Vildjäst nyponsherry, några varianter.
Postat: mån feb 13, 2017 20:30
Jag har gjort vildjäst nyponsherry under ett antal år, på lite olika nypon:
1/ nypon från vresros, rosa rugosa (stora, röda, runda)
2/ nypon från nyponros, rosa dumalis (röda, spolformade)
3/ nypon från pimpinellros, rosa spinosissima (halvstora runda, svarta eller mörkt lila)
4/ en blandning av nypon från nyponros och pimpinellros
Receptet har varit detsamma:
+ plocka mogna nypon, rensa av blomrester och skaft.
+ frys nyponen några dagar
+ koka en sockerlag på 4,2 liter vatten och 2,1 kg strösocker, låt svalna
+ lägg de frusna nyponen i en stengodskruka som rymmer 10 liter
+ häll på sockerlagen
+ lägg en tallrik som lock
+ rör dagligen tills det börjar lukta alkohol i krukan
+ rör varannan dag i ett par veckor
+ rör en gång i veckan 4 veckor till
+ låt stå tills nyponen sjunkit
+ sila av till en damejanne och klarna
+ tappa om till ny damejanne
+ låt stå minst ett år
+ tappa på flaska
+ lagra minst 3 år
Bäst är 2, näst bäst är 4, sedan 1, och sist 3; den har fin färg, men minst komplex smak.
1/ nypon från vresros, rosa rugosa (stora, röda, runda)
2/ nypon från nyponros, rosa dumalis (röda, spolformade)
3/ nypon från pimpinellros, rosa spinosissima (halvstora runda, svarta eller mörkt lila)
4/ en blandning av nypon från nyponros och pimpinellros
Receptet har varit detsamma:
+ plocka mogna nypon, rensa av blomrester och skaft.
+ frys nyponen några dagar
+ koka en sockerlag på 4,2 liter vatten och 2,1 kg strösocker, låt svalna
+ lägg de frusna nyponen i en stengodskruka som rymmer 10 liter
+ häll på sockerlagen
+ lägg en tallrik som lock
+ rör dagligen tills det börjar lukta alkohol i krukan
+ rör varannan dag i ett par veckor
+ rör en gång i veckan 4 veckor till
+ låt stå tills nyponen sjunkit
+ sila av till en damejanne och klarna
+ tappa om till ny damejanne
+ låt stå minst ett år
+ tappa på flaska
+ lagra minst 3 år
Bäst är 2, näst bäst är 4, sedan 1, och sist 3; den har fin färg, men minst komplex smak.