Sida 101 av 113

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: mån dec 26, 2016 17:50
av Knox
Angående kittet så är det allt du behöver. För läsk skulle jag gissa att du vill ligga runt 3-4volymer löst co2. Typ som en weissbier

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: fre dec 30, 2016 19:58
av Rusdryck
Hej alla bryggare!
Jag har aldrig bryggt öl förut. Men jag köpte en Coopers home brew lager. Att börja med. Men jag blev lite förvirrad. Det står att enligt svensk lag får man inte tillsätta socker. Då kan där väl inte bli så mycket roligt med den ölen är min spontana tanke. ( kan ju lätt hända att man bara tittar på bilderna i receptet... )

Visst måste jag ha i socker om jag ska få till en starköl?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: fre dec 30, 2016 22:19
av Weinkeller
Rusdryck skrev:Hej alla bryggare!
Jag har aldrig bryggt öl förut. Men jag köpte en Coopers home brew lager. Att börja med. Men jag blev lite förvirrad. Det står att enligt svensk lag får man inte tillsätta socker. Då kan där väl inte bli så mycket roligt med den ölen är min spontana tanke. ( kan ju lätt hända att man bara tittar på bilderna i receptet... Bild)

Visst måste jag ha i socker om jag ska få till en starköl?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Använd hellre maltexteakt till största del. Blir väldigt tunn och alkoholig annars.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tis jan 31, 2017 16:18
av Sourz
Hej! Jag har ett öl som jäst nu i ungefär 5 dagar i rumstemp (20-21°c) Safeale US-05. Ölet verkar ha slutat jäsa då de har avtagit helt i jäsröret. Tog ett prov och såg att Oe va på 20. Är detta onormalt högt?
Har det inte jäst klart än?

Om någon har erfarenhet med denna jäst så vore de bra om ni kunde hjälpt mig lite :)

// Sourz

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tis jan 31, 2017 17:04
av Weinkeller
Sourz skrev:Hej! Jag har ett öl som jäst nu i ungefär 5 dagar i rumstemp (20-21°c) Safeale US-05. Ölet verkar ha slutat jäsa då de har avtagit helt i jäsröret. Tog ett prov och såg att Oe va på 20. Är detta onormalt högt?
Har det inte jäst klart än?

Om någon har erfarenhet med denna jäst så vore de bra om ni kunde hjälpt mig lite :)

// Sourz
Har du jäst varmt? Vad startade ölen på? Hur såg maltbasen ut?

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tis jan 31, 2017 17:56
av Sourz
Jäst vid rumstemp 20-21°c. Använde mig av ett extrakt, pale ale malt.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tis jan 31, 2017 17:57
av Sourz
Startade på 1.055

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tis jan 31, 2017 18:18
av Chabo
Haft många öl med UF-05 som blivit "klara" på 5 dagar o även mindre än det....
Din öl verkar bli runt 4,6 %
Låt den stå i 2 veckor tot så är jäsningen helt klar.
Själv dålig på hur man påverkar FGt...
Kanske fick du inte ut så mycket socker ur makten som önskat...=svagare öl som troligen jäser ut snabbare.

Anders


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tis jan 31, 2017 18:19
av Weinkeller
Borde tugga sig ner mot 1012-1015 åtminstone. Prova att ställ varmare i några dygn. Efter första dygnet kan du skaka upp jästen i lösning. Börjar man lite högt i temperatur så kan jästen bli lat på slutet. Vissa extrakt kan vara svårare att jäsa ut ordentligt men det är troligen inte hela problemet.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tis jan 31, 2017 20:55
av Sourz
Okok, tack för tipset.. Försöker ställa den lite värmare och tar en ny mätning om några dagar :)

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tor feb 02, 2017 15:01
av Sourz
Hej igen! Mitt öl jäste ut till 1.015 och jag ställde de till en liten kallcrash nu ute på altanen.. De är minus -0.1, men de borde väl inte spela nån roll så länge de inte går långt under nollan? Men jag har ett problem! När jag tappade opp provet från kranen så glömde jag ta ut jäsröret vilket resulterade i att några droppar vatten från jäsröret kom ner i vörten! Tror ni detta kan ha förstört hela Batchen? :/

Mvh
Sourz

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tor feb 02, 2017 15:34
av Toffeln
Nä. Det tror jag inte. En droppe i 20 liter. Ska vara jävligt smutsigt vatten för att det ska bli katastrof nu när det dessutom är alkoholhaltig vätska utan socker.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tor feb 02, 2017 16:00
av Sourz
Okok, blev lite orolig där.. Hoppas på de bästa då.. Så får jag bara hålla koll på temperaturen ute så vörten inte fryser. Hur kallt tror ni e smärtgränsen när de håller 5.3%?

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tor feb 02, 2017 16:08
av Toffeln
Har hört att ca halva procenten i C så vid -2-3 grader ungefär. Sen är det en stor volym som ska mer i den tempen. Det tvärfryser ju inte.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Postat: tor feb 02, 2017 17:44
av Sourz
Okok, tack för svar.. Då ska jag försöka hålla koll på temperaturen! Bra att man har gått med i det här forumet och att så många vill hjälpa en ny bryggare :)