vad tror ni om att göra en malolaktisk jäsning av cider?
är de ens möjligt?
malolaktisk jäsning
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
malolaktisk jäsning
satte satsen med 17 liter must igår, musten var väl ganska sur och jag har ett paket med bakterier för malolaktisk jäsning så jag tänkte att jag skulle testa något nytt (för mig iaf) och försöka göra en cider med lite rundare smak och mindre syra och eventuellt söta upp den lite med xylitol.
Men jag läste nån stans att bakterierna inte gillar jäsningsmiljöer och att man därför inte kan köra både malolaktisk och vanlig jäsning samtidigt. hur blir de då med cider där man aldrig stoppar jäsningen, funkar de att jäsa med bakterier då eller döra dom av miljön?
Men jag läste nån stans att bakterierna inte gillar jäsningsmiljöer och att man därför inte kan köra både malolaktisk och vanlig jäsning samtidigt. hur blir de då med cider där man aldrig stoppar jäsningen, funkar de att jäsa med bakterier då eller döra dom av miljön?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
malolaktisk jäsning
Jag är ingen expert på det här ämnet. Men vad jag har förstått så tillsätter man bakterierna till en färdigjäst/nästan färdigjäst must. Oftast till alltför syrliga vin. Där önskar man ju inte en fortsatt kolsyrejäsning vilket alltså inte genererar några problem (för jag antar att det är där ditt problem ligger).
Mitt förslag är att du låter cidern jäsa ut helt, tillsätter bakterierna och låter cidern stå ett tag och klarna, säg en månad åtminstone. Därefter tillsätter du lite jäst som tål malolaktisk jäsning för kolsyrejäsningen. Förutsatt att den jäst du nu använder inte klarar malolaktisk konkurrens, om den gör det är det bara att fortsätta som vanligt och tillsätta dem mot slutet av jäsningen.
Mitt förslag är att du låter cidern jäsa ut helt, tillsätter bakterierna och låter cidern stå ett tag och klarna, säg en månad åtminstone. Därefter tillsätter du lite jäst som tål malolaktisk jäsning för kolsyrejäsningen. Förutsatt att den jäst du nu använder inte klarar malolaktisk konkurrens, om den gör det är det bara att fortsätta som vanligt och tillsätta dem mot slutet av jäsningen.
/Weinkeller
malolaktisk jäsning
tack för svaret, jag skulle ju kunna ta bort en del av satsen när de jäst färdigt och göra ett minitest och se hur de blir och dra lärdom av de till senare satser.
jag får återkomma med svar om hur resultatet blev
jag får återkomma med svar om hur resultatet blev
malolaktisk jäsning
vad är en malolaktisk jäsning ??
hur fungrar det ??
vad gör den för skillnad ??
undrar endumen
hur fungrar det ??
vad gör den för skillnad ??
undrar endumen
malolaktisk jäsning
Malolaktisk jäsning är igentligen ingen jäsning utan man tillsätter en form av bakterie som bryter ner äppelsyra till mjölksyra och som gör viner rundare och minskar syran.
lite basic beskrivning
lite basic beskrivning
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst