Sida 1 av 1

Cidersmak

Postat: tis jan 31, 2017 18:44
av yamaha00
Gjorde några olika varianter av cider i höstas där några smakar lite "aceton". Någon som vet om det går att ta bort och/eller vad som gått fel.
Annars bra kolsyra och färg.

Re: Cidersmak

Postat: tis jan 31, 2017 19:19
av Weinkeller
Låter som högre alkoholer. Har du tur så lagras det bort eller skiftar karaktär. Det beror troligen på stressad jäst eller alltför hög jästemperatur.

Re: Cidersmak

Postat: ons feb 01, 2017 6:52
av yamaha00
Finns det en gissning på hur lång tid det kan ta att lagra ut "acetonsmaken"?

Re: Cidersmak

Postat: ons feb 01, 2017 18:55
av Weinkeller
yamaha00 skrev:Finns det en gissning på hur lång tid det kan ta att lagra ut "acetonsmaken"?
Allt från några månader till år. Det är inte alls säkert att den försvinner.

Re: Cidersmak

Postat: tor feb 09, 2017 7:12
av click
Vad var det för typ av kärl du jäste i?
PET och vissa andra typer av plastflaskor kan innehålla mjukgörare som kan lakas ut och bidra med acetonsmak.

Annars kan det ju också komma från frukten i sig.

Re: Cidersmak

Postat: ons mar 15, 2017 21:48
av Öbo
Jag gissar på någonstans mellan ett halvår till ett år.
(min fjolårssats smakade väldigt "spritig" vid buteljering, det avtog. Efter ett halvår var den okay, efter 10mån var den god. Har sparat några för att försöka jämföra efter 2års lagring)