Feljäsningar orsakade av jäshinken!
Enligt många forum har man fått feljäsning av öl särskilt vid temperaturer vid 20 grader.
Man fråga sätter och beskyller nästan allt, jästtyp, humletyp, efterjäsnings temperatur, osv.
Efter x antal tester på detta visade sig att plasten läcker vid ung.20 grader och särskilt vid mjukare
vatten(eller renat av aktivt kol). En del får aldrig det!, en annan plast? Resultat av olika tester ger:
Supersur dricko, skum smak, plastic padding arom,allt annat än frisk öl smak! Vid test av kallt hårt
vatten - ingen nämnvärd bismak!
Kommer att prova detta i glasdamejeanne senare, särskilt med mjukt vatten.
Och även med mörkare öl sorter som normalt inte går med mjukt vatten.
Man kan konstatera detta med destillerat vatten eller något varmt vatten.
Då får man en tydlig plast arom(eller dess bindemedel(giftigt))!
MVH KTH
Feljäsning från plasten i jäshink!
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
För att få trovärdighet i dina påståenden behöver du presentera källor. Det finns så många tomtar här som påstår vad som helst. Utan källor är man bara ännu en tomte som tror saker utan att ha belägg för det.
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
Jag sällar mig också till skeptikerskaran, har alltid jäst mina öl i plasthinkar och aldrig fått en dålig bismak Jäsningen sker också oftast kring 18-20 grader.
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
Skönt att höra att man inte är ensam om att vara skepisk till såna där påståenden:)
Det är ju i princip inga fakta alls i inlägget. Vilka plasthinkar rör det sig om? Hur många är "x antal" tester? Hur gjordes testerna?
Det är ju i princip inga fakta alls i inlägget. Vilka plasthinkar rör det sig om? Hur många är "x antal" tester? Hur gjordes testerna?
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
Jag tror att op antingen trollar eller jäser med lagerjäst i rumstemperatur... T.ex. mauribrew lager ger fruktansvärda estrar med bränd plast aktig smak.
Som med all utrustning så behöver hinkar diskas före användning för att få bort glidmedel från produktionen.
Som med all utrustning så behöver hinkar diskas före användning för att få bort glidmedel från produktionen.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
Jag fick "härdplasttoner" i allt mitt öl till en början, oavsett jäshink eller damejanne. Lösningen var att jästemperaturen var för hög. Det var ca 21 C i omgivningen, men insåg inte då att det kan vara några grader högre i ölet. Skaffade jäskyl och kör den på ca 17-18 C, aldrig mer har detta fenomen uppstått.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
Låter som att temp , snarare än kärlet som sådant var problemet/läsningen !.
Att inte fler uppmärksammat detta ?.
Vad finns det för gemensamma faktorer här ?, låter ju nästan spännande?.
Men undersökningarna/experimenten ts hänvisar till behövs nog redovisas för att få en rättvis bedömning här?, iaf en jämförelse med Odqvist som är erkänt duktig bryggare och har varit det några år !, (joo, beröm men vafasen)
Att inte fler uppmärksammat detta ?.
Vad finns det för gemensamma faktorer här ?, låter ju nästan spännande?.
Men undersökningarna/experimenten ts hänvisar till behövs nog redovisas för att få en rättvis bedömning här?, iaf en jämförelse med Odqvist som är erkänt duktig bryggare och har varit det några år !, (joo, beröm men vafasen)
Sprit löser mycket, men inte problem..
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
Man tackar, bugar och bockar.Blådåren skrev:Låter som att temp , snarare än kärlet som sådant var problemet/läsningen !.
Att inte fler uppmärksammat detta ?.
Vad finns det för gemensamma faktorer här ?, låter ju nästan spännande?.
Men undersökningarna/experimenten ts hänvisar till behövs nog redovisas för att få en rättvis bedömning här?, iaf en jämförelse med Odqvist som är erkänt duktig bryggare och har varit det några år !, (joo, beröm men vafasen)
Nä, men är det något jag gjort under mina år så är det väl att stångats med olika ölproblem. Jag har tagit mig vatten över huvudet och varit kaxig mot mig själv många gånger, och det har bitit tillbaks. Å andra sidan har man egna erfarenheter av problem man bara läst om.
Vad gällde mig och "härdplastsmaken" så var det ett långt, jobbigt och stressgenererande problem. Jag läste och läste, men ingen verkade ha fått mina symptom. Till slut kom dock någon med det viktiga resonemangen:
Temperaturen i mitten av en volym av jäsande vört är högre än periferitemperaturen (kärlets väggar, där man ofta har en jästermometer) och kan vara påtagligt högre än omgivningstemperaturen.
På den tiden hade jag en mysig, mörk garderob för mina öl. Där stod en termometer som för det mesta visade 19-20 C. Och 20 C är ju bra jästemperatur för en mängd alejäster. Dock tänkte jag inte på att detta resulterade i att det troligen blev 23-25 C mitt i vörten vid högjäsning.
Som sagt så skaffade jag jäskyl, sen var det aldrig mer problem, oavsett jäskärl.
Så, till alla som brottas med märkliga felsmaker trots att de noggrant följt recept och varit renliga, skulle jag rekommendera att böra med att titta på temperaturfrågan. Det kan spara er mycket tid och lidande.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
Sedan kan plastsmak bero på bakterie/jästinfektioner(annat än SaccharomycesCerviciae/Bayanus/pastorianus) Kan tänka mig att vissa brettstammar kan ge riktigt obehagliga smaker vid för höga temperaturer.
Men som Odqvist avhandlar tydligt så är den absolut vanligaste anledningen till felsmaker för hög temperatur under primärjäsningen. Om temperaturen är ok så handlar det förmodligen om extremt stressad jäst (för låg pitchrate) eller helt enkelt infektion av bakterier, främmande jäst eller varför inte lite härligt mögel.
Men som Odqvist avhandlar tydligt så är den absolut vanligaste anledningen till felsmaker för hög temperatur under primärjäsningen. Om temperaturen är ok så handlar det förmodligen om extremt stressad jäst (för låg pitchrate) eller helt enkelt infektion av bakterier, främmande jäst eller varför inte lite härligt mögel.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Feljäsning från plasten i jäshink!
Bästa sättet att hålla koll på temperaturen borde vara att mäta mitt i vörten. Om man vill förlita sig på mätning på ytan av jäskärlet behöver man nog någon typ av mekanisk omrörning i kärlet, och komma ihåg att PE-plasten inte är en höjdare till värmeledare, 0.3 W/(K*m). (http://www.hjalmarandren.se/products/product.asp?pid=13). Om man inte kan/vill mäta mitt i vätskan är det iallafall bättre att mäta på insidan av kärlväggen än utanför.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster