Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Egen Cointreau

Hemkryddning, likörer, köpesessenser och allmänna drinktips.
Användarvisningsbild
Masen
Turbojäsare
Inlägg: 40
Blev medlem: tis sep 23, 2003 2:00
Ort: Norrland

Egen Cointreau

Inlägg av Masen »

Tänkte bara dela med mig ett recept på en god sak nämligen Cointreau (citrus likör/avec).
Gör enligt följande:
Häll valfri mängd sprit i en hink som har tätslutande lock (lagommängd är ca 2-3 helrör) knyt sedan fast 1-2 apelsiner i ett steksnöre och häng Bappelsinerna precis ovanför spritytan (frukten skall INTE komma i fysisk kontakt med spriten bara hänga ovanför) på med locket och låt stå i ca två veckor eller tills spriten har fåttt bra med smak.
När spriten fått smak häll ca 1dl florsocker i ett helrör och fyll på med spriten, skaka om regelbundet tills allt socker löst sig(spriten blir grumlig vid skakning så länge det finns olöst socker i flaskan) detta brukar ta ett tag ca 1 vecka innan allt löst sig.

Sen är det bara att bjuda farmor,mamma eller flickvännen på godsakerna till kaffet
Lycka till och ha det/Masen
Användarvisningsbild
Groover
Bryggmästare
Inlägg: 431
Blev medlem: sön maj 04, 2003 2:00
Ort: Skaune

Egen Cointreau

Inlägg av Groover »

Tar spriten mycket smak av appelsinerna när de hänger över sådär?
Användarvisningsbild
LabMaster
Bryggare
Inlägg: 143
Blev medlem: fre jun 06, 2003 2:00
Ort: V?sterg?tland

Egen Cointreau

Inlägg av LabMaster »

Hur är det med bekämpningsmedel i skalet. Räcker det att tvätta skalen eller?
Gäst

Egen Cointreau

Inlägg av Gäst »

Ni vet väl hur dom konserverar apelsiner?!

Dom dränker in dom i grisurin.

Hmm. Låter gör gott med den spriten ;)

//MaSTeR
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Egen Cointreau

Inlägg av Fructis »

Master skrev:Dom dränker in dom i grisurin.
8O Har du nån källa på det påståendet?? Jag tycker det låter jättegott, minus grusurinen då ...

Jag använder citrusskal i många viner jag gör och även som krydda i t.ex. glögg.
Skrubba skalet ordentligt bara så ska det nog inte vara nån fara eller köp KRAV-apelsiner om det går att få tag på.
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
LabMaster
Bryggare
Inlägg: 143
Blev medlem: fre jun 06, 2003 2:00
Ort: V?sterg?tland

Egen Cointreau

Inlägg av LabMaster »

Ha, ha, ha

Jag läste först grisu-rin, tja det är väl något liknande glycerin eller så. Men sen såg jag att det lästes gris-urin d.v.s "svinapess".

Det var lite äckligare det.
Användarvisningsbild
Masen
Turbojäsare
Inlägg: 40
Blev medlem: tis sep 23, 2003 2:00
Ort: Norrland

Egen Cointreau

Inlägg av Masen »

Hmmm jodå spriten tar ganska mycket smak,och vad gäller bekämpningsmedel så tror jag inte att det följer med i spriten det är mer att apelsin smaken förångas ner i spriten.
Man kan ju prova med citroner och lime oxå eller grapefrukt kan bli hur bra som hellst

Ha det /Masen
Gäst

Egen Cointreau

Inlägg av Gäst »

Fructis skrev:
Master skrev:Dom dränker in dom i grisurin.
8O Har du nån källa på det påståendet?? Jag tycker det låter jättegott, minus grusurinen då ...

Det var i ett repotage på tv för några veckor sedan. Tror det kan ha varit i uppdrag granskning men jag är inte säker.

//MaSTeR
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Egen Cointreau

Inlägg av Fructis »

Jag låtsas inte om det ... :?
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
Aethylicus
Föredetta admin
Inlägg: 509
Blev medlem: tor jul 17, 2003 2:00

Egen Cointreau

Inlägg av Aethylicus »

Uppdrag Granskning förbrukade mitt förtroende för länge sedan...

Rivna apelsinskal används ju till en massa saker. Urin är f.ö. sterilt och även om vi kan tycka att det är osmakligt så är det nog inte farligt (om man inte dricker det i.a.f.). Om det nu skulle stämma.
Användarvisningsbild
Malte
Föredetta moderator
Inlägg: 229
Blev medlem: tor mar 06, 2003 1:00

Egen Cointreau

Inlägg av Malte »

urin är enbart sterilt direkt från blåsan. Det är en riktig svamp på att "suga" i sig bakterier.
Nemo fere saltat sobrius, nisi forte insanit:
(N?stan ingen dansar nykter, s?vida han inte h?ndelsevis ?r galen)
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Egen Cointreau

Inlägg av Fructis »

Jag vill inte höra nåt mer om grispiss ...

Tog en rejäl glasburk, 75cl prima vara, 2 lime som hänger straxx under locket på burken. Får väl se om det blir nån go sup av det ...
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
fenrisulven
Finjäsare
Inlägg: 60
Blev medlem: tis aug 26, 2003 2:00

Egen Cointreau

Inlägg av fenrisulven »

Men sköljer man bara av frukterna och torkar dom så är det definitivt ingen fara att man får i sig grispiss :D
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Egen Cointreau

Inlägg av Fructis »

Det funkade utmärkt. Spriten blev jättegod men behövde lite socker.

God som den är men går säkert bra att blanda också.
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
Masen
Turbojäsare
Inlägg: 40
Blev medlem: tis sep 23, 2003 2:00
Ort: Norrland

Egen Cointreau

Inlägg av Masen »

Fruktis:
Kul att det blev bra, nu är det bara att laborera med andra citrus frukter

Ha det/Masen
Skriv svar

Återgå till "Kryddning, likörer, essenser & drinktips"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster