Bagerihonung
- TorstenStenmark
- Föredetta moderator
- Inlägg: 1021
- Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47
Bagerihonung
Jag tänker sätta rätt mycket melomel (mjöd med frukt) och behöver en hel del honung.
Jag kan köpa lokalt producerad bagerihonung (industrihonung. Lägre kvalitet än det som dom säljer i små glasburkar) för
30:-/kg
Jag kan köpa utländsk, vanlig honung för
50:-/kg
Eller lokalt producerad finhonung för
100:-/kg
Vad ska jag satsa på? Bagerihonungen duger ju till bakverk iaf. Kanske inte något man vill ha i téet, men den lär ju inte vara dålig för dens skull. Dessutom ska det ju i vinbär och annat, som kan dölja lite off smak.
Willys utländska honung smakar ju inte det minsta off, men den är ju inte ett dugg lokalt producerad...
Dyraste honungen kan jag tänka mig att köpa till rent mjöd, men till melomel tror jag man kan tumma lite på honungskvaliteten.
Vad tror ni?
Jag kan köpa lokalt producerad bagerihonung (industrihonung. Lägre kvalitet än det som dom säljer i små glasburkar) för
30:-/kg
Jag kan köpa utländsk, vanlig honung för
50:-/kg
Eller lokalt producerad finhonung för
100:-/kg
Vad ska jag satsa på? Bagerihonungen duger ju till bakverk iaf. Kanske inte något man vill ha i téet, men den lär ju inte vara dålig för dens skull. Dessutom ska det ju i vinbär och annat, som kan dölja lite off smak.
Willys utländska honung smakar ju inte det minsta off, men den är ju inte ett dugg lokalt producerad...
Dyraste honungen kan jag tänka mig att köpa till rent mjöd, men till melomel tror jag man kan tumma lite på honungskvaliteten.
Vad tror ni?
Bagerihonung
ä dä nå tillsatser i bagerihonungen? Dä vore annars kul om dä vart bra. Kanske te å mä ä en smak som passar? Vem vet?
Bagerihonung
Jag skulle nog smaka på honungen innan jag köpte några större mängder. Hur mycket du kan tumma beror nog helt på vilken typ av frukt du ska använda. Om du tar något milt som kommer luta extra mycket på honungssmaken så skulle jag nog gå på iaf import honungen men ska det vara någonting starkt tex choklad (ej frukt jag vet, bara ett exempel) som får ett ordentligt bett så spelar nog honungen mindre roll.
Med allt det sagt så blir det nog alltid godast med finhonungen, det beror bara på vad du kan tänka dig att betala.
Med allt det sagt så blir det nog alltid godast med finhonungen, det beror bara på vad du kan tänka dig att betala.
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
- TorstenStenmark
- Föredetta moderator
- Inlägg: 1021
- Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47
Bagerihonung
Jag ska använda röda vinbär, svarta vinbär och blåbär. Kanske rabarber också..
Ja, det känns lite fånigt att snåla, men 30 respektive 100 kronor är ju en ansenlig skillnad!
Jag ska se om det inte går att ordna till ett smakprov. Bra idé!
Jag är inte så jävligt insatt i just honung, men så vitt jag förstått, så är bagerihonungen andrasorteringen av honung, och dessutom pastöriserad.
Ja, det känns lite fånigt att snåla, men 30 respektive 100 kronor är ju en ansenlig skillnad!
Jag ska se om det inte går att ordna till ett smakprov. Bra idé!
Jag är inte så jävligt insatt i just honung, men så vitt jag förstått, så är bagerihonungen andrasorteringen av honung, och dessutom pastöriserad.
Bagerihonung
Jag skulle inte heller vilja säga att jag har någon vidare kunskap om just honung men visst har jag smakat både "bagerihonung" och finfin norrbottnisk ljunghonung och mycket däremellan. Pastöriseringen i sig gör mest troligt inte allt för mycket för smaken men kvaliteten kan nog variera mer i bagerihonungen än i den i glasburk fint förpackade honungen för retailmarknaden.
Bären du tänkt använda lär nog ge en hel del smak så jag tror rent personligen att du inte behöver satsa på 100kronors honungen då den nog ändå hade försvunnit mycket i bärsmaken.
Bären du tänkt använda lär nog ge en hel del smak så jag tror rent personligen att du inte behöver satsa på 100kronors honungen då den nog ändå hade försvunnit mycket i bärsmaken.
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Bagerihonung
Är själv ingen storkonsument av mjöd precis, men ett tips är att använda fin honung med mycket smak vid eftersötningen (om man nu gör en sådan) Den smaken ger ett ganska stort intryck på hela mjöden eftersom en del smak och aromämnen i honungen som används vid jäsningen försvinner ut genom jäsröret.
Kan nog vara en bra idé att använda den billiga honungen som primär ingrediens och fixa till rätt oechslegrader med finhonung. Var förrsiktig att använda för mycket frukt bara, den tar lätt över smaken från den mer svårförnimbara delikata honungstonen.
Kan nog vara en bra idé att använda den billiga honungen som primär ingrediens och fixa till rätt oechslegrader med finhonung. Var förrsiktig att använda för mycket frukt bara, den tar lätt över smaken från den mer svårförnimbara delikata honungstonen.
/Weinkeller
- TorstenStenmark
- Föredetta moderator
- Inlägg: 1021
- Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47
Bagerihonung
Det var ungefär precis så jag resoneradekaffekask skrev:Bären du tänkt använda lär nog ge en hel del smak så jag tror rent personligen att du inte behöver satsa på 100kronors honungen då den nog ändå hade försvunnit mycket i bärsmaken.
Importerad honung för 50 spänn på ÖB, Lidl eller Willys känns inte direkt som något bättre än "bagerihonung" från den lokala biodlaren.
Sen finns det ju svensk honung för 70-80 ute i butikerna också, men då känns steget till 100:-/kg hos biodlaren inte så långt.
Jag tror jag gör som så, att jag köper hem en hink bagerihonung och använder till melomelen, och använder högkvalitativ honung till blankmjödet.
"Det kan inte mer än gå åt helvete!", som farsan alltid sa.
Bagerihonung
passa på å gö en liten sats blankmjöd av bagerihonung samtidigt. då vet du ju precis hur den smakar i jämförelse sen när allt ä klart.
Bagerihonung
Ett Gott råd smaskens!nils-alf skrev:passa på å gö en liten sats blankmjöd av bagerihonung samtidigt. då vet du ju precis hur den smakar i jämförelse sen när allt ä klart.
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
Bagerihonung
Jag kan ju ha fel i det här fallet, men jag skulle tippa att det går alldeles utmärkt att använda industrihonungen till melomelen. Anledningen till att man väljer att göra industrihonung är ofta att honungen har för hög vattenhalt. Vattenhalten bör vara under 20% för att inte honungen ska börja jäsa pga jästsvampar som finns naturligt i nektarn, så om man inte har lust att trassla med luftavfuktare och fläktar för att sänka vattenhalten så är alternativet att pastörisera för att ta död på jästsvamparna. Nackdelen är att man då även tar bort det mesta av "nyttigheterna" i honungen och alltså inte får sälja den som vanlig honung längre. Fast jag känner ingen som gör mjöd för att det ska vara nyttigt...
Smaka på industrihonungen vet ja'! Pastöriseringen brukar inte påverka smaken nämnvärt så om du inte har något emot den så tycker jag att det bara är att köra!
Smaka på industrihonungen vet ja'! Pastöriseringen brukar inte påverka smaken nämnvärt så om du inte har något emot den så tycker jag att det bara är att köra!
Re: Bagerihonung
jag har fin mörk honung till salu egen odlad från egnabin finns i norra småland 70 kr kg endast i ca 28 kg hinkar 070-3210328 seppo
-
- Newbie
- Inlägg: 2
- Blev medlem: tor okt 21, 2021 14:40
- Utrustning: Kastrull
Re: Bagerihonung
Precis som skrevs, bagerihonung har bara för hög vattenhalt, inget annat, utan är ren och fin honung, Brygg med det, kommer gå utmärkt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster