Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Alginatjäsning

Kontinuerliga apparater och alginatjäsning
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Alginatjäsning

Inlägg av latmasken »

För oss människor brukar "macro" vara de vanliga kolhydrater, protein och fett. Och kanske vatten.

Sen "micro" är vitaminer, mineraler och såna grejer.
96%PREP
Finjäsare
Inlägg: 94
Blev medlem: lör okt 13, 2012 20:32

Re: Alginatjäsning

Inlägg av 96%PREP »

Slatt vad tror du om mina mål ett till fem. ? Men Främst tre till fem.



Mvh 96%PREP
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Jag var lite slö i min förklaring men förenklat så är macro mat dvs i
vårt fall socker. I aerobatic jäsning blir 50% till energi och resterande 50%
bygger upp cellen. Men för att cellen ska föröka sig och byggas på rätt sätt
behövs lite andra byggstenar sk micro nutrient. Har hämtat detta från
Easy still.

Macro nutrients give nitrogen, phosphorus and magnesium. Diammonium phosphate and magnesium sulfate comprises the most usual macro nutrients.

Micro nutrients are vitamins, minerals, metals and trace elements. It is the micro nutrients that give the difference between good and bad Turbo yeast.

Men har letat och frågat mycket om ett recept som håller cellerna pigga vid
kontinuerlig jäsning.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

jag har läst en del om jäst men jag ser inte mig själv som kunnig inom ämnet

men jag har läst att man kan koka sin bottensats och använda de döda cellerna som näring och

om det är samma jäst art/sort man matar dom med så är min slut satts att de byggstenar cellerna är upp byggda av finns i de döda cellerna.

så varför göra det mer komplicerat än vad det är?

eller när jag odla jäst så växte det så det knaka när man odla på spray malt extrakt där finns de stenar som behövs så kanske mata med lite malt som extra godis i bland.

det kan ju vara bra att mata med olika sorters näring så de får en allsidig kost ;)
trissan1820
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Trissan1820 döda jästceller är bra men bara en del av den näring som
behövs. Det behövs lite mera byggstenar bla. Zink. Vet att Fermaid K och
DAP är en någorlunda komplett näringsmix. Men kan själv för lite för att
ge exakta svar.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

Borde inte Zinken finnas i de dödacellerna ?
Det finns ju risken att jästen förbrukar Zink mm

och omvandlar det till andra ämnen.
Och då behöver man tillsätta mer ämnen.

Det är intressant ämne men komplicerat.
trissan1820
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Alginatjäsning

Inlägg av latmasken »

Zink är ett grundämne, det kan inte omvandlas till nåt annat. Däremot kan det ju vara bundet i olika former av föreningar.

Som exempel kan man ju ta järn. Om en järnbit rostar så är det lika mycket järn kvar i den men järnet är bundet i järnoxid istället för i ren form.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

jo men så är det ju med nästan alla ämnen som finns att det är olika molekyler eller joner som flyttas.

men jag tror inte jästen har förmågan att omvandla rest/bi produkterna till näring igen
trissan1820
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Hittade ett recept på näring till våra alginatceller.

Fermentation Broth Composition
One liter of the fermentation broth was prepared by mixing
100 g glucose,
5 g yeast extract,
5 g (NH4)2SO4,
0.125 g K2HPO4,
0.875 g KH2PO4,
0.1 g NaCl,
0.5 g MgSO4·7H2O,
0.1 g CaCl2·2H2O and
10mL of pH4 acetic acid-acetate buffer 500 mL of distilled water was added prior to autoclaving.
After
autoclaving the broth was diluted to 1L using distilled water.

Verkar inte vara lättaste saken i världen att hålla cellerna vid liv
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

tog mig friheten att översätta recept du hitta så det blir lite mer lättläst.

1oog glykos
5g jästextrakt
5g amonium sulfat
0,125g Kaliumvätefosfat
0.875g Kaliumdivätefosfat
0.1g Natriumklorid, koksalt
0.5g Magnesiumsulfat
0.1g kalcium klorid

10 ml pH 4 ättiksyra-acetatbuffert 500 ml destillerat vatten tillsattes
före autoklavering.

Efter
autoklavering späddes närings lösningen till 1L
användning av destillerat vatten.

så avanserat är det inte jag tor jag har 4 av 9 ingridienser hemma
och jag mistänker att amonium sulfat är rentav jästnärings salt
tror kanske jag har det hemma också.

Kaliumvätefosfat Kaliumdivätefosfat har jag inte koll på vad det är än..

någon som vet var man fårtag på jästextrakt?
trissan1820
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

menar dom med receptet att till 100g socker ska man tillsätta resten av ämnena?

Så om man sätter 25l vatten 6kg socker så ska man ha receptet x60 för stod jag rätt ?
trissan1820
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Det du säger om 60ggr är rätt, men läser jag på färdiga närings-
lösningar så rör det sig om några gram totalt. Så något är nog fel.

5g jästextrakt = 300gr?
5g amonium sulfat = 300gr

Kolla på DAP och Fermaid-K så får du se.


Efter några timmars läsning hittade jag detta, och det verkar mera likt
det jag har i minnet.

Product Name: Micro Nutrients

Product Code: 02TRA001STR

Packaging: 25 kg in sacks.

Appearance: White powder.

Relative Density: 0.55-0.79 g/ml

Description: A complex blend of pure food-grade trace vitamins and minerals.

Characteristics:
Contains all trace vitamins and minerals required for fermentation.

Application: To ensure complete late fermentation.

Suggested Dosage: 0.1 gram per liter (when used in low fruit content or high alcohol fermentations dosage should be increased to 0.17 gram per liter).

Ingredient Declaration: Trace vitamins, trace minerals.
Does not contain any genetically modified material.

Regulatory Information: Conforms to EC regulations regarding processing aids.

Instructions for use: Dissolve Micro Nutrients in 10 times its weight of warm water (30-40°C). Mix well to dissolve and add to fermentation media (minimum 5 minutes mixing time).
Senast redigerad av slatt, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

96%PREP skrev:
slatt skrev:Hmmm djupa diskussioner, jag hade nog gjort lite annorlunda. Först
hade jag satt upp vad jag vill uppnå och min lista hade sett ut som:

1: Hålla svamparna vid liv
2: Litet flöde 25l/vecka
3: Stor alkoholhalt.
Punkt ett och två är redan avklarad

Dom första punkterna i min lista var nästan likadan som din Slatt

1: Hålla svamparna vid liv
2: Litet flöde 25l/vecka i den första reaktorn och ca30-40L i den andra med fyra rör
3: Minska stressen av hög sockerhalt
4: Stor alkoholhalt
5: Minska alkoholhalten så att kulorna inte skadas men literproduktion och hög procent är maximerat motvarandra
6: ..... ... x10 och ..... 5st. :evilgrin39:
7: För att sedan ...... alla ......... som är .......... ... .. ...........
:rotflmao: :whistle:

Är på numer tre ochfyra nu och till hösten ska jag vara på femman.
Under 2014 ska det nog lösa sig med numer 6 och 7 8) :thumbup: :!:


Mvh 96%PREP

Sorry 96%PREP glömde att svara på din fråga om 3-4.

Stress3; jag hade 147gram socker per liter vatten och det gav runt 10%
färdig mäsk i tre månader.

Stress4: Vet inte riktigt var gränsen går men 13-14% på en alkohol-
tolerant jäst borde inte vara omöjligt.

Tror att man borde satsa på att jäsa ut sockret till 90-100% som steg ett
Jag har sett resultat på 96-98% i labbförsök. Undrar hur stort utbyte det
är i en vanlig turbosats, det borde gå att räkna ut.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

har funderat lite över närings receptet glykosen (OH)5 kanske är till för att bära med sin näringen till jästen

strösocker som vi använder är
Sackaros C12H22O11.

eller så är glykosen med bara för att boosta jästen då det är en av de enklaste sockeratnerna och det är lätt för jästen att äta den.

så har inte kollat på hur mycket näring det är till 25l mäsk men jag skulle kunna tro att den där litern närings-lösning kanske är till 25l mäsk.
trissan1820
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Nä glykosen är maten det är enklare för labben att få tag på.
Och glykos innehåller ingen näring. Men glykos går snabbare
att bryta ned till alkohol än rent socker.
Skriv svar

Återgå till "Kontinuerliga apparater"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster