Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Användarvisningsbild
Gusten
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: mån nov 02, 2009 19:34

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Inlägg av Gusten »

Jag ska snart sätta en ny batch och behöver receptförslag!

Gillar mörka, fylliga, dock inte råtunga ale's.

Bishops Finger, Adnams Bitter, Hobgoblin är några köpeöl som jag gillar skarpt.

Så vad är ert bästa recept på något liknande?

Måste ändå lägga en ny beställning på Humle snart så jag kan införskaffa det jag saknar!
Vin är en dryck, öl är en sport.

På flaska: "Amber Ale" (eller nåt åt det hållet)

Jäsning: "Bishop's Finger klon"
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Inlägg av Weinkeller »

Har inte bryggt denna ännu men det är ett recept från boken clone brews och utlagt på humle.se tidigare. Bishops Finger ska det motsvara:

19liter, Og 1,052-1,055, Fg 1,011-1,014, IBU40, SRM 13

3,7 kg Pale Ale Malt
0,3kg crystal malt
0,150kg puffat vete
120 g Amber Malt

Mäska 90 min på 68grader

Kok
20 gram 8.5% Target 90 min
60 gram glukos 90 min

10 gram EKG 15 min
10 gram Challenger 15min
5ml irish moss 15min

10gram EKG 2min
10gram Styrian Goldings 2min

1968 special london ale jäst
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Gusten
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: mån nov 02, 2009 19:34

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Inlägg av Gusten »

Sounds good enough for a try!

Beställning precis ivägskickad till Humle.se, ihop med massa annat smått o gott! :)

Bara att köra enligt bryggkonstens alla regler, och tillbe den store ölguden att allt skall gå bra då!
Vin är en dryck, öl är en sport.

På flaska: "Amber Ale" (eller nåt åt det hållet)

Jäsning: "Bishop's Finger klon"
Användarvisningsbild
Gusten
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: mån nov 02, 2009 19:34

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Inlägg av Gusten »

En liten fråga bara ang mängden, 19liter. Är det före eller efter humling, dvs, är det mängden vört före eller efter kok?
Vin är en dryck, öl är en sport.

På flaska: "Amber Ale" (eller nåt åt det hållet)

Jäsning: "Bishop's Finger klon"
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Inlägg av Weinkeller »

Det är efter kok, typisk amerikansk batchstorlek. Skala om och lägg till vatten så är du hemma.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Gusten
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: mån nov 02, 2009 19:34

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Inlägg av Gusten »

Har precis börjat mäska enligt ovan recept, efter 30m hårdträning för högerarmen (min kvarn :lol: ). Bara hoppas det blir najs då.
Vin är en dryck, öl är en sport.

På flaska: "Amber Ale" (eller nåt åt det hållet)

Jäsning: "Bishop's Finger klon"
Användarvisningsbild
Gusten
Turbojäsare
Inlägg: 37
Blev medlem: mån nov 02, 2009 19:34

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Inlägg av Gusten »

Jäsningen verkar precis ha kommit igång, efter ca 15 timmar, bubblar fint nu! :)

En liten newbie-fråga bara, det här med att skaka hinken under jäsning...
Bör/skall det göras? Har aldrig brytt mig om det. Skall det isåfall göras under de första 2-3 dygnen när jäsningen är som mest, eller senare när den börjar avta?
Vin är en dryck, öl är en sport.

På flaska: "Amber Ale" (eller nåt åt det hållet)

Jäsning: "Bishop's Finger klon"
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Bästa recept på mörka & fylliga öl?

Inlägg av Weinkeller »

Det behöver inte göras om man inte misstänker att jäsningen avstannat i förtid. Då kan det vara motiverat att flytta jäskärlet till en varmare plats och virvla upp jästkakan något.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster