Har jag misslyckats med min första sats?
Postat: sön jul 30, 2017 1:53
För två-tre dagar sedan startade jag en mjödbryggning.
2 liter vatten
400 g honung
1 tsk jästnäring (Fermaid-K)
5 gram jäst (Lalvin 71B)
Näringen tillsatte jag under omrörning så att den fick lösa upp sig, men jästen hällde jag bara ut på ytan och satte sedan på jäsröret. Jästen sjönk ner ganska snabbt och körde sedan lavalampa-stuket men efter bara några timmar låg all jäst på botten. Det bubblar fortfarande för fullt, var sjätte sekund ungefär, så jästen verkar ju inte död, men såvitt jag kan se så ligger all jäst på botten. Jag trodde att det skulle inträffa långt senare (tre-fyra veckor) och att det var ett tecken på att man borde hälla över i nytt jäskar och köra ner lite mer honung.
Så nu undrar jag helt enkelt - är det något som inte står helt rätt till? Skulle jag ha låtit jästen lösas upp mer? Kan den vara gammal? Bör jag starta om eller låta det vara?
Vad skulle hända om jag förde över mjödet till ett nytt jäskar och lämnade bottensatsen? Skulle all jäst försvinna då, eller finns det små små jästpartiklar utspridda i hela vätskan som inte syns och som skulle hålla igång jäsningen?
2 liter vatten
400 g honung
1 tsk jästnäring (Fermaid-K)
5 gram jäst (Lalvin 71B)
Näringen tillsatte jag under omrörning så att den fick lösa upp sig, men jästen hällde jag bara ut på ytan och satte sedan på jäsröret. Jästen sjönk ner ganska snabbt och körde sedan lavalampa-stuket men efter bara några timmar låg all jäst på botten. Det bubblar fortfarande för fullt, var sjätte sekund ungefär, så jästen verkar ju inte död, men såvitt jag kan se så ligger all jäst på botten. Jag trodde att det skulle inträffa långt senare (tre-fyra veckor) och att det var ett tecken på att man borde hälla över i nytt jäskar och köra ner lite mer honung.
Så nu undrar jag helt enkelt - är det något som inte står helt rätt till? Skulle jag ha låtit jästen lösas upp mer? Kan den vara gammal? Bör jag starta om eller låta det vara?
Vad skulle hända om jag förde över mjödet till ett nytt jäskar och lämnade bottensatsen? Skulle all jäst försvinna då, eller finns det små små jästpartiklar utspridda i hela vätskan som inte syns och som skulle hålla igång jäsningen?