Sida 1 av 1

Egen hp-sås.

Postat: tis jun 05, 2012 5:17
av uppsala55
är det någon där ute som har försökt sej på att göra egen hp eller gril-sås såg en dokumentår få funkar det då lät man vitlök och rödlök ligga i blöt och mogna i tre mån så dom vart riktigt mosiga sen skulle det blandas med melas sardiner kryddor och vinäger och jäsa ytligare en tid under omrörning innan man silade av den och satte på flaska. Det krävs ju jäsning och mognad för en sån prosrss och det är inte helt främande på det här forumet. Dela med er.

Re: Egen hp-sås.

Postat: ons jun 06, 2012 22:55
av dan610324
jäsa sardiner ?? då närmar vi oss surströmmingen ju ;-)
tvi usch å fyyyy fan ;-)

Re: Egen hp-sås.

Postat: tor jun 07, 2012 7:23
av latmasken
HP-sås görs såvitt jag vet inte med nån form av jäsning.

Såvitt jag vet är det främst vinäger och kryddor i såsen (på den tiden den skapades så kryllade London av vinäger-fabriker, man har ju vinäger till fish 'n chips).

Finns en del att läsa på Wikipedia om liknande såser:
http://en.wikipedia.org/wiki/Steak_sauce

Vet man att det kallas "brown sauce" så kan man nog hitta recept också.

En bit ner på den här sidan räknas t.ex. ingredienserna för HP-sås upp.
http://www.jamieoliver.com/forum/viewtopic.php?id=29370

Re: Egen hp-sås.

Postat: tor jun 07, 2012 16:55
av uppsala55
ja det stämmer nog att just hp sås inte jäser men jag försökte hitta ett samlings namn på just såna tillbehörs såser. Här är en annan sås från kvantum "lea & perrins worcestershire sauce" innehåller socker, salt lök, vitlök, kryddor och ansjovis(det finns beskrivet att romarna använde fiskrens till sådan sås för 2000år sen). det här ska ju blandas och mogna i x-mån och vad ska man kalla den prosessen må tro. det måste ju ske nån typ av jäsnings prosess.

Re: Egen hp-sås.

Postat: tor jun 07, 2012 17:06
av uppsala55
haha jag hitta den dokumetär filmen altså http://www.youtube.com/watch?v=vAdAgHJ0aqI
det var den som väckte min nyfikenhet om det var någon där ute som gjorde sin egen sås.

Re: Egen hp-sås.

Postat: fre jun 08, 2012 7:27
av latmasken
Jag tror inte så många såna där såser står och mognar, tillverkarna vill inte ha en massa dyra lagerkostnader. Samma sak som med "rökt skinka" idag, den som verkligen är rökt kostar dubbel så mycket mot den som är smaksatt med rökvätska.

Re: Egen hp-sås.

Postat: fre jun 08, 2012 11:01
av dan610324
har funderat på det länge och väl att bygga en gigantisk abu rök av ett helfat , men hittar inget med spännring och löst lock .
så fort jag hittar nått så ska det rökas :lol:

Re: Egen hp-sås.

Postat: fre jun 08, 2012 11:24
av latmasken
Ska man bara kallröka så funkar det väl med vilket skåp som helst.

Hittade en finsk (tror jag) uppfinning som var typ en plåtlåda med ett 30 W värmeelement i som man hällde rökspån i och ställde i en garderob typ.

Re: Egen hp-sås.

Postat: fre jun 08, 2012 11:47
av dan610324
nej jag pratar om en konstruktion för varmrökning
du vet väl hur en aburök fungerar ??
fast här blir det ett helfat som man eldar under

Re: Egen hp-sås.

Postat: fre jun 08, 2012 11:51
av latmasken
Ja, jag skrev ju att ska man varmröka blir det annorlunda.

Edit: Nähä, det gjorde jag ju inte alls ser jag... Jag TÄNKTE skriva det:)

Problemet med att varmröka i en så stor tunna är väl att man riskerar att det hinner bli för varmt så det blir mer "ugnsbakat med röksmak"?

Re: Egen hp-sås.

Postat: fre jun 08, 2012 19:38
av dan610324
nädå det fungerar perfekt , jag kände en som rökte både korv och sidfläsk i en sån tunna utan problem .
men när han flatrökre skinka så fick han lov att ladda ur och fylla i nytt spån och enris , men det är ju inte hela världen .