Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Ok
Märkte när jag stängde av kylningen att då kom ångerna genom rören jätte fort !
Tusen tack igen
Märkte när jag stängde av kylningen att då kom ångerna genom rören jätte fort !
Tusen tack igen
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Slå inte av kylningen till produktkylaren, den måste alltid vara på!
Däremot behöver du reglera refluxkylningen genom kokets gång. Det är så du styr din refluxratio med din apparat.
Har du frågor kring apparaten och körningen så rekommenderar jag att du skapar en ny tråd här: viewforum.php?f=53
Däremot behöver du reglera refluxkylningen genom kokets gång. Det är så du styr din refluxratio med din apparat.
Har du frågor kring apparaten och körningen så rekommenderar jag att du skapar en ny tråd här: viewforum.php?f=53
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Okok..
Måste läsa på mera !
Vet inte om. Det är refluxkylare jag köpt !
Kan du kolla ?
https://a.aliexpress.com/_EHcBhV3
Måste läsa på mera !
Vet inte om. Det är refluxkylare jag köpt !
Kan du kolla ?
https://a.aliexpress.com/_EHcBhV3
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Jodå!
Det är en shotgunkylare. Används normalt som refluxkylare, men det går även att använda som produktkylare. Beror helt enkelt på var man monterar den.
Det är en shotgunkylare. Används normalt som refluxkylare, men det går även att använda som produktkylare. Beror helt enkelt på var man monterar den.
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Ok...
Jävla jungel med allt att ha koll på !
Har ju den åvan på stigarröet som jag har bollar i !
Den det gick ju åt helvete med det idag ! Komner inge sprit om jag inte stänger av vattnet till den !
Måste läsa om jag satt den på rätt ställe !
Jävla jungel med allt att ha koll på !
Har ju den åvan på stigarröet som jag har bollar i !
Den det gick ju åt helvete med det idag ! Komner inge sprit om jag inte stänger av vattnet till den !
Måste läsa om jag satt den på rätt ställe !
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Den sitter rätt. Däremot behöver du en ventil eller liknande för att strypa hur mycket kylvatten som passerar genom den, annars kommer den att kyla för bra.
I början av koket är det bra om den kyler för bra (full reflux = all sprit rinner tillbaka genom kolonnen). Efter att den stått i full reflux ett tag så har den stabiliserats (heads koncentrerat i toppen) och man kan börja ta ut produkt. På en LM eller VM så görs detta genom att öppna ventilen vid produktuttaget. På en CM görs detta genom att minska refluxkylningen så pass att ångor kan passera förbi refluxkylaren till produktkylaren.
Du har en CM
viewtopic.php?t=12350
viewtopic.php?t=15125
I början av koket är det bra om den kyler för bra (full reflux = all sprit rinner tillbaka genom kolonnen). Efter att den stått i full reflux ett tag så har den stabiliserats (heads koncentrerat i toppen) och man kan börja ta ut produkt. På en LM eller VM så görs detta genom att öppna ventilen vid produktuttaget. På en CM görs detta genom att minska refluxkylningen så pass att ångor kan passera förbi refluxkylaren till produktkylaren.
Du har en CM
viewtopic.php?t=12350
viewtopic.php?t=15125
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Som Andy skrev behöver du kunna reglera kylvattnet genom refluxkylaren. Du behöver en ventil eller strypning som går att finjustera flödet med. Sätt den på returen(utloppet) så har du alltid vatten med tryck i kylaren.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Jag köpte kulventil !
Bra att du sa att den ska va på returen !
Tusen tack igen för alla svar !
Har läst "guiden" om tekniker osv...men det är lite klurigt ändå !
Bra att du sa att den ska va på returen !
Tusen tack igen för alla svar !
Har läst "guiden" om tekniker osv...men det är lite klurigt ändå !
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Om det är en refluxkylare eller produktkylare beror ju inte på hur den är konstruerad utan var den sitter.
Refluxkylaren kyler ångorna så de droppar tillbaka i kolonnen, medans produktkylaren kyler ångorna så det kommer ut sprit.
Refluxkylaren kyler ångorna så de droppar tillbaka i kolonnen, medans produktkylaren kyler ångorna så det kommer ut sprit.
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Andy skrev: ↑lör jan 13, 2024 21:53 Slå inte av kylningen till produktkylaren, den måste alltid vara på!
Däremot behöver du reglera refluxkylningen genom kokets gång. Det är så du styr din refluxratio med din apparat.
Har du frågor kring apparaten och körningen så rekommenderar jag att du skapar en ny tråd här: viewforum.php?f=53
Skrev en fråga dära !
Men denna gång gick det jätte bra !
Tästa mig fram osv...
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Där jag köpte min stog det att man bara ska fylla
Kastrullen till 60 % !
Hittar inte nått här på forumet !
Hur gör ni ?
Min är på 6 liter,brukara bara köra 4 liter !
Kastrullen till 60 % !
Hittar inte nått här på forumet !
Hur gör ni ?
Min är på 6 liter,brukara bara köra 4 liter !
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Det är väl fört att ha extra plats om det skulle skumma eller liknande. Vissa typer av mäsk skummar mer.
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Sugar mash, 25 liters in 30 liter boiler works. Malt mash with protein, you want 20 liters in 30 liter boiler tops. Low power keeps the foaming down, that's what they do in some whisky distilleries, adjust the power so the foam won't get past upper inspection window on the pot still neck.
"Designing and building automatic stills, 3rd edition" - now available from Amazon
If it's got tits, tyres or a trigger - it's trouble
Everything in life that's any fun is either immoral, illegal or fattening
If it's got tits, tyres or a trigger - it's trouble
Everything in life that's any fun is either immoral, illegal or fattening
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Ok.
Min kokplatta stormkokar aldrig !
Så då kommer aldrig det skumma ! Fyllde nästan kastrullen idag till max,inge problem med skum
Tack för alla svar varje gång ! Vilken skillnad det är nu än hur det va i början ! Börjar veta hur allt ska va,det blir bättre för varje gång !
Min kokplatta stormkokar aldrig !
Så då kommer aldrig det skumma ! Fyllde nästan kastrullen idag till max,inge problem med skum
Tack för alla svar varje gång ! Vilken skillnad det är nu än hur det va i början ! Börjar veta hur allt ska va,det blir bättre för varje gång !
Re: Hur mycket socker i 4 liter mäsk?
Om du vill slippa att det skummar kan du ta en matsked margarin (vanligt) och slänga ner i mäsken före kokning.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster