Sida 1 av 1

Recept på 7 dagars vitt vin "Nektar"

Postat: fre jul 07, 2017 19:12
av Larnita
Nektar, är ett vitt vin bryggt på russin och aprikoser.
Det tar bara 7 dagar och blir gott men godare om det får stå och lagra lite.
Så här gör du:

"Nektar" Vitt torrt vin (Detta ger 12%-igt vin)
3 påsar Golden cane sugar á 750 gr = 2250 gr
(Detta socker är sånt där gulaktigt aromrikt råsocker, använd ej vanligt socker)
1 paket 200 gram russin
1 paket 200 gram torkade aprikoser. Tillsammans motsvarande 4 kg färsk frukt.
2 matskedar citronsyra ca 15-20 gr
10 liter vatten
4 matsked jästnärsalt
1 paket super torrjäst

Anvisning.
Skär aprikoserna i 5 mm strimlor.
Läggs i tillbringare (2 liters) tillsammans med med russinen.
Koka upp 1 liter vatten och häll det kokande över den torkade frukten
Tillsätt 2 matskedar citronsyra, rör om. Täck tillbringaren med plastfolie.
Låt stå och svälla över natten.

Lös sockret i ca 2 liter kokande vatten, häll i jäshinken.
Häll i den torkade frukten som nu svällt upp.
Tillsätt 8 liter (köpt vatten på flaska, sterilt o bra.)
Kolla temperaturen! är den under 40 tillsätt 4 matskedar jästnärsalt och super-jäst.
Ställ hinken varmt 25-30 grader. Det kommer nu att jäsa färdigt på knappt en vecka.

Efter 4 dagar har det mesta sockret jäst bort, även om det jäser svagt, tappa om och släng bort fruktrester.
Dag 5 tappa om igen, (försök att inte få med bottensatsen)
Använd 2 hinkar och häll brygden fram o tillbaks ett par ggr mellan hinkarna så det mesta av kolsyran vädras ut/bort.
Dag 6 tappa om igen, släng bottensatsen och tillsätt klarmedel.
Dag 7 skall det vara kristallklart= klart att tappa över på flaskor men smaka av först.
Tillsätt ev. något mer citronsyra om du vill och om du vill ha rundare smak, tillsätt lite cognac essence (högst ½ liten flaska)