Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Ny jäst i mjödet?

Utrustning och teknik.
drolle
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: tis feb 11, 2014 21:47
Utrustning: öl/vin kokutrustning

Ny jäst i mjödet?

Inlägg av drolle »

Hej jag satte en mjödtunna för 5 månader sen och har honung i den så det ska bli 18% alkohol. Nu har det totalt slutat att bubbla så min fråga är om det är smart av mig att köpa in samma jäst och stopppa i tunnan, eller vad tycker ni?. Jag använder dry mead jästen från humlegården som klarar 18%

kan det finnas kvar socker i tunnan
som inte än har omvandlas men kan göra det om jag stoppar in ny jäst. Eller är det så att mitt mjöd är klart att tappas till flaskor :-)?
har Bryggt:
IPA
Choklad stout
Ingefära öl
Veteöl
frukt/bärvin
Äppelvin med kanel och vanilj
Kaffeöl
Cream ale
Citrusöl
Mjöd


Är på G:
Pale ale
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Ny jäst i mjödet?

Inlägg av Omlott »

Jag rekommenderar mer jästnäring, jästen kan inte bara jobba med socker.
Har du koll på vilka näringsämnen man brukar tillsätta? Finns färdiga kärl med pulvernäring men man kan även blanda själv, bland annat hjorthornssalt om jag inte missminner mig. Kan kolla upp det i litteraturen om det visar sig att det behövs.
drolle
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: tis feb 11, 2014 21:47
Utrustning: öl/vin kokutrustning

Re: Ny jäst i mjödet?

Inlägg av drolle »

okej, ja gör gärna det :)
har Bryggt:
IPA
Choklad stout
Ingefära öl
Veteöl
frukt/bärvin
Äppelvin med kanel och vanilj
Kaffeöl
Cream ale
Citrusöl
Mjöd


Är på G:
Pale ale
drolle
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: tis feb 11, 2014 21:47
Utrustning: öl/vin kokutrustning

Re: Ny jäst i mjödet?

Inlägg av drolle »

Tappade om mjödet för någon vecka sedan och gjorde det nu igen idag.
Denna gång var det mer död jäst i botten och jäsmätaren stod på +25.
hur länge borde jag vänta med att tappa om det igen och kolla ?

använder Dry mead från humlegården och vill uppnå -5/-10 på jäsmataren

Mvh Drolle
har Bryggt:
IPA
Choklad stout
Ingefära öl
Veteöl
frukt/bärvin
Äppelvin med kanel och vanilj
Kaffeöl
Cream ale
Citrusöl
Mjöd


Är på G:
Pale ale
drolle
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: tis feb 11, 2014 21:47
Utrustning: öl/vin kokutrustning

Re: Ny jäst i mjödet?

Inlägg av drolle »

Tänkte uppdatera!

Tack Omlott får tipset
jag tillsatte jästnärsalt för öl som också innehåller vitaminer. Nu när jästen får äta mer än bara socker så har det börjat jäsa bra igen:-) skulle nog ha lagt i det från början.
har Bryggt:
IPA
Choklad stout
Ingefära öl
Veteöl
frukt/bärvin
Äppelvin med kanel och vanilj
Kaffeöl
Cream ale
Citrusöl
Mjöd


Är på G:
Pale ale
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster