Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Hejsan, min första post här.. be nice
Var och hälsade på hos min farmor & farfar igår och de har hela altanen
full med mogna och nästan mogna vindruvor och då kom jag på den
genialska och roliga iden att göra vin
Nu har jag ingen aning om hur jag ska gå tillväga? Skulle tro att F o F har
den mesta utrustningen sen tidigare men jag undrar om det finns någon
vinbryggeri for dummies eller liknande haha.
Letade här men hittade inget, kanske är jag dålig på att leta
Tack på förhand.
Hittade denna sammanfattning och den lärde mig en del:
http://www.bryggforum.nu/modules.php?na ... pic&t=7330
Men ur får jag reda på hur stor del jäst / vindruvor / socker / vatten jag ska ha?
Ska ja ha fler tillsatser? Som ni märker är jag väldigt grön på området.
Var och hälsade på hos min farmor & farfar igår och de har hela altanen
full med mogna och nästan mogna vindruvor och då kom jag på den
genialska och roliga iden att göra vin
Nu har jag ingen aning om hur jag ska gå tillväga? Skulle tro att F o F har
den mesta utrustningen sen tidigare men jag undrar om det finns någon
vinbryggeri for dummies eller liknande haha.
Letade här men hittade inget, kanske är jag dålig på att leta
Tack på förhand.
Hittade denna sammanfattning och den lärde mig en del:
http://www.bryggforum.nu/modules.php?na ... pic&t=7330
Men ur får jag reda på hur stor del jäst / vindruvor / socker / vatten jag ska ha?
Ska ja ha fler tillsatser? Som ni märker är jag väldigt grön på området.
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
http://www.bryggforum.nu/modules.php?na ... highlight=
Där fins en tråd i exakt detta ämne =)
Enda du igentligen måste bestämma är vill du göra vitt eller rött vin? och sen det roliga med att välja jäst
Där fins en tråd i exakt detta ämne =)
Enda du igentligen måste bestämma är vill du göra vitt eller rött vin? och sen det roliga med att välja jäst
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Perfekt! Funderar på att lägga upp en bildtråd, var lägger jag upp den?
- attackbever
- Föredetta moderator
- Inlägg: 1099
- Blev medlem: ons maj 24, 2006 2:00
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Bildupptankningen här på forumet fungerar inte, tyvär inte sökfunktioner heller. Men du kan maila bilderna till MajorTom så lägger han dem som en tråd i avdelningen "Bilder mm" sen är det bara till att länka till bilderna när du skriver ett inlägg. Det finns ju även andra sidor där man kan ladda upp bilder gratis, om man nu inte har tillgång till en webbswerver..fullodum skrev:Perfekt! Funderar på att lägga upp en bildtråd, var lägger jag upp den?
Välkommen till bryggforum.
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Tack, synd att det inte går att ladda upp bilder, tappar lite charm
med länkar men lägger upp bilder på nätet anyway!
med länkar men lägger upp bilder på nätet anyway!
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Tjena,
Håller på att läsa på nu och eftersom det inte gick att söka så har jag lite frågor:
1. Vad är "dammejanne"?
2. Hur vet jag hur mycket närsalt / svavel jag ska ha i?
3. Svavlar man för att slippa ohyra?
Nu till helgen blir det skörd och skaljäsning, ni får hjälpa mig allteftersom
Håller på att läsa på nu och eftersom det inte gick att söka så har jag lite frågor:
1. Vad är "dammejanne"?
2. Hur vet jag hur mycket närsalt / svavel jag ska ha i?
3. Svavlar man för att slippa ohyra?
Nu till helgen blir det skörd och skaljäsning, ni får hjälpa mig allteftersom
- Morty81
- Bryggmästare
- Inlägg: 342
- Blev medlem: fre aug 26, 2005 2:00
- Ort: I min lilla v?rld av blommor
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
damejeanne är en större "glasflaska" som du hittar på myrorna, lokala loppisen m.m
Finns en bild på en på denna sida:
http://www.ortblomman.com/ortbiten/maskros.html
Hur mycket svavel man ska ha beror ju på hur mycket du ska göra.
20ppm(partspermillion) har jag för mig.
Antar att det är i början av din bryggning du ska svavla nu.
Men har i svavel för att döda ev bakterier m.m
du kan fortfarande söka på denna sida via google.
skriv i sökfältet site:www.bryggforum.com härskriverdudittsökord
Vilken sorts jäst ska du använda?
Finns en bild på en på denna sida:
http://www.ortblomman.com/ortbiten/maskros.html
Hur mycket svavel man ska ha beror ju på hur mycket du ska göra.
20ppm(partspermillion) har jag för mig.
Antar att det är i början av din bryggning du ska svavla nu.
Men har i svavel för att döda ev bakterier m.m
du kan fortfarande söka på denna sida via google.
skriv i sökfältet site:www.bryggforum.com härskriverdudittsökord
Vilken sorts jäst ska du använda?
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Tack för tipset ang sökningar
Jag vet inte vilken jäst jag ska använda, tänkte höra mig för i bryggaffären,
rekommenderar du något särskilt?
Förresten, vad är närsalt?
tack
Jag vet inte vilken jäst jag ska använda, tänkte höra mig för i bryggaffären,
rekommenderar du något särskilt?
Förresten, vad är närsalt?
tack
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Brukar vara en liten påse eller burk som det står jästnäring eller jästnärsalt på.
Brukar inehålla vitaminer, mineraler, amino syror, zink fosfater, kväve och döda jäst celler. Allt det för att skapa en bättre miljö för jästen.
Brukar inehålla vitaminer, mineraler, amino syror, zink fosfater, kväve och döda jäst celler. Allt det för att skapa en bättre miljö för jästen.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Tack! Jag hoppas att gubben/gumman i bryggaffären har lite koll,Lo skrev:Brukar vara en liten påse eller burk som det står jästnäring eller jästnärsalt på.
Brukar inehålla vitaminer, mineraler, amino syror, zink fosfater, kväve och döda jäst celler. Allt det för att skapa en bättre miljö för jästen.
kommer korsförhöra den stackaren
- Morty81
- Bryggmästare
- Inlägg: 342
- Blev medlem: fre aug 26, 2005 2:00
- Ort: I min lilla v?rld av blommor
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Vill du göra det lätt för dig så finns färdplockade "paket" på bryggaffären.
Dom innheåller allt från jäst-närsalt-jässtopp-klarning.
Inte lika kul som att plocka själv men lite lättare!
Dom innheåller allt från jäst-närsalt-jässtopp-klarning.
Inte lika kul som att plocka själv men lite lättare!
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Aha! Kanske kan var en ide eftersom det är min oskuld vi pratar om ochMorty81 skrev:Vill du göra det lätt för dig så finns färdplockade "paket" på bryggaffären.
Dom innheåller allt från jäst-närsalt-jässtopp-klarning.
Inte lika kul som att plocka själv men lite lättare!
det vore synd att fördärva årets skörd och behöva vänta 1 år tills nästa
gång. Ska bli skoj, längtar tills helgen
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
0. Skörda helst när kärnorna har blivit bruna. Är de gröna och du måste skörda får du göra vitt vin, alltså, skippa skaljäsningen.
1. Var lite kräsen när du plockar. Ett par spindlar kan inte undvikas och gör säkert sitt till vinet men undvik tex. möglig frukt. Sån som torkat (händer det i Sverige?) går däremot bra.
2. Skölj gärna frukten med svavelvatten eller tillsätt lite (20ppm som Morty81 skrev låter bekant och jag har inte boken här)
3. Problem: Du ska sätta upp vinet för jäsning, du behöver ett kar eller tillräckligt stor hink för att rymma musten och tillåta omrörning. Druvorna ska krossas, skal, saft och kärnor ska i hinken, stjälkarna ska bort. Jag har en maskin som gör detta. Du får hitta på något själv. Observera att du inte ska tillsätta vatten och socker bara vid behov (mät halten). Vatten ger volym men gör vinet blaskigt. Vill du dryga ut det så jäs en sats på koncentrat också och blanda efter smak innan buteljeringen. Spara gärna stjälkarna i nån plastsäck. De kan användas vid pressningen för att göra den mer effektiv.
4. Förkultivera vald vinjäst eller låt jäsningen börja på skaljästen. Jag har svårt att rekommendera något här eftersom du inte vet/skriver vad det är för druvsort. 25 grader är lämplig starttemperatur.
5. Låt jäsa i ca 10 dagar med skal och kärnor. I början måste du röra om varannan timme eller så. När jäsningen är ordentligt igång sänker du temperaturen till 18-19 grader och när alkoholhalten börjar bli påtaglig (tänk starköl) behöver du inte röra så ofta. Försök dock att se till att inte fruktmassan längst upp torkar för då börjar det bildas ättika i vinet.
6. Problem: Nu ska vinet pressas. Du behöver en hink till eller, ännu bättre, en dammejanne av glas. En del vin rinner av sig själv och kan hällas direkt i dammejannen. Fruktmassan med skal och kärnor ska pressas. Om man har en press varvar man med stjälkar (se 3) och pressar en gång. Sedan river man "kakan" lassar in allt i pressen igen och kör en gång till. Efter som du inte har någon press (knappsat troligt) får du komma på något själv.
7. Låt det pressade vinet stå lufttätt, med jäsrör, tills det jäst ut.
1. Var lite kräsen när du plockar. Ett par spindlar kan inte undvikas och gör säkert sitt till vinet men undvik tex. möglig frukt. Sån som torkat (händer det i Sverige?) går däremot bra.
2. Skölj gärna frukten med svavelvatten eller tillsätt lite (20ppm som Morty81 skrev låter bekant och jag har inte boken här)
3. Problem: Du ska sätta upp vinet för jäsning, du behöver ett kar eller tillräckligt stor hink för att rymma musten och tillåta omrörning. Druvorna ska krossas, skal, saft och kärnor ska i hinken, stjälkarna ska bort. Jag har en maskin som gör detta. Du får hitta på något själv. Observera att du inte ska tillsätta vatten och socker bara vid behov (mät halten). Vatten ger volym men gör vinet blaskigt. Vill du dryga ut det så jäs en sats på koncentrat också och blanda efter smak innan buteljeringen. Spara gärna stjälkarna i nån plastsäck. De kan användas vid pressningen för att göra den mer effektiv.
4. Förkultivera vald vinjäst eller låt jäsningen börja på skaljästen. Jag har svårt att rekommendera något här eftersom du inte vet/skriver vad det är för druvsort. 25 grader är lämplig starttemperatur.
5. Låt jäsa i ca 10 dagar med skal och kärnor. I början måste du röra om varannan timme eller så. När jäsningen är ordentligt igång sänker du temperaturen till 18-19 grader och när alkoholhalten börjar bli påtaglig (tänk starköl) behöver du inte röra så ofta. Försök dock att se till att inte fruktmassan längst upp torkar för då börjar det bildas ättika i vinet.
6. Problem: Nu ska vinet pressas. Du behöver en hink till eller, ännu bättre, en dammejanne av glas. En del vin rinner av sig själv och kan hällas direkt i dammejannen. Fruktmassan med skal och kärnor ska pressas. Om man har en press varvar man med stjälkar (se 3) och pressar en gång. Sedan river man "kakan" lassar in allt i pressen igen och kör en gång till. Efter som du inte har någon press (knappsat troligt) får du komma på något själv.
7. Låt det pressade vinet stå lufttätt, med jäsrör, tills det jäst ut.
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Tack för ett långt och utförligt inlägg
Blev ingen skördning i helgen.. snyft. Min envisa farmor trodde inte
de var tillräckligt mogna, ska ta en titt på kärnorna till helgen!
Tolkar jag dig rätt om jag ska skaljäsa utan socker och vatten för att
sedan tillsätta vatten och socker efter pressningen?
Blev ingen skördning i helgen.. snyft. Min envisa farmor trodde inte
de var tillräckligt mogna, ska ta en titt på kärnorna till helgen!
Tolkar jag dig rätt om jag ska skaljäsa utan socker och vatten för att
sedan tillsätta vatten och socker efter pressningen?
Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?
Nej, vad jag sa är att man kan tillsätta socker (om nivån är låg) men inte vatten. Bättre ändå är att tillsätta koncentrat, alltså sammköra med en lämplig vinsats, eller gör en sats vin "vid sidan av" och blanda. Jag tror inte att vindruvor blir så smakrika i Sverige, med så få soltimmar, så att det någonsin skulle behövas extra vatten. Troligare tvärt om.
Ska du dryga ut med tex. äpplen behövs det väl... I så fall följ receptet.
Ska du dryga ut med tex. äpplen behövs det väl... I så fall följ receptet.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster