Sida 1 av 1

Älggräs?

Postat: mån jul 27, 2015 8:21
av Dr snuggels
I min del av Sverige blommar fortfarande älggräset.
Enligt uppgift användes detta en gång i tiden till att krydda öl.
Om det går att "ersätta" humle med älggräs, hur mycket skall man ha på ett ungefär? (Typ g/liter vört på typ 1050 eller nåt)
Jag kan ju prova mig fram men det är ju lättare om man har, i alla fall, en aning.

Re: Älggräs?

Postat: mån jul 27, 2015 10:16
av binx
Älggräs eller Älgört som jag kallar den är mest för att konservera ölet, ta inte för mycket för det kan lukta gräs och är inte speciellt gott. Dock kan du krydda ditt öl med pors eller skvattram + älgört som man gjorde förr. Älgört finns hur mycket som helst här i Norrbotten just nu.

Re: Älggräs?

Postat: mån jul 27, 2015 11:55
av ranald
Älggräsets gröna delar innehåller salicylsyra https://sv.wikipedia.org/wiki/Salicylsyra, vilket påverkar blodlevringen på samma sätt som acetylsalicylsyra (finns i treo, bamyl, etc.). Blommorna gör det inte. Vill du verkligen ha det i ditt öl?

Re: Älggräs?

Postat: mån jul 27, 2015 13:42
av sladdbarn
Har precis gjort älggrässaft och har svårt för att tro att det passar i öl.

Re: Älggräs?

Postat: mån jul 27, 2015 14:16
av Dr snuggels
Jag har aldrig smakat älggrässaft, eller öl med älggräs, jag vet bara att de en gång i tiden hade de det i öl, troligtvis då tillsammans med pors som binx skriver.

Om det är gott eller inte är nog inte så noga, utan det roliga är ju att testa.
Jag har ett par kilo hemmamältat naken korn kvar sedan tidigare o det hade kanske passat i ett historisk litet test.

Det är bara frågan om jag kan hitta pors eller skvattram där jag bor.

Re: Älggräs?

Postat: sön aug 02, 2015 20:40
av sladdbarn
Blir det av så ser jag fram emot dina intryck :thumbup:

Re: Älggräs?

Postat: ons aug 05, 2015 17:58
av Weinkeller
Älggräs är lite parfymigt men ger en ok saft. Kan tänka mig att det passar i en Wit som komplement till koriander och citrus.

Re: Älggräs?

Postat: mån aug 10, 2015 8:05
av Dr snuggels
Så, nu är det bryggt.
Återkommer om en månad eller så när det är avsmakat.

Re: Älggräs?

Postat: fre sep 04, 2015 23:32
av Dr snuggels
I samband med tappning på flaska för kolsyrejäsning, blev det smakat en munfull.

Spontant var det väldigt "syrligt" och annorlunda smak på det hela.
Nu får det kolsyrejäsa o sedan lagras ett tag så får jag återkomma med lite mer utförlig smakanalys, (och om det mot förmodan skulle vara gott även med recept).

Re: Älggräs?

Postat: tis jan 31, 2017 18:57
av Dr snuggels
Glömde visst av att komma med slutresultatet.
Hade nog i för mycket Pors, blev rätt syrligt, drack nog bara en flaska och smakade på en till ganska långt efter innan jag hällde ut det.
Kan kanske prova någon mer gång, men då med mindre Pors.

Re: Älggräs?

Postat: tor feb 16, 2017 20:04
av Häxbryggaren
Tack för feedback.
Alltid kul att läsa om hur slutresultatet blev. :thumbup: