Sida 1 av 1

Mjöd, ett andra försök

Postat: ons sep 23, 2015 23:46
av Katalo
Då var det dags att försöka få till ett bra mjöd efter första gångens bittra, illaluktande historia. Har läst på lite, köpt god närproducerad honung och letat recept, men skulle vilka ha lite råd från er som lyckats tidigare.

Kommer utgå från Kalle runristares recept med bara honung, 3,5 kg honung och 17 liter vatten. Tänkte försöka få lite rolig smak på det genom att karamellisera/bränna en del av honungen, kanske 0,5-1 kg. Vad tror ni detta gör för alkoholmängden? Runristares recept skulle ge ca 4-5 %, vilket jag tycker är lagom. Påverkar karamelliseringen sockermängden eller gör det ingen skillnad? Ska jag ta mer vanlig honung för att kompensera?

Jag siktar på att göra ett mousserande mjöd. Jästen jag använder är Lalvin d-47. Kommer detta kunna ge en bra kolsyra? Och hur går jag till väga gällande omtappning och dylikt, ska jag skaka ur kolsyran som bildats medan mjödet är i jäskärlet och sedan tillsätta lite honung i varje flaska och på så sätt få det kolsyrat? Eller ska jag låta bli att skaka ur kolsyran och bara buteljers mjödet när det klarnat?

Mkt frågor här, men vill inte sabba den fina honungen:)