaka sedan av och kör på det som smakar bäst.
Lycka till!
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: tis jan 02, 2018 19:55
Re: Eftersötning
Jag håller med latmasken om att du måste se till så att jäsning verkligen har slutat. Jag föredrar kaliumsorbat. Har låtit det ligga i i nästan 2 veckor ibland och det har verkligen inte skadat. Förutsatt att att du har gjort detta så är mitt tips att smaka dig fram. Börja med ett ett halvkilo och exprimentera dig fram till det du gillar, och dubbelkolla med hydrometern under tiden. Allfaders tips är också väldigt bra men risken är att det går lite mjöd till spillo. Ett halvkilo honung för 25l är ingen fara att börja med.
Är det ett traditionellt mjöd?
Är det ett traditionellt mjöd?
Re: Eftersötning
Latmasken:
Jo ska jäststoppa med svavla och ett paket jäststopp där det står "jäststopp,stabiliser (E202,E223) 20-25 lit"
Allfader:
Tack för tipsen, ska fundera om detta är en väg jag vill gå
Hondo Lane:
Detta låter som ett bra tips för bekväma mig, var lite åt det hållet jag själv tänkte!
Jo det är ett traditionellt mjöd, eller ja en del av honungen var karameliserad! Så i populär term blir det väl en bochet
Tackar för svar gott folk!
Jo ska jäststoppa med svavla och ett paket jäststopp där det står "jäststopp,stabiliser (E202,E223) 20-25 lit"
Allfader:
Tack för tipsen, ska fundera om detta är en väg jag vill gå
Hondo Lane:
Detta låter som ett bra tips för bekväma mig, var lite åt det hållet jag själv tänkte!
Jo det är ett traditionellt mjöd, eller ja en del av honungen var karameliserad! Så i populär term blir det väl en bochet
Tackar för svar gott folk!
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Eftersötning
I tidigare inlägget ska det stå 2,7g*25 grader*25 L=1687 gram socker. Smög sig in ett fel.
Och som tidigare sagts av Hondo Lane och Latmasken; se till att jässtoppa. Exploderande flaskor är inget roligt. Speciellt inte när man ger bort dem i god tro till andra
Slöseri med mjöd skulle jag inte kalla sötningstrappan jag beskrev ovan. I de flaskor med för lite socker tillsätter man mer. Blir det lite för sött häller man tillbaka det i jästunnan. Alternativt kan man bjuda det som fördrink, har jag gjort med Imkergut Honungsvin som måste klassas som rejält söt.
Börja söta med mindre mängd och jobba dig uppåt till du är nöjd!
Och som tidigare sagts av Hondo Lane och Latmasken; se till att jässtoppa. Exploderande flaskor är inget roligt. Speciellt inte när man ger bort dem i god tro till andra
Slöseri med mjöd skulle jag inte kalla sötningstrappan jag beskrev ovan. I de flaskor med för lite socker tillsätter man mer. Blir det lite för sött häller man tillbaka det i jästunnan. Alternativt kan man bjuda det som fördrink, har jag gjort med Imkergut Honungsvin som måste klassas som rejält söt.
Börja söta med mindre mängd och jobba dig uppåt till du är nöjd!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster