jäsa 200l?
Re: jäsa 200l?
idag när jag gick ut och kollade tempen så var den på 50grader så det har nog börjat jäst fast lite för mycket kanske? nu bubblade det inget alls i vattenhinken så det är nog kört endå verkar det som
Re: jäsa 200l?
någon som vet hur varm mäsk brukar vara när den jäser? och hur varmt det kan bli innan jästen dör ? det har inte sjunkit något i temperatur än altså är nog inte jästen helt död. men det bubblar inget alls heller
Re: jäsa 200l?
vanlig jäst dör väl över 45c ?.
Hur det är med turbojästen är jag lite osäker på , men hursom är 50 c tokvarmt !!.
I en vanlig 30l jästunna kan det lätt bli uppåt 30-35c om man virat en filt runt ( om den ev står någonstans där omgivnings-temperaturen är lite ojämn ) , tempen ska helst vara under 25c för att jäsa bra och hyfsat rent.
Det är väl där problemet ligger med större satser , att det blir för varmt, tror det finns jäst avsedd för större mäskblandningar som inte blir så varma.
Hur det är med turbojästen är jag lite osäker på , men hursom är 50 c tokvarmt !!.
I en vanlig 30l jästunna kan det lätt bli uppåt 30-35c om man virat en filt runt ( om den ev står någonstans där omgivnings-temperaturen är lite ojämn ) , tempen ska helst vara under 25c för att jäsa bra och hyfsat rent.
Det är väl där problemet ligger med större satser , att det blir för varmt, tror det finns jäst avsedd för större mäskblandningar som inte blir så varma.
Sprit löser mycket, men inte problem..
Re: jäsa 200l?
Använd Black label 14-17% från Gert Strand så slipper du problem oavsett storlek på mäsk satsen....
Cheers
Cheers
Falbygdens Bränneri AB med tillstånd att tillverka sprit lagligt, lagra sprit och att handla med dessa varor och att innehava destillationsutrustningar för ovanstående ändamål.... Vi finns även på facebook under vårat namn, Cheers
Re: jäsa 200l?
jag vet att den här jästen inte är till för att jäsa stora satser. jag tänkte bara göra ett test efterssom det bara är den som finns att köpa här i stan.tog några påsar mindre än vad som skulle användas igentligen.
tempen har sjunkit lite nu och ligger på 47. Men det jäser, verkar det som. men jag har ett problem att locket inte är helt tätt. när jag skakar på kärlet så pyser det i locket och ingenting alls i slangen som går ner i vatten. kan detta påverka någonting ?
tempen har sjunkit lite nu och ligger på 47. Men det jäser, verkar det som. men jag har ett problem att locket inte är helt tätt. när jag skakar på kärlet så pyser det i locket och ingenting alls i slangen som går ner i vatten. kan detta påverka någonting ?
Re: jäsa 200l?
Sålänge det jäser har du inga problen , kolsyran som bildas lägger sej som ett lock ovanpå mäsken och skyddar den .
men att locket läcker är inte så bra när jäsningan avtar ..
Några varv med "gladpack" runt skarven kan kanske avhjälpa detta ??.
men att locket läcker är inte så bra när jäsningan avtar ..
Några varv med "gladpack" runt skarven kan kanske avhjälpa detta ??.
Sprit löser mycket, men inte problem..
Re: jäsa 200l?
nu sitter det några varv gladpack runt. så nu är det bara att vänta å se vad det blir
Re: jäsa 200l?
bubblar på som bara fan där ute och tempen har legat runt 27grader dom senaste dagarna
Re: jäsa 200l?
Tjena.
Har ett 60 liters fat jag hade tänkt att jäsa i, hade tänkt att använda Black Label 14-17%%.
Kan jag lösa upp 14.4kg socker och fylla upp till 60L så sköter det sig själv eller bör jag fylla på med sockret i omgångar?
Räcker det med en påse utav denna jäst ett bör jag dubbla mängden? 2 eller 3 påsar?
Finns det någon annan jäst ni kan rekommendera till jäsning i denna volym, någon som jäser renare eller starkare, gärna någon där man kan tillsätta allt socker på en och samma gång?
Har ett 60 liters fat jag hade tänkt att jäsa i, hade tänkt att använda Black Label 14-17%%.
Kan jag lösa upp 14.4kg socker och fylla upp till 60L så sköter det sig själv eller bör jag fylla på med sockret i omgångar?
Räcker det med en påse utav denna jäst ett bör jag dubbla mängden? 2 eller 3 påsar?
Finns det någon annan jäst ni kan rekommendera till jäsning i denna volym, någon som jäser renare eller starkare, gärna någon där man kan tillsätta allt socker på en och samma gång?
Re: jäsa 200l?
60 liter bör inte ställa till det med temperaturen om det är 18-22 grader i rummet, även om du kör med jäst för 8kg. Men se till att mäsken inte är varmare än 22 grader när du häller i jästen för säkerhets skull.
Jag skulle nog köra med två påsar till den mängden.
Jag skulle nog köra med två påsar till den mängden.
Re: jäsa 200l?
Kan jag köra på 19 kilo socker och 2 påsar alcotek turbo pure?stillton skrev:60 liter bör inte ställa till det med temperaturen om det är 18-22 grader i rummet, även om du kör med jäst för 8kg. Men se till att mäsken inte är varmare än 22 grader när du häller i jästen för säkerhets skull.
Jag skulle nog köra med två påsar till den mängden.
Detta är den enda jästen jag har hemma för tillfället.
Är det bara att lösa upp allt socker, 19kg, och vänta tills vattnet svalnat till omkring 20-grader, och sedan hälla på jästen och röra?
Surt om det går förjäves och man sumpar 10 paket socker i onödan menar jag.
Re: jäsa 200l?
Eller bör jag köra på 6-kilos receptet på Alcoteken och köra 14-15kg socker och 2 påsar Alcotek till 60 lite?
Någon som vet om den jästen är såpas temperaturtolerant att man törs ösa på 14, eller till och med 19 kilo socker till en 60-liters lösning på en och samma gång?
Någon som vet om den jästen är såpas temperaturtolerant att man törs ösa på 14, eller till och med 19 kilo socker till en 60-liters lösning på en och samma gång?
Re: jäsa 200l?
19 kg funkar säkert bra, turbo pure är ganska tålig. Dessutom är det ju ingen katastrof om den inte jäser ut helt, lite socker kvar i mäsken bara.
Frånsett det så började jag fundera över det här med stora mäsksatser:
För att undvika överhettning av själva jäsningen, skulle man inte helt enkelt kunna köra med mindre jäst? Den förökar ju sig själv men om man börjar med, säg, bara en påse jäst till 100 liter (med extra jästnäring förstås) så borde man väl få en lugnare och långsammare jäsning som ändå jäser ut helt om än det tar ganska lång tid. Det förutsätter ju förstås att man inte är akut törstig.
Frånsett det så började jag fundera över det här med stora mäsksatser:
För att undvika överhettning av själva jäsningen, skulle man inte helt enkelt kunna köra med mindre jäst? Den förökar ju sig själv men om man börjar med, säg, bara en påse jäst till 100 liter (med extra jästnäring förstås) så borde man väl få en lugnare och långsammare jäsning som ändå jäser ut helt om än det tar ganska lång tid. Det förutsätter ju förstås att man inte är akut törstig.
Re: jäsa 200l?
Enig med deg her, jeg gjæret akkurat ut 50-55L, 16KG sukker med 1 pose "Prestige 8KG". På den posen står det at man ikke må gjære mer enn 25L med 1 pose gjær, da kan tempen stige for høyt og drepe gjæren. Min erfaring er at jeg fikk en roligere gjæring, og når satsen var ferdig ( -5 - -7) satt jeg der med en sats som ikke luktet ugly at all! Også under selve gjæringen var det ikke noe stygg lukt å spore. Jeg tror det er et triks fra selger for å kunne selge mer gjær. Jeg hadde temp. i rommet på ca. 18`c. Den tok litt lengre tid, ca. 3 uker.Skogis skrev:19 kg funkar säkert bra, turbo pure är ganska tålig. Dessutom är det ju ingen katastrof om den inte jäser ut helt, lite socker kvar i mäsken bara.
Frånsett det så började jag fundera över det här med stora mäsksatser:
För att undvika överhettning av själva jäsningen, skulle man inte helt enkelt kunna köra med mindre jäst? Den förökar ju sig själv men om man börjar med, säg, bara en påse jäst till 100 liter (med extra jästnäring förstås) så borde man väl få en lugnare och långsammare jäsning som ändå jäser ut helt om än det tar ganska lång tid. Det förutsätter ju förstås att man inte är akut törstig.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster