APA (American Pale Ale)
Original Gravity (OG): 1.043 (°P): 10.7
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol (ABV): 4.22 %
Colour (SRM): 8.5 (EBC): 16.7
Bitterness (IBU): 30.8 (Average)
90% Pilsner
5% Crystal 120
5% oat Malt
0.4 g/L Chinook (11.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.3 g/L Chinook (11.4% Alpha) @ 45 Minutes (Boil)
0.7 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 25 Minutes (Boil)
0.2 g/L Northern Brewer (9.6% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
0.2 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
2 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
0.1 g/L Northern Brewer (9.6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes
Fermented at 20°C with Safale US-05
Recipe Generated with BrewMate
Tar gärna emot era synpunkter må det vara positivt eller negativt.
Tack
Min APA, vad tror ni?
Re: Min APA, vad tror ni?
Gillar humlesorterna du valt, är själv ganska småkär i northen brewer och chinook
Dock skulle jag personligen öka givorna, brukar inte ligga under 1gr/l på någon giva, men det är jag som brygger utan att "typa" ölet utan gör det jag känner känns gott
Dock skulle jag personligen öka givorna, brukar inte ligga under 1gr/l på någon giva, men det är jag som brygger utan att "typa" ölet utan gör det jag känner känns gott
Learning by doing is the shit
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Min APA, vad tror ni?
Jag hade höjt OG 8-10 steg och ökat beskan något om ambitionen är typriktighet. Vidare hade jag lagt all humle utom möjligtvis lite bittergiva vid 10 min samt 0min med efterföljande hopstand i ca 15-30min. Sedan torrhumlat ca 3g/l.
Är typriktighet inte viktigt ser receptet väl avvägt ut men bort med mellangivorna och lägg dem på slutet istället.
Är typriktighet inte viktigt ser receptet väl avvägt ut men bort med mellangivorna och lägg dem på slutet istället.
/Weinkeller
Re: Min APA, vad tror ni?
Weinkeller skrev:Jag hade höjt OG 8-10 steg och ökat beskan något om ambitionen är typriktighet. Vidare hade jag lagt all humle utom möjligtvis lite bittergiva vid 10 min samt 0min med efterföljande hopstand i ca 15-30min. Sedan torrhumlat ca 3g/l.
Är typriktighet inte viktigt ser receptet väl avvägt ut men bort med mellangivorna och lägg dem på slutet istället.
Ja typriktigheten kan man nog diskutera och hurvida jag känner vikt av att hålla den vet jag nog inte själv...
målet är god öl såklart
men jag håller med om att OG kan klättra lite
skulle gärna vilja få upp uppskattade alkoholhalten lite också... antar att den klättrar med OG (har jag fel?)
är lite kluven vad gäller humlegivarna.
har läst just om flera mellangivar att det har fördelar men lika mycket om att koncentrera det också.
tidigare har jag kört på koncentrerade givar i början och slutet...
så jag är nog lite intresserad av att pröva detta.
mängden humle är jag väldigt osäker på.
kanske bör öka mängden, ffa bitterhumlen....
kan du förklara " Vidare hade jag lagt all humle utom möjligtvis lite bittergiva vid 10 min samt 0min med efterföljande hopstand i ca 15-30min. Sedan torrhumlat ca 3g/l."
Menar du en bittergiv vid 60min
0.4 g/L Chinook (11.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.3 g/L Chinook (11.4% Alpha) @ 45 Minutes (Boil)
Och sedan resterande mellan 10-0min
0.7 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 25 Minutes (Boil)
0.2 g/L Northern Brewer (9.6% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
0.2 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
2 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
0.1 g/L Northern Brewer (9.6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
tacksam för svar.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Min APA, vad tror ni?
Ja, du är inne på rätt spår.
Ungefär så här tänker jag:
60min ca 10 IBU.
10min ca 10 IBU
0min, hopstand 30min 20 IBU.
Hopstand är lite klurigt att räkna på men jag brukar köra på ungefär halva IBU vid varmt hopstand 90-100C och 1/4 vid ca 80C. Tänk även på att räkna upp tidigare givor lika mycket också.
Ex hopstand 30min varmt motsvarar samma IBU som 15min kok. 10 min kok motsvarar alltså 25 min IBU och 60min givan 75 min IBU.
Kör du på 80C istället kan du alltså använda ungefär dubbelt så mycket humle istället. Kan vara bra att ha i åtanke för välhumlade öl...
Ungefär så här tänker jag:
60min ca 10 IBU.
10min ca 10 IBU
0min, hopstand 30min 20 IBU.
Hopstand är lite klurigt att räkna på men jag brukar köra på ungefär halva IBU vid varmt hopstand 90-100C och 1/4 vid ca 80C. Tänk även på att räkna upp tidigare givor lika mycket också.
Ex hopstand 30min varmt motsvarar samma IBU som 15min kok. 10 min kok motsvarar alltså 25 min IBU och 60min givan 75 min IBU.
Kör du på 80C istället kan du alltså använda ungefär dubbelt så mycket humle istället. Kan vara bra att ha i åtanke för välhumlade öl...
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster