Multiplicera med 0,132 eller dividera med 7,5 (8 säger en del experter) så ditt vin är nånstans kring 11% nu.Jezapan skrev: ↑sön dec 13, 2020 16:41Jag upptäckte det när jag halkade in på en annan tråd. Har för mig att man skulle multiplicera oechletalet med 0,38 för att få procentsatsen.Gösta Von Finkel skrev: ↑lör dec 12, 2020 8:38Nej.
1 oechslegrad motsvarar 2,7 gram socker i en liter. You do the math! som min son brukar säga (han är ingenjör!)
Låt vinet stå en vecka till så att det är helt färdigjäst men också så det får ta smak av eken.
Lördagsskål från Gösta
Jag mätte oechle när jag kom hem och fick ett värde på ca 15 - det är alltså inte utjäst på långa vägar än. Det smakade också druvsött (och lite spritsigt av kolsyran).
Har ingen restartjäst hemma, så jag tänkte att jag skulle testa att skaka om det lite - och det tog fart rätt ordentligt! Tänkte först att det kanske bara var kolsyra som jag hade skakat ur vinet men ca 15 min senare kluckar det fortfarande på i vattenlåset, så det verkar vara igång som det skall igen.
Så det blir till att vänta ett tag till innan det är dags för nästa steg!
Om du kan ha det lite varmare typ 23-24 grader så kan det också hjälpa till.
Hafv tålamod!
Söndagsskål från Gösta