Tjenare,
Riktig rookie här som ville prova att lagra sprit med ekflisor, men det gick åt skogen Jag hade en del torkad svensk ek hemma som jag sågade ner i små bitar och sedan brände lite grann med en brännare. Lät bitarna ligga i vodkan ungefär 1 vecka och färgen blev fantastisk samt det doftade ganska gott. Men till mitt problem det smakade något förfärligt. Det var extremt bittert och vodkan smakade mycket bättre innan mitt lilla experiment.
Så vad kan ha gått fel? Jag använde mig av Renat Vodka och ungefär 20g ek per liter vodka. Lät jag bitarna ligga i för kort tid eller är 100% svensk ek inte lämpat att lagra med? Vet att Mackmyra lagrar whisky på svensk ek, men då är det bara lite svensk ek som används vad jag förstått. Eller är vodka helt enkelt inte lämpad för lagring alls?
Tacksam för svar
Egen eklagrad vodka
Re: Egen eklagrad vodka
Det funkar inte att bara bränna på eken lite på måfå. Beroende på vilken temperatur eken uppnår så får den olika karaktär.
Jag har postat lite info i en gammal tråd
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=20538
Av mina noteringar där gissar jag att du rostade eken för hårt (eftersom min rostning på 260 grader inte verkade smaka så gott).
Som jag skriver i den tråden också: Bara för att nåt luktar gott behöver det inte smaka gott, och saker som luktar äckligt kan smaka gott.
Jag har postat lite info i en gammal tråd
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=20538
Av mina noteringar där gissar jag att du rostade eken för hårt (eftersom min rostning på 260 grader inte verkade smaka så gott).
Som jag skriver i den tråden också: Bara för att nåt luktar gott behöver det inte smaka gott, och saker som luktar äckligt kan smaka gott.
Re: Egen eklagrad vodka
Svensk ek fungerar bra, har testat det några gånger. Det jag har lärt mig är att det är bara att testa sig fram när det gäller hur länge den ska lagras och hur mycket ek man ska använda. Jag lät mina ek bitar soltorka en hel sommar, sedan torkades de bitar jag använt i ugn, har även testat att grilla (bränna) dem i aluminiumfolie, då har jag fått fram en mer rökig ton.
Re: Egen eklagrad vodka
Skulle tro att det är garvsyran i eken som ger den bittra smaken. När man röker fisk med ek måste den vara "gammal" dvs legat ute några år så garvsyran har sköljts bort.
Re: Egen eklagrad vodka
There's American white oak and European red oak. Red oak is characteristic for brandy and white oak is associated with bourbon, you need to decide which one to use. While the barrels are often roasted inside the roast is only on the surface and underneath you will find oak that was treated with lower temperature and during maturation this inner part of the barrel will also contribute to the flavor. A good way to heat treat oak is to make few batches of shavings at different temperatures and then mix them for oaking the spirits. As an example we could roast one batch in 140C oven to get oaky and sweet flavor and then another one in 220C for vanilla and toasty flavor. Combine those toasted shavings with some untoasted ones, toss in your whisky and do the maturation tricks. Been there, done that, got really good whisky.
"Designing and building automatic stills, 3rd edition" - now available from Amazon
If it's got tits, tyres or a trigger - it's trouble
Everything in life that's any fun is either immoral, illegal or fattening
If it's got tits, tyres or a trigger - it's trouble
Everything in life that's any fun is either immoral, illegal or fattening
Re: Egen eklagrad vodka
Tack för svaret riku, jag beställde "the orginal Infusion spiral" American Oak, både medium och heavy toast för att testa skillnaden mellan amerikansk och svensk ek, (nu är inte den köpta eken rökt på mitt sätt). Väntar till nästa höst innan jag får smaka på resultatet.
Re: Egen eklagrad vodka
You can taste it today if you have an ultrasonic cleaner, just saying.nyfiken77 skrev: ↑lör dec 30, 2023 0:35 Tack för svaret riku, jag beställde "the orginal Infusion spiral" American Oak, både medium och heavy toast för att testa skillnaden mellan amerikansk och svensk ek, (nu är inte den köpta eken rökt på mitt sätt). Väntar till nästa höst innan jag får smaka på resultatet.
Slainte, Riku
"Designing and building automatic stills, 3rd edition" - now available from Amazon
If it's got tits, tyres or a trigger - it's trouble
Everything in life that's any fun is either immoral, illegal or fattening
If it's got tits, tyres or a trigger - it's trouble
Everything in life that's any fun is either immoral, illegal or fattening
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster