[Labmaster] Destillera i en Labmaster
[Labmaster] Destillera i en Labmaster
Hej jag har en Labmaster som jag har tänkt använda men jag har endel frågor om hur jag ska köra den på bästa sätt
Har läst massor här på forumet men alla säger bara att man ska bygga om sin labmaster.
Går den inte att köra som den är ? och hur blir produkten om man väljer att göra det?
Ska man ha fyllkroppar i en labmaster och isåfall hur långt upp i kollonen?
behöver man en packning mellan kärl och mejerikoppling?
Ska man mata in kylvattnet i produktlylaren först dvs motstöms eller medströms?
Min termometer sitter i toppen . är det där jag ska försöka hålla 78 grader?
tacksam för svar
mvh
Har läst massor här på forumet men alla säger bara att man ska bygga om sin labmaster.
Går den inte att köra som den är ? och hur blir produkten om man väljer att göra det?
Ska man ha fyllkroppar i en labmaster och isåfall hur långt upp i kollonen?
behöver man en packning mellan kärl och mejerikoppling?
Ska man mata in kylvattnet i produktlylaren först dvs motstöms eller medströms?
Min termometer sitter i toppen . är det där jag ska försöka hålla 78 grader?
tacksam för svar
mvh
Re: destillera i en Labmaster
Den här tråden är bra för att förstå reflux och vad som händer i en kolonn viewtopic.php?f=22&t=12350
Du kan naturligtvis köra den men resultatet blir orent och etanolsvagt.
Fyllning ska du ha i en kolonn (annars behöver du ingen kolonn), rostfria skurbollar är ok. Fyll nerifrån och upp till översta kylröret. Gör ingen nytta däröver eftersom du där inte får någon reflux i alla fall.
Förstår inte riktigt vad du menar med "packning" vid mejerikopplingen. Förr i tiden hade man glaskulor eller dylikt i kolonnen och då behövde man ett nät i botten så att inte allt föll ner i kokaren. Skurbollar sitter dock bra för sig själva.
Motströms.
Om jag minns rätt när jag körde Labmaster på 70-talet, gällde det att balansera effekten i kokaren och kylvattnet så att det droppade lagom (2-4 dr/s ?) i uttaget. Temperaturen i toppen ställer inte DU in, det sköter fysiken. Tempen bestäms av alkoholhalen i ångan. https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=10158, övre kurvan för ångan. Om du t.ex lyckas nå 50% har du 94 C på termometern.
Kör om flera gånger och köp mycket kol!
Kul att du är intresserad och vill utvecklas, läs mer ...
Du kan naturligtvis köra den men resultatet blir orent och etanolsvagt.
Fyllning ska du ha i en kolonn (annars behöver du ingen kolonn), rostfria skurbollar är ok. Fyll nerifrån och upp till översta kylröret. Gör ingen nytta däröver eftersom du där inte får någon reflux i alla fall.
Förstår inte riktigt vad du menar med "packning" vid mejerikopplingen. Förr i tiden hade man glaskulor eller dylikt i kolonnen och då behövde man ett nät i botten så att inte allt föll ner i kokaren. Skurbollar sitter dock bra för sig själva.
Motströms.
Om jag minns rätt när jag körde Labmaster på 70-talet, gällde det att balansera effekten i kokaren och kylvattnet så att det droppade lagom (2-4 dr/s ?) i uttaget. Temperaturen i toppen ställer inte DU in, det sköter fysiken. Tempen bestäms av alkoholhalen i ångan. https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=10158, övre kurvan för ångan. Om du t.ex lyckas nå 50% har du 94 C på termometern.
Kör om flera gånger och köp mycket kol!
Kul att du är intresserad och vill utvecklas, läs mer ...
Re: destillera i en Labmaster
Tack för svaren Kabom
kolonen sitter mot kärlet med en mejerikoppling.
Det jag undrade var om jag behöver en packning i kopplingen eller är en mejerikoppling tät endå?
tack för länkarna ska kolla läsa igenom dom.
kolonen sitter mot kärlet med en mejerikoppling.
Det jag undrade var om jag behöver en packning i kopplingen eller är en mejerikoppling tät endå?
tack för länkarna ska kolla läsa igenom dom.
Re: destillera i en Labmaster
aha, ja. Kan du köpa på t.ex Vinshopen, PGW ...
Re: destillera i en Labmaster
Packningen du snackar om går att ersätta med en o-ring av lämplig storlek. Tror att det blir enklare att styra med en termometer i toppen iaf. Försök att hålla dig strax över 78 grader. Om du gör cuts kan du få bra resultat ur en labmaster också. Så jävla dåliga som alla påstår är dom inte. men du måste räkna med att kola spriten. Och håll dig under 15% i mäsken.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: destillera i en Labmaster
Jag minns att jag kokade på en gammaldags spisplatta med bara 4 effektlägen. Om jag körde på 3an forsade det ut oavsett hur jag vräkte på med vatten. På 2an gick det att reglera lite grand med vattnet och ställa in droppandet. Hade också termometer i toppen och tempen blev som den blev. Jag var definitivt aldrig i närheten av azeotrop (95,6%/78,2C) i uttaget. Om jag minns rätt låg jag runt 85C (75%) i början men det ökade under körningen när alkoholstyrkan gick ner. Hade inte en aning vad cuts var ... Vore spännande nostalgi att höra hur det går för digKusken skrev:Packningen du snackar om går att ersätta med en o-ring av lämplig storlek. Tror att det blir enklare att styra med en termometer i toppen iaf. Försök att hålla dig strax över 78 grader. Om du gör cuts kan du få bra resultat ur en labmaster också. Så jävla dåliga som alla påstår är dom inte. men du måste räkna med att kola spriten. Och håll dig under 15% i mäsken.
Re: destillera i en Labmaster
Det bästa är att dela upp kylvattnet. Dvs separat vatten till kolonnens kylrör och till produktkylaren. Vatten in i botten och ut i toppen. För att reglera kylvattnet funkar det bäst att ha lite tryck på vattnet in och strypa flödet på returen efter kolonnen. En strypventil för pneumatik funkar fint. Produktkylaren är inte så noga med flödet. Kan du inte dela upp kylvattnet kör du vatten in i kolonnen först, därifrån till produktkylaren.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: destillera i en Labmaster
Det rådde en utbredd uppfattning om att "cuts" inte behövs tas när man har en labmaster. Detta är naturligtvis helt felaktigt. Däremot var nog inte fenomenet cuts helt bekant för de allra flesta som hade en labmaster.
Ta det lugnt gör din mäsk, ta dina cuts så ska du se att det kan bli riktigt hygglig sprit i en labmaster också.
Ta det lugnt gör din mäsk, ta dina cuts så ska du se att det kan bli riktigt hygglig sprit i en labmaster också.
Mina föräldrar flyttade ofta när jag var liten, men jag lyckades alltid hitta dom igen!
Re: destillera i en Labmaster
ok tack för dom bra svaren.
Så jag behöver inte köra en 3-vägs koppling och dela på vattnet, utan det räcker med att köra in et i kollonen och sist produktkylaren.
Det här med cuts vet jag inget om. det måste jag läsa på om..
Så jag behöver inte köra en 3-vägs koppling och dela på vattnet, utan det räcker med att köra in et i kollonen och sist produktkylaren.
Det här med cuts vet jag inget om. det måste jag läsa på om..
-
- Finjäsare
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lör okt 13, 2018 19:53
Re: destillera i en Labmaster
Var köper man rostfria skurbollar?
Re: destillera i en Labmaster
Finns billiga på Dollarstore.
Re: destillera i en Labmaster
Spoon feeding......
Nä men allvarligt talat, testat att skriva in rostfria skurbollar på Google?
https://www.granngarden.se/stalboll-3-pack/p/1222071
Nä men allvarligt talat, testat att skriva in rostfria skurbollar på Google?
https://www.granngarden.se/stalboll-3-pack/p/1222071
-
- Finjäsare
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lör okt 13, 2018 19:53
Re: destillera i en Labmaster
hm, menade nog dessa snarare, vad heter dom?
https://allegro.pl/wypelnienie-sprezynk ... 37352.html
Edit: Heter FILLING PRISMATIC SPRINGS STAINLESS STEEL
Engelska https://padew.pl/en/column-packings-dis ... per-9.html
https://allegro.pl/wypelnienie-sprezynk ... 37352.html
Edit: Heter FILLING PRISMATIC SPRINGS STAINLESS STEEL
Engelska https://padew.pl/en/column-packings-dis ... per-9.html
-
- Finjäsare
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lör okt 13, 2018 19:53
Re: destillera i en Labmaster
Bara en fundering. Skulle en Labmaster fungera bättre om man förlängde kolonnen?
Re: destillera i en Labmaster
SPP heter det, spiral prismatic packing.
Ja, att förlänga kan vara en idé, men eftersom det är en labmaster, hur ser refluxkylaren ut?
På dom flesta är det ju bara ett eller två små genomgående rör och på vissa sitter den under packningen och då är både den och packningen helt verkningslösa.
Helst skall man ha en kylare som är tillräckligt effektiv för att sätta kolonnen i 100% reflux, dvs all ånga kondenseras tillbaka i packningen.
Ja, att förlänga kan vara en idé, men eftersom det är en labmaster, hur ser refluxkylaren ut?
På dom flesta är det ju bara ett eller två små genomgående rör och på vissa sitter den under packningen och då är både den och packningen helt verkningslösa.
Helst skall man ha en kylare som är tillräckligt effektiv för att sätta kolonnen i 100% reflux, dvs all ånga kondenseras tillbaka i packningen.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster