Sida 1 av 1

Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Postat: mån feb 13, 2017 20:30
av ranald
Jag har gjort vildjäst nyponsherry under ett antal år, på lite olika nypon:
1/ nypon från vresros, rosa rugosa (stora, röda, runda)
2/ nypon från nyponros, rosa dumalis (röda, spolformade)
3/ nypon från pimpinellros, rosa spinosissima (halvstora runda, svarta eller mörkt lila)
4/ en blandning av nypon från nyponros och pimpinellros

Receptet har varit detsamma:
+ plocka mogna nypon, rensa av blomrester och skaft.
+ frys nyponen några dagar
+ koka en sockerlag på 4,2 liter vatten och 2,1 kg strösocker, låt svalna
+ lägg de frusna nyponen i en stengodskruka som rymmer 10 liter
+ häll på sockerlagen
+ lägg en tallrik som lock
+ rör dagligen tills det börjar lukta alkohol i krukan
+ rör varannan dag i ett par veckor
+ rör en gång i veckan 4 veckor till
+ låt stå tills nyponen sjunkit
+ sila av till en damejanne och klarna
+ tappa om till ny damejanne
+ låt stå minst ett år
+ tappa på flaska
+ lagra minst 3 år

Bäst är 2, näst bäst är 4, sedan 1, och sist 3; den har fin färg, men minst komplex smak.

Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Postat: tis jul 31, 2018 15:28
av ranald
Igår provsmakade vi den första flaskan av "3/ nypon från pimpinellros, rosa spinosissima (halvstora runda, svarta eller mörkt lila)", från 2015.

Den har utvecklats fint, men kommer att vinna på längre lagring. Smaken är komplex och har en "rivig" känsla i svalget, något som jag haft på de andra recepten också innan de mognat klart. Färgen är mycket mörkt röd.

Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Postat: sön jan 26, 2020 18:42
av ranald
Ny provsmakning av 3:an (pimpinellrosen). Den har blivit riktigt god.

Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Postat: sön jun 13, 2021 20:26
av Annaspanna89
Hur många liter nypon använder du?
Krossar du dem?

Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Postat: sön jun 27, 2021 20:10
av ranald
3,5 liter rensade nypon.
Nej, de är inte krossade.