Sida 1 av 1

Filtrerat vatten

Postat: sön jun 15, 2014 16:45
av HaggeFTW
Hej!!

Har bryggt ett antal vinsatser genom åren, ibland 7dagars men oftast 3-4v viner.
Testat lite olika druvkoncentrat etc etc. Så skulle väl kunna säga att jag är rätt rutinerad när det gäller hembryggning!!

Men kom å tänka på en sak häromdan, ska sätta ett 3-4v vitt vin och tänkte, det är ju en del tillsatta kemikalier i vår dricksvatten och skulle det vara värt/bättre att filtrera 25 liter vatten med aktivt kol eller skulle det inte göra ngn direkt skillnad?

Någon som har ett hum om detta?

Re: Filtrerat vatten

Postat: sön jun 15, 2014 17:31
av Knox
Det jag antar att du menar är klor, lättast att få bort det är att koka upp allt vatten och låta det stå över natten.

Re: Filtrerat vatten

Postat: sön jun 15, 2014 20:48
av HaggeFTW
Verkar vara lite väl omfattande, tänkte om det blir ngn skillnad på slutprodukten om man först renar vattnet med aktivt kol!

Tror inte de större vintilverkarna tar vatten direkt ur kran. =D

Re: Filtrerat vatten

Postat: sön jun 15, 2014 22:33
av Knox
De större vintillverkarna använder ytterst lite vatten och de har förmodligen brunn med filter i de fallen där de vill späda ut musten (billigare viner framförallt)

Re: Filtrerat vatten

Postat: mån jun 16, 2014 10:39
av Knox
För att utveckla, smakar ditt vatten bra?

Re: Filtrerat vatten

Postat: tis jun 17, 2014 15:27
av HaggeFTW
Japp, körd som vanligt - direkt från kranen =D

Re: Filtrerat vatten

Postat: tor okt 30, 2014 0:05
av smaklös
Om det behövs så har ditt reningsverk antagligen redan kolat ditt kranvatten, liksom filtrerat det på en massa andra sätt och renat det med t ex med ozon, UV-ljus, och kanske klor. Klor behöver bara tillsättas om det finns risk att det förorenas på vägen (det kan vara bra at spola en stund först om du råkar ha rör eller kranar lokalt som släpper ifrån sig ämnen).

Vad gäller kloret så har jag för mig att det finns olika klorföreningar som de kan använda, och att vissa går att koka bort, men andra går inte, eller är åtminstone svårare. Men man kan också tillsätta askorbinsyra (c-vitamin). 1/4 kryddmått till ett badkar fullt med vatten, enligt svensktvatten.se