Stod och stökade hemma i köket igår, och fick lust att dela med mig av mina favoriter för Jul, så här är en tråd för alla er som har något fint recept/tips att ge till en BryggarBroder i juletid, eller låta sig inspireras av andras vishet.
Yngve´s Inlagda Strömming
1 krus/låda
1 kg Färska Strömmingfileér, osaltade
Ströbröd
Vetemjöl
Fint Salt
Extrasaltat Smör
Finmalen Vitpeppar
Lag
7 1/2 dl Vatten
1 1/2 dl Ättikssprit
3 dl Strösocker
3-4 tsk Grovt Salt
Kryddning
1-2 st Skivade Rödlökar
2-3 st Skalade, skivade morötter
20-30 st Bitar skuren purjolök
Klippt, färsk Dill
Hela vitpepparkorn
(Hela Kryddpepparkorn)
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Blanda ca 1 dl ströbröd med 1 msk vetemjöl och någon nypa vitpeppar. Blanda ut på en tallrik med ex en gaffel. Täck en tallrik med ett lager fileér med köttsidan upp, salta försiktigt med finsalt och lägg på ett nytt lager etc tills alla fileér är upplagda och saltade.
Panera varje fileé på båda sidor så de täcks ordentligt. Låt de vila medan pannan blir varm.
Värm en stekpanna "gjutjärn" till medelvärme (6:an på en spishäll med 10 steg) och släng i en klick smör. Det tar ca 15 min innan pannan är riktigt varm.
Stek fileérna först på ryggsidan tills de börjar resa sig, sedan mer försiktigt på köttsidan.
Stekytan kan med fördel bli ganska mörk och krispig, dock inte bränd. Lägg de färdigstekta fileérna att vila på en tallrik med köttsidan nedåt.
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Lagen
Blanda alla ingredienser i en rostfri kastrull (ej aluminium) och koka upp under omrörning. Ställ sedan åt sidan.
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Tag ett Krus, typ Höganäskrus, kruka eller liknande i glasserad keramik, eller matlådor i plast (gamla glasslådor fungerar utmärkt, typ Big Pack).
Lägg ett lager stekta fileér i botten med ryggsidan upp, strö över skivad lök, morötter, rikligt med dill, purjolök, ca 15-20 vitpepparkorn och eventuellt några kryddpepparkorn.
Lägg på ett nytt lager strömming och upprepa proceduren.
När kärlet är fullt, häll över laget och låt det rinna ned. Fyll upp med mer lag allteftersom det sjunker. Lägg ett sista lager lök, och dill etc och fyll upp med lag så att alla fileér täcks.
Sätt folie över kruser eller locket på kärlet, ställ sedan svalt. Matkällare är utmärkt.
Låt strömmingen dra minst fem dygn, den blir godare med tiden.
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Njutes kall tillsammans med hårdkokt ägg, kaviar, skinka och allt annat gott på julbordet. OP Andersson eller Hallands Fläder är fina vänner till denna rätt.
TIPS! Varma fileér kan överhällas med varmt lag, eller så låter du både fileérna och laget svalna innan det överhälles.
Julmat - Recept och Tips till Julbordet
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Julmat - Recept och Tips till Julbordet
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
-
- Bryggare
- Inlägg: 126
- Blev medlem: tor okt 07, 2010 5:39
Julmat - Recept och Tips till Julbordet
Dopp i grytan
julskinka
potatis
Mörk Öl
så ser mitt julbord ut =) allt som behövs
julskinka
potatis
Mörk Öl
så ser mitt julbord ut =) allt som behövs
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster