Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Ta upp vinprov och ersätta med CO2

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Aronical
Turbojäsare
Inlägg: 44
Blev medlem: tis sep 24, 2019 13:27
Utrustning: damejeanne

Ta upp vinprov och ersätta med CO2

Inlägg av Aronical »

För att inte få in syre i damejeanne eller annan behållare vore det ju lämpligt om man bytte vinvolymen mot tex CO2 så inget syre kommer in och sabbar.

Typ en 16g kolsyrepatron med en nålventil som sitter i en silikonpropp och bredvid i proppen sitter en slang ner i vinet. När man öppnar ventilen så CO2 åker ner i behållaren så åker vin upp i slangen.

Någon som har riggat en liten 16g kolsyrepatron så?
Någon kanske har en annan lösning?
Laphroaig
Bryggare
Inlägg: 142
Blev medlem: ons mar 05, 2003 1:00
Ort: Stockholm

Re: Ta upp vinprov och ersätta med CO2

Inlägg av Laphroaig »

Jag har inte provat själv. Men med tiden kanske du får mousserande vin om du använder kolsyra? Kanske bättre om du använder kvävgas istället? Typ sådana där patroner till gräddsifoner.
Aronical
Turbojäsare
Inlägg: 44
Blev medlem: tis sep 24, 2019 13:27
Utrustning: damejeanne

Re: Ta upp vinprov och ersätta med CO2

Inlägg av Aronical »

Kväve skulle faktiskt inte vara lämplig i detta fall med tanke på att den är lättast av de olika gaserna i luft. Då skulle den åka ur behållaren och vanlig luft (inklusive syre) skulle åka ner i behållaren.

CO2 i tyngst av de vanliga luftgaserna + bildas naturligt i jäsningen så den skulle vara lämplig. Den sjunker ner till vinytan och lägger sig som ett skyddande lager.

Kväve (N2): Molekylvikt 28
Syre (O2): Molekylvikt 32
Argon (Ar): Molekylvikt 40
Koldioxid (CO2): Molekylvikt 44

Den ska ju bara in upptill i behållaren. Inte bubblas ut nere i vinet.. Så jag tror inte det är någon risk att man kolsyrar själva vinet.
1. Vad kan man jäsa?
2. Allt som inte skriker går att jäsa
3. Allt går att jäsa
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster