Sida 1 av 2

Utspädningsuträknare

Postat: tis sep 29, 2009 22:13
av aqua vitae
Utspädningsuträknare
https://bryggforum.nu/download/upload/ ... atten.html
Använd denna om du vill veta hur mycket vatten du ska tillsätta till en viss mängd sprit med känd styrka på, för att späda till önskad alkoholstyrka.


Drinkberäknaren (av Attackbever)
https://bryggforum.nu/download/upload/ ... nkcalc.php
Använd denna för att räkna ut vilken alkoholstyrka du får om du blandar flera olika drycker med kända alkoholstyrkor.

Dessa finns nu att hitta på forumets startsida under Verktyg

Utspädningsuträknare

Postat: ons sep 30, 2009 15:49
av stillton
praktiska och bra hjälpmedel som fungerar till de flesta applikationer. Det kan dock vara bra att veta att de inte stämmer exakt, eftersom de inte tar hänsyn till att densiteten är olika vid olika styrkor.

om du exempelvis har 10liter 80% sprit så känns det logiskt att blanda ut den med 10liter vatten för att få 40% sprit, men i verkligheten måste man fylla på med 10.4 liter vatten.

här finns en tabell för den som känner för att vara petnoga: http://alcbevtesting.com/wp-content/upl ... table1.pdf

Utspädningsuträknare

Postat: mån okt 12, 2009 0:10
av aqua vitae
Skall man vara ännu mer petnoga så mät temperaturen på vattnet och spriten för att inte tillsätta för mycket/lite vatten.

Exempel: blandas 5 liter ren etanol med 5 liter vatten erhålles:
vid 0°C; 9,59 liter 52,3%
vid 25°C; 9,65 liter 51,7%
vid 50°C; 9,67 liter 51,3%.

Men då är det kanske lite väl överkurs :wink:

Re: Utspädningsuträknare

Postat: lör aug 03, 2019 17:23
av fullkastrull
Användbar sida med flertalet uträknare på:

https://www.hillbillystills.com/distill ... -s/265.htm

Re:

Postat: sön aug 04, 2019 11:35
av latmasken
aqua vitae skrev:Skall man vara ännu mer petnoga så mät temperaturen på vattnet och spriten för att inte tillsätta för mycket/lite vatten.
Är det inte enklare att väga dem istället för att mäta temperaturen? För det är väl volymen som påverkas av temperaturen, inte massan?

(Oj, ser att det är en jättegammal tråd)

Re: Re:

Postat: lör sep 07, 2019 6:14
av NeoOhm
latmasken skrev:
aqua vitae skrev:Skall man vara ännu mer petnoga så mät temperaturen på vattnet och spriten för att inte tillsätta för mycket/lite vatten.
Är det inte enklare att väga dem istället för att mäta temperaturen? För det är väl volymen som påverkas av temperaturen, inte massan?

(Oj, ser att det är en jättegammal tråd)

Svarade nyss på en tråd från 2010 :idea: :lol: men kemin är nog den samma.

Re: Utspädningsuträknare

Postat: ons apr 08, 2020 0:40
av Klotiris
Hehe jag ska peta till det en gammal tråd jag åsså.

Vi får inte glömma att det finns både volym och vikt %.

I Ryssland räknas sprit i gram tex

Re: Utspädningsuträknare

Postat: ons jul 08, 2020 16:25
av MurvSneaker
Jag kanske tänker helt galet... Men enligt dessa galna tankar så...
Om man vill ha en volymprocent, vilket de flesta vill, borde det vara helt rätt att blanda 1 liter 80% sprit med 1 liter vatten för att få 2 liter 40% sprit.
Jag förutsätter då att den 80%-iga spriten har samma temperatur som vattnet.

Viktprocent är det väl inte så många som använder längre?

Om man sen kyler ned den färdiga blandningen, skulle volymprocent kanske ändras något men jag gissar att man inte känner så stor skillnad när den i tages en kväll i goda vänners sällskap. :D

Re: Utspädningsuträknare

Postat: ons jul 08, 2020 20:08
av ranald
Du har provat att kolla på https://www.hillbillystills.com/distill ... -s/265.htm (som fanns länkad längre upp i tråden)?

Re: Utspädningsuträknare

Postat: sön jul 12, 2020 8:42
av latmasken
MurvSneaker skrev: ons jul 08, 2020 16:25 Om man vill ha en volymprocent, vilket de flesta vill, borde det vara helt rätt att blanda 1 liter 80% sprit med 1 liter vatten för att få 2 liter 40% sprit.
Tyvärr blir det inte 2 liter om du blandar 1 liter sprit med 1 liter vatten.

Det har att göra med hur molekylerna går in i varandra.

Det är det som är problemet med volym-procent.

Det är därför kemister alltid jobbar med vikt-procent.

Vi kan t.ex. ta om man blandar socker och vatten. Tar du 1000 g vatten (d.v.s. 1 liter) och blandar det med 1000 g socker så blir volymen ungefär 1,6 liter. Men du vet att du har 50:50 socker och vatten i den blandningen om du tittar på vikten.

Re: Utspädningsuträknare

Postat: lör aug 15, 2020 11:30
av Gallon
Orkar inte leta runt längre på telefonen så frågar istället.

Mäter man volym eller vikt-procent med en hydrometer?

Är du inte väldigt säker, avstå från att svara!

Re: Utspädningsuträknare

Postat: lör aug 15, 2020 14:51
av temp_wricko
Gallon skrev: lör aug 15, 2020 11:30 Orkar inte leta runt längre på telefonen så frågar istället.

Mäter man volym eller vikt-procent med en hydrometer?

Är du inte väldigt säker, avstå från att svara!
Jag har hydrometrar som mäter både volymprocent och viktprocent. Någon är kalibrerad till 20°C en annan till 25°C.
Ja, jag är väldigt säker på detta då de är mina.

Vad din hydrometers skala är och vid vilken temperatur den är kalibrerad kan jag inte svara på.
Det vanliga är volymprocent och 20°C om de är till för alkohol/vatten. Men nu är detta ett antagande eftersom du kan sitta med en som mäter hur väl ditt bly/syra-batteri är laddat.

Re: Utspädningsuträknare

Postat: sön aug 16, 2020 13:08
av Gallon
Tack så mycket för svar.

Jag köpte den enklaste möjliga https://www.noblegrape.ca/products/hydrometer
Kan inte utläsa på förpackningen om den vid rätt temp, vinden i ryggen, planeternas placering visar volym- eller vikt-procent.
Generellt på forumet så slänger sig alla med "procent" utan att specificera om vilken procent som åsyftas. Därav min fråga.

Så vad tror ni att den enklaste formen i länken ovan är meningen att visa?

Re: Utspädningsuträknare

Postat: sön aug 16, 2020 21:04
av Toffeln
Gallon skrev: sön aug 16, 2020 13:08 Tack så mycket för svar.

Jag köpte den enklaste möjliga https://www.noblegrape.ca/products/hydrometer
Kan inte utläsa på förpackningen om den vid rätt temp, vinden i ryggen, planeternas placering visar volym- eller vikt-procent.
Generellt på forumet så slänger sig alla med "procent" utan att specificera om vilken procent som åsyftas. Därav min fråga.

Så vad tror ni att den enklaste formen i länken ovan är meningen att visa?
Det beror på vilken formel du använder dig av. Den i länken ovan visar hur mycket "socker" det finns i vätskan och genom att ta flera mätvärden (ett vid start av jäsning (og) och ett vid färdigjäst (fg) ) så kan du beräkna hur mycket alkohol som har producerats i vätskan.

Re: Utspädningsuträknare

Postat: mån aug 17, 2020 8:05
av Gallon
Ok,

Jag har INTE en oechslemätare(stavning) utan den billigaste formen av alkoholmätare genom densitet. Kollade bara på bilden i förra länken och trodde det var den jag har. :doh:
Men nu har jag hittat den jag har exakt https://www.mixhuset.se/pub_images/larg ... linder.jpg

Frågan kvarstår; är värdet vikt- eller volym-procent som jag ser?