Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Allt om whiskey/whisky
Användarvisningsbild
Dead_Island
Finjäsare
Inlägg: 59
Blev medlem: lör sep 08, 2012 0:11

Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av Dead_Island »

Efter att ha surfat runt och frågat lite och inte hittat några direkta trådar om att brygga egen whisky på cornflakes så skapar jag en egen tråd om min process från början till slut och se om det blir drickbart.

- Kokade upp 4 liter vatten.
- Blandade i 4 kg socker.
- Malde ner 1000g Kellogg's corn flakes i mixern så det bara blev mjöl.
- Blandade ner cornflakes mjölet i sockerlösningen.
- Fyllde upp med kallt vatten till 16 liter.
- Strödde över ett paket whisky jäst, lät ligga 30 minuter.
- Rörde om så att allt blandade sig.
- Låter vinhinken stå utan lock tills i morgon.

Jäsningen kommer ske i min lägenhet 20-25 grader beroende på dag/natt. (Tunt med isolering i väggarna och snål hyresvärd...)

Som utrustning till detta försök har jag en vattendestillator typ Easystill där jag har tänkt att destillera det hela två-tre gånger för att få så hög styrka som möjligt och därefter blanda ut till lagom styrka och lagra på glasflaska med ekfatspån av Jack Danials och Mackmyra som egentligen är avsedda för rökning/grillning.

Ska försöka posta uppdateringar här med jämna mellanrum, ska bli spännande. :D

Efter att ha stått ca 4 timmar nu så har det skiktat sig lite , cornflaksen har sjunkt något mot botten som på bilden.

Bild

Bild

Bild

Som källa till detta har jag tittat på bl.a denna sida.

http://www.distillique.co.za/documents/ ... iskey.html[/img]
Zormac
Bryggmästare
Inlägg: 257
Blev medlem: fre okt 06, 2006 2:00

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av Zormac »

Låter väldigt intressant! Ska bli kul att följa tråden :)
Användarvisningsbild
Dead_Island
Finjäsare
Inlägg: 59
Blev medlem: lör sep 08, 2012 0:11

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av Dead_Island »

En dag har passerat, ingen direkt synlig jäsning ännu.

Locket satt på och placerad underskrivbordet.

Bild
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av slatt »

Ska bli kul att följa detta mitt nästa projekt blir just whisky eller Absinthe
drjosefelak
Bryggmästare
Inlägg: 208
Blev medlem: ons aug 05, 2009 22:05

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av drjosefelak »

Hej!
Jag hade nog valt vanligt majs mjöl.
Det har jag gjort flera gånger och det funkar fint.
Din mängd socker mot själva majsen är rätt hög.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av trissan1820 »

kul tråd har själv en surmäsk som jag kör på

500g majs mjöl grov malt
500g osockrade cornflaks
och jag körde 2,5kg socker och typ så mycket vatten det går efter som bottensatsen blir så stor.

majsen är ju mest för smakens skull så det är ju lättare att använda en hävert med en silduk runt om man har så grovt malet som möjligt

grangården har även foder majs på 25kg säck det räcker nog ett tag sen är dom inte krossade vet ej om det måste vara det

och om man inte köper whisky jäst är nog bakjäst bäst för de producerar mer estrar vid jäsning som man vill ha en del i whisky

har inte vattendestillatorer litet kärl?
det är ju ganska noga med cuts.
jag har bara gjort low winer och det påminner om majs whisky men jag skulle inte ens tänka tanken att provsmaka före jag har fin kört den och tagit cuts
trissan1820
Användarvisningsbild
Dead_Island
Finjäsare
Inlägg: 59
Blev medlem: lör sep 08, 2012 0:11

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av Dead_Island »

drjosefelak skrev:Hej!
Jag hade nog valt vanligt majs mjöl.
Det har jag gjort flera gånger och det funkar fint.
Din mängd socker mot själva majsen är rätt hög.
Jag har letat efter majsmjöl i två affärer men inte hittat något, det närmaste var majsstärkelse. Vad heter det, eller hur ser det ut?

drjosefelak - hur gick du tillväga med dina bryggningar? Mängder socker/majsmjöl/vatten osv? :D
Användarvisningsbild
Dead_Island
Finjäsare
Inlägg: 59
Blev medlem: lör sep 08, 2012 0:11

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av Dead_Island »

trissan1820 skrev: har inte vattendestillatorer litet kärl?
det är ju ganska noga med cuts.
jag har bara gjort low winer och det påminner om majs whisky men jag skulle inte ens tänka tanken att provsmaka före jag har fin kört den och tagit cuts
Jo, den rymmer bara 3,5 liter så man får kanske köra igenom allt en grov gång så man får ihop ca 50% och ta cuts på andra eller sista koket?

Har en plastbrännare jag kan köra med också, den rymmer lite mer.

Är som sagt lite ny på det här så tips välkomnas varmt! :-)
drjosefelak
Bryggmästare
Inlägg: 208
Blev medlem: ons aug 05, 2009 22:05

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av drjosefelak »

Det jag recept jag brukar använda är.

3.2-4kg majsmjöl
2kg socker
20-22liter vatten
6tsk turbo jäst

Koka ihop 10l vatten med majsmjölet och sockret, så det blir en slät och fin gröt. När den svalnat fyll upp resten med vatten och i med jästen.
Användarvisningsbild
Dead_Island
Finjäsare
Inlägg: 59
Blev medlem: lör sep 08, 2012 0:11

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av Dead_Island »

drjosefelak skrev:Det jag recept jag brukar använda är.

3.2-4kg majsmjöl
2kg socker
20-22liter vatten
6tsk turbo jäst

Koka ihop 10l vatten med majsmjölet och sockret, så det blir en slät och fin gröt. När den svalnat fyll upp resten med vatten och i med jästen.
Intressant, stora skillnader mot mina proportioner majs/socker. Får testa det också!
drjosefelak
Bryggmästare
Inlägg: 208
Blev medlem: ons aug 05, 2009 22:05

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av drjosefelak »

Det heter bara majsmjöl, finns på maxi, kostar ca 15kr för 800gr.
Jag har en sats jag ska testa i min potstill men det blir om några veckor.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av trissan1820 »

Jo, den rymmer bara 3,5 liter så man får kanske köra igenom allt en grov gång så man får ihop ca 50% och ta cuts på andra eller sista koket?

Har en plastbrännare jag kan köra med också, den rymmer lite mer.

Är som sagt lite ny på det här så tips välkomnas varmt! :-)

jag har en vinhink som jag har byggt en stripper av tror det finns en bygg beskrivning i på stripper delen här.

jag håller på men mitt första försök att göra whisky själv så jag är ingen expert men så här har jag förstått det hela.

jag skriver inga mängder för det är nog lite till var och en vad man vill ha

surmäsk är lättas att göra man tar majs eller malt
har i det i en vinhink socker vatten. bakjäst eller whisky jäst

whisky jästen inehåller lite enzymer som bryter ner stärkelsen i majsen så man får ut lite extra socker där

låter det jäsa klart.

tappa om och lämna all majs kvar i vinhinken. finns risken att det bränns och det försämrar smaken

strippa mäsken man kan ta cuts annars sparar man allt och fin kör sen

nu kommer det viktiga vätska som blir kvar efter koket häller du i ny socker ungefär lika mycket som första gången när "dranken" fortfarande är varm

när det har svalnat häller du i allt i vinhinken du jäste i med majsen fyller upp resten men nytt vatten man kan använda all drank eller minst 25% och gör så 3 gånger totalt.

därför behöver man inte ha så mycket socker varje jäsning

jag tror är inte säker att man har fått ur ganska mycket stärkelse ur majsen även om man inte har i enzymer

sen efter 3 gången har man om man inte haft för mycket socker en lagom sats som man finn kör och tar cuts blir det inte bra kan man blanda ihopp allt och göra om det.

men allt det här är sånt jag har läst mig till på andra forum på engelska
här är en bra och enkel sida att läsa mer om det
http://wiki.homedistiller.org/Ujssm


edit så jag tror med en så pass liten kokare att det blir lite svårt att få bra cuts
trissan1820
Användarvisningsbild
Dead_Island
Finjäsare
Inlägg: 59
Blev medlem: lör sep 08, 2012 0:11

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av Dead_Island »

Två frågor som dök upp här ikväll.

Kolar man whiskyn, eller den ska vara som den är efter destillering?

Kan man hälla i klarningsmedel i mäsken, eller det förstör den?

Har hällt på mer vatten i min sats nu så den är totalt 23 liter, så kanske man får ut lite mer whisky eftersom majsgeggset tog upp stor del av botten.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av trissan1820 »

man kolar inte whisky.

man destillerar tar cuts och och lagrar den på ekfat eller med rostade ek-stickor i glasflaska.
kör man i glas flaskor är det bra att lufta spriten så man luftar bort heds

cuts betyder att man delar upp spriten som kommer ur maskinen
du kan läsa om det här
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=15125

efter som du har en så pass liten kokare så kanske du ska ha typ lite större snaps glas. så du spara varje snaps glas 1 är den fulspriten hed och typ snaps nr 20 är också fulsprit tail på 3,5l kokare kanske snaps 5-6 börjar boddyn det finaste sen ska snapsglasen stå och vädra en dag sen smakar du lite på dom och blandar i hopp de som smakar bra och det du har blandat ihop är det som lagras till whisky
har du en stripper på 30l så ska man typ ha barnmatsburkar i stället för snapsglas eller liknande så det är lite lättare/snabbare

man ska inte klara mäsken.
det är "fulspriten" som ger mycket av smakerna till whiskyn men för mycket är inte bra

du verkar vara intresserad an konsten så jag tycker du ska läsa på lite mer om grunderna i sprit tillverkning och sen läsa lite om whisky finns en del filmer på tuben också
trissan1820
drjosefelak
Bryggmästare
Inlägg: 208
Blev medlem: ons aug 05, 2009 22:05

Re: Kellogg's cornflakes whisky projekt!

Inlägg av drjosefelak »

Jag har experimenterat en del med olika w-mäsk..
Till en början hade jag nog valt en majsmäsk, inte så dyrt och krabbit om du misslyckas..
sen till jästfrågan.. man behöver absolut inte använda whiskyjäst eller bakjäst, det bästa jag använt är nog turbojäst fast i mindre mängd. man vill inte ha så hög alkohol, sen kan man dra det hur långt som helst. hur varmt eller kallt man ska jäsa det beror på vad för sort man vill efterlikna.

/drj
Skriv svar

Återgå till "Whiskey"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 10 och 0 gäster