Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Grundläggande utrustning och teknik.
mankanbrankan
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: mån jan 23, 2023 7:57

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av mankanbrankan »

Hej igen!
Är på mitt livs andra batch så jag räknas väl fortfarande som nybörjare :)

16 dagar har gått sedan bryggdagen. Jag har en tjock bottensats, nästan upp till 3.litersstrecket på jäshinken. När jag tappade ur lite ur kranen kommer det ut grynigt grumligt... Och FG blev 20. Det jag undrar är hur korrekt det blir att mäta FG med grumlig bottensats i mätröret?? För att komma åt den klara vätskan ovanför bottensatsen måste jag öppna jäshinkens lock och typ använda hävert, är det ok? GÖr det skillnad att mäta FG i den klara vätskan eller i bottengrumset? (Det känns som att svaret är "ja, självklart" men jag är rookie och vet inte om det är ok att öppna locket... :)

Det bubblar absolut ingenting, vattennivåerna i jäsröret är på samma nivå, så min gissning är att det inte gäser. Men FG 20 känns ju för högt... Ett råd, någon?
Mesktomten
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: ons apr 20, 2022 10:13
Utrustning: Grainfather S40
Ort: Malmö

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av Mesktomten »

Det låter som väldigt mycket bottensats beroende på hur mycket du totalt har i jäshinken såklart, men jag gissar på 10 eller 20 liter. Vad är det för jäst du använt? Temperatur? Var det grumligt redan innan du började jäsa (har du en massa humlerester eller annat i hinken)?
Har den stått 16 dagar är det nog färdigjäst i alla fall. Jag skulle, som du också föreslår, använt hävert och tappat ur och passat på att mäta FG samtidigt.
Mista
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån mar 20, 2023 18:11

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av Mista »

Hej, jag är ny till jäsning av alkoholhaltiga drycker och undrar om det funkar att använda en kökshanduk till att jäsa öl istället för att ha ett vattenlås. Jag undrar alltså om det går att jäsa öl som det går att jäsa bröd. :)
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av AirQ »

Mista skrev: mån mar 20, 2023 18:12 Hej, jag är ny till jäsning av alkoholhaltiga drycker och undrar om det funkar att använda en kökshanduk till att jäsa öl istället för att ha ett vattenlås. Jag undrar alltså om det går att jäsa öl som det går att jäsa bröd. :)
Funkar gör det,det kommer att jäsa men det är rätt hyfsad stor risk för infektion.

Så vattenlås är nog den bästa lösningen eftersom den ändå inte kostar så mycket mer än 10-15kr :)
Learning by doing is the shit
MurvSneaker
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av MurvSneaker »

Till din nästa bryggning skulle jag föreslå att du höjer jäshinken där kranen (ställ något under så hinken lutar) är så när du ska tappa upp ölet kommet troligtvis inte "grumset" vara ovanför tappkranen.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden :mrgreen:
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av latmasken »

Att låta en hink med cider stå med en handduk över brukar man göra om man vill göra vinäger.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av latmasken »

latmasken skrev: tis nov 15, 2022 19:49 Min tanke är att istället för att ha i mer socker ha i mindre vatten för att få högre OG, just eftersom jag inte behöver få ut några 23 liter. Jag behöver ju bara typ 12-15 liter om jag vill ha ut 10 liter färdig öl.
Kan följa upp den här gamla frågan, då det var kallt inne i vintras blev satsen stående (med jästen i kylen) men nu fick jag tummen ur.

Hittade receptet som sa vad OG skulle vara, så jag började med lite kallt vatten i hinken, hällde i extraktet, sköljde ur burken med kokande vatten och fyllde på med lite till kallt vatten. Mätte temperaturen och tog ut några droppar till refraktometern och efter en stund hade jag faktisk 1038 (som det skulle vara) och runt 26-27 grader (lite i överkant, men min tanken var att det svalnar snabbt och jästen gillar nog lite varmare de första minuterna).

Tror det blev ungefär 12,5 liter i hinken, vilket nog blir lagom i mitt fall. Möjligen blir det väldigt mycket smak på ölen då det blev mer koncentrerat, men detta var som sagt var en första sats för att få lite koll på hur det funkar (mina första vinbryggningar var inga underverk de heller :) ).

Nu gäller det bara att försöka hitta på nån bra lösning för att tvångskarbonera i partyfaten. Jag har sett nån lösning där det användes långa däcksventiler från Biltema genom gummiproppen, men det kändes sådär... Farsan har svarv så jag kanske åker dit och tillverkar nån lösning. Verkar vara 13 mm hål i gummiproppen i alla fall.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av latmasken »

En liten fundering.

Jag vet att refraktometern visar inte rätt FG efter jäsningen, men jag undrar om man kan använda den för att kolla att jäsningen avstannat?

D.v.s. att kolla om den visar samma flera dagar i rad så har jäsningen avstannat? Själva värdet är ju alltså fel, men riktiga FG kan jag ta ut och mäta en gång med hydrometern när jag vet att det slutat jäsa.

Det är ju betydligt enklare att ta ut nån droppe med pipett än att ta ut ett prov till hydrometern. För varje hydrometertest försvinner det ju kanske nån deciliter som man måste kasta, och gör man en liten sats är det ju lite trist att behöva kasta så massa skvättar.
lyckholm
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: sön jan 01, 2023 16:55

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av lyckholm »

Refraktometern visar inte fel. Du måste läsa av BRIX-skalan som kompenserar för alkoholen och räkna om.
https://www.northernbrewer.com/pages/re ... calculator
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av latmasken »

Jo, den visar "fel" eftersom den där kalkylatorn inte fungerar om du inte vet OG. Det kalkylatorn gör är just att den kompenserar för felet genom att man anger även OG.

En hydrometer visar "rätt" FG oavsett om du vet OG eller inte.

Men jag hittade nån tråd på nåt engelskt bryggforum där nån ställde samma fråga och där var svaret just att om värdet mätt med refraktometern står stilla så har jäsningen stannat och då kan man antingen mäta med en hydrometer för att få FG eller använda en sån där kalkylator (förutsatt att man vet OG).

Vet man inte OG är det bara hydrometer som gäller för att mäta FG.
Tony.Molki
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån jun 19, 2023 23:09
Utrustning: Brewster Beacon 40

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av Tony.Molki »

Hej! Har bryggt på mitt egna recept för första gången med Pale ale malt, vetemalt och havremalt.

Fick lite väl mycket stark humlesmak då jag använde lite för tror jag men fick en väldigt fin ljus och juicy färg på ölen fram tills flaskning.

Efter flaskningen så fortsätter ölen att bli mörkare o mörkare.

Är det nån som vet varför?
lyckholm
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: sön jan 01, 2023 16:55

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av lyckholm »

Den oxiderar.
EklidenÖldrickers
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tis jan 30, 2024 14:10

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av EklidenÖldrickers »

Hej,
jag har bryggt ca 10l på 3kg malt (2,8 lagermalt 0,2 Caramunch 1)
Kokat med följande humle;
Magnum 60 min ca 75g
Saaz 15 min ca 20g
Uppmätt OG 1062
Jag har kylt med kylspiral och råkade då kyla ner lite mer än vad jag hade tänkt (ca 14*C istället för 20*C)
Jag har haft i en liten påse Safeale S-04, som jag förstår jobbar bäst kring ca 18-25*C
Nu 1,5 dygn senare har jag fått upp temperaturen till 18*C, och det har bubblat bra i jäsröret hela dagen.
Som orutinerad bryggare undrar jag ifall det möjligen skulle vara nödvändigt att ha i mer jäst, nu när temperaturen är mer där jag vill ha den. Jag har nämligen en halv påse S-04 från Oktober/November.

Tacksam för råd
/ Joel

Skickat från min Pixel 7a via Tapatalk

Användarvisningsbild
Andy
Moderator
Inlägg: 1033
Blev medlem: lör aug 23, 2008 11:43

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Inlägg av Andy »

Är jäsningen igång så ser jag inte varför du skulle behöva mer jäst
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster