Då var det dags att ta upp mjödbryggningen igen då Tjejjen blev nyfiken.
Hittade en gammal torrjäst, vitvinsjäst, som legat i en kartong i ett skåp sedan jag senast bryggde.
Den har utgångsdatum 2013-06-16.
Jag steriliserade en petflaska och i med lite vatten och honung.. nog var det liv i jästen fortfarande.
Men kommer den ge dålig smak eftersom den gått ut för lite mer än ett år sedan?
Kan torrjäst bli dålig, eller är utgångsdatumet mer bara en riktlinje på livslängden på jästen?
ger gammal torrjäst dålig smak?
Re: ger gammal torrjäst dålig smak?
Jäst är ju en levande organism och ska väl i sig inte ge någon smak, utan det är processerna jästen bidrar med som ger alkohol och smak på produkten. Har den väl satt igång lever den ju bevisligen fortfarande, kan inte tänka mig att det skulle smaka dåligt när du väl klarnat och silat brygden (förutsatt att du förvarat jästen torrt och att det inte börjat mögla i påsen eller liknande för sånt kan ju såklart ge bismak!). Jag hoppas iallafall inte det, för jag satte nyss själv igång en sats på gammal jäst som troligen passerade sitt datum för en herrans massa år sen Även den var vid liv och bubblar fint i flaskanHappydust skrev:Då var det dags att ta upp mjödbryggningen igen då Tjejjen blev nyfiken.
Hittade en gammal torrjäst, vitvinsjäst, som legat i en kartong i ett skåp sedan jag senast bryggde.
Den har utgångsdatum 2013-06-16.
Jag steriliserade en petflaska och i med lite vatten och honung.. nog var det liv i jästen fortfarande.
Men kommer den ge dålig smak eftersom den gått ut för lite mer än ett år sedan?
Kan torrjäst bli dålig, eller är utgångsdatumet mer bara en riktlinje på livslängden på jästen?
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: ger gammal torrjäst dålig smak?
Dra igång en förkultur på tveksamma jäster.
300 g billig honung, lite jästnäring och 2 liter kokande vatten. Blanda i en rengjord flaska och låt svalna till 22 C. Pitcha, på med vattenlås och skaka i syre. Antingen är den stendöd efter något dygn, och då vet du att jästen var dålig.
Alternativt jäser den dåligt, luktar skunk etc. Då var den nog inte i toppskick.
Jäser den piggt och fint, luktar bra och har hög aktivitet, så låter du förkulturen jäsa ut, ställer den i kylskåp så att jästen sedimenterar, häller av all must och så har du fin och aktiv jäst kvar i botten som du kan pitcha i din mjödmust direkt.
300 g billig honung, lite jästnäring och 2 liter kokande vatten. Blanda i en rengjord flaska och låt svalna till 22 C. Pitcha, på med vattenlås och skaka i syre. Antingen är den stendöd efter något dygn, och då vet du att jästen var dålig.
Alternativt jäser den dåligt, luktar skunk etc. Då var den nog inte i toppskick.
Jäser den piggt och fint, luktar bra och har hög aktivitet, så låter du förkulturen jäsa ut, ställer den i kylskåp så att jästen sedimenterar, häller av all must och så har du fin och aktiv jäst kvar i botten som du kan pitcha i din mjödmust direkt.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster