Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Midsommarsnapsen 2011

Hemkryddning, likörer, köpesessenser och allmänna drinktips.
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

recept mottages tacksamt på både lyckade och misslyckade försök

det som blev bra finns det ju fler som vill testa , och det som blev mindre bra kan man ju varna andra från att testa

sen finns det ju nästan lika många olika smaker som det finns människor
så jag kommer nog kanske till och med testa dom du varnar för ;-)
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av Odqvist »

Vägadikessnaps från Halland

50 cl 40% sprit
1 bit Råsocker
2 kron Johannesört (torkat)
15 blom Rölleka (torkat)

Dra en vecka, sila och lagra.

Smedsängens Vättusprung

50 cl 40% sprit
2 bit Råsocker
4 kvist Pors (torkat)
5 kotte Pors (torkat)
1 stång Kanel

Sätt 25 cl sprit med pors, kottar, kanel och en sockerbit. Dra i två veckor. Sila och tillsätt nästa sockerbit samt 25 cl sprit. Lös ordentligt. Klar att njutas sval till fuktiga fiskekvällar på myrkanten. Lagras gärna.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

ingen som har nå fler trevliga recept ??


NU ÄR DET SNART FÖR SENT TILL MIDSOMMAR


jag håller på med min förbannade akvavit som vanligt ;-)
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

en ny lite lätt förändrad variant på akvavit till midsommar
den här gången med lite mindre vaniljsmak , mer citrus och stjärnanis

zesten av 2 apelsiner och 1 citron
40 grovkrossade enbär (i princip bara delade eller utplattade)
4 mortlade stjärnanisar
1 rågad tesked dillfrön
2 teskedar anisfrön
3 teskedar fänkål
4 teskedar kummin
1 vaniljstång delad längs med och urskrapad , skalet hackas i bitar och tillsätts också

allt blandas i en 1 liters flaska med 75 cl sprit (40%)
tänkte låta det dra ca 5-7 dagar innan det silas av
sen fyller jag flaskan igen med alla kryddorna kvar i med ett lite sött äppelvin
låter det dra ytterligare 5 dar innan även det avsilas
sen blandas vin och sprit till en essens
misstänker att ungefär 1 deciliter av essensen är lagom till 75 cl färdig snaps så blanda 65 cl vodka med 10 cl essens
pröva er fram så ni får en kryddstyrka som passar er .
straygator
Turbojäsare
Inlägg: 26
Blev medlem: sön mar 27, 2011 17:04

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av straygator »

Grymma recept du kommer med dan. Ditt senaste bidrag kommer att sitta som en smäck tillsammans med sillen om några veckor. Själv kan jag tipsa om en krukväxt med citrus som är rätt populär just nu, och som säljs lite här och var. Dock är den rätt dyr, men ett självklart köp för en sådan som mig, som föredrar nyttoväxter framför ögongodis. Kalamandin tror jag att den heter, och den säljs på stora och små Konsumbutiker med mogna och omogna frukter. Frukterna är stora som ja... vad ska man jämföra med? Dom är större än stenkulor och mindre än pingisbollar och smaken lutar nog mest åt citron. Själv har jag bara gjort en essens på det än så länge. Kommer att bli grymt tillsammans med stjärnanis tror jag. Kommer ett recept i framtiden.

Har i flera veckor letat efter pors utan framgång. Var ju tvungen att komma hem med någonting från skogen, så det blev gran. Här nedan kommer receptet.



En stor näve granskott plockas innan sommaren har anlänt. Dom ska ha en vacker ljust grön färg och dom ska inte vara större än kaninkukar.

Lägg på valfri alkoholromantisk platta på skivspelaren och lägg granskotten i ett durkslag. Under våldsamt hög volym går du ut på gården och kastar försiktigt upp det gröna guldet och låter vinden skilja "agnarna från vetet".

Hetta upp en matsked honung tillsammans med en liten kvist rosmarin och skalet från en halv citron. Det ska bli inte bli karamelliserat.

Plocka upp eller sila bort skalet och kvisten. Häll alltsammans i en helflaska och skaka. Flaskan ställes i ett fönster i söderläge, och varje gång som du råkar gå förbi flaskan, så ger du den en omgång.

Efter en till två veckor är det färdigt att smakas av. När det är gjort är det bara att hälla ut skiten eller ge bort den till en pollenallergiker som du hatar. Lova dig själv att du aldrig någonsin ska plocka granskott igen.
I am going, I am going
Any which way the wind may be blowing
I am going, I am going
Where streams of whiskey are flowing
Hodja
Föredetta moderator
Inlägg: 474
Blev medlem: tis mar 30, 2010 11:12

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av Hodja »

straygator skrev:Efter en till två veckor är det färdigt att smakas av. När det är gjort är det bara att hälla ut skiten eller ge bort den till en pollenallergiker som du hatar. Lova dig själv att du aldrig någonsin ska plocka granskott igen.
HAHAHA! :lol:
JÄSNING


BULKLAGRAS
Flädervin, Jordgubbsvin, Sommarvin (jordgubb-rabarber), Plommonvin, Sommarbärmix (jordgubb-svarta & röda vinbär), Svenskt rödvin (blåbär-aronia-vinbär-lingon-nypon-äpple), Aroniavin
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

låter lovande , fniss fniss :lol:
den testar jag nog inte
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av Odqvist »

Ge mig adress via PM så skickar jag 1-2 kvistar torkad Pors till dig/er som vill ha, gratis med posten :)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

har provsmakat midsommarsnapsen 2011 idag med några sillbitar

OBS OBS NI SOM TESTAR

behövs ca 1,5 dl i en hela tycker jag
men testa er fram till er egen önskade kryddstyrka
glömde även att skriva in att jag tillsätter en matsked socker i varje hela av den drickfärdiga mixen

fy satan va mumsig den var :lol:
har 1 liter färdigblandad klar , och 1 liter essens att blanda mer av .

så nu är midsommarsnapsen klar för i år

fler som testat sina snapsar än ??



.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av Odqvist »

Har mina på essens fortfarande, så har inte blandat och prövat. Börjar nog bli dags.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

essens som blandas med vodka bör stå två veckor för att komma till sin fulla rätt
så kör igång å blanda om du vill ha dom klara till midsommar :lol:

å te nyår ä döm ännu göttugare ;-)
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av Odqvist »

Får ta de i morgon, helt enkelt ;)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

min tredje liter blandad idag
fan det är ju åtgång på skiten :lol:
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av Odqvist »

Nä, nu måste ja få tummen ur. Varit upptagen med resten av bryggeriet och oro för mjödet.

Snapsarna är fortfarande essenser. I morgon eller aldrig ska de blandas ;)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

minst sagt dags nu
hur går det för er andra då ??
Skriv svar

Återgå till "Kryddning, likörer, essenser & drinktips"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster